JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tesla-streiken

Rødt oppfordrer Stortinget til å boikotte Tesla-lobbyist

Så lenge Tesla nekter å inngå tariffavtale i Sverige, bør norske stortingspolitikere avslå å møte Teslas nye Norden-lobbyist, oppfordrer Rødt.
Elon Musk og Tesla søker i disse dager etter en nordisk myndighetskontakt.

Elon Musk og Tesla søker i disse dager etter en nordisk myndighetskontakt.

GONZALO FUENTES / Reuters / NTB

aslak.bodahl@lomedia.no

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Tesla søker i disse dager etter en nordisk myndighetskontakt som skal ha base i Oslo eller Stockholm. Det skrev Dagens Næringsliv sist søndag.

I stillingsannonsen søker Tesla etter noen som skal «sikre at politiske, regulatoriske og økonomiske rammeverk i Norden (Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island) støtter Teslas misjon».

«Betydelig erfaring med påvirkningsarbeid innen nordisk lovgivning og regulering er nødvendig», står det i annonsen på Teslas nettsider.

Samtidig har Tesla Norge avslått å møte både norske stortingspolitikere og Fellesforbundet i Norge.

– Ingen partier i Norge eller Sverige bør møte Teslas lobbyist før Tesla forholder seg til de spillereglene vi har i Norden. Så lenge Tesla nekter å inngå tariffavtale, ser vi ikke noe grunnlag for å ha møter med en profesjonell lobbyist, sier stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, til FriFagbevegelse.

Streiker for tariffavtale

Siden 27. oktober har verkstedarbeidere ved Teslas verksteder i Sverige vært i streik. De streiker for å få tariffavtale, noe Tesla så langt har nektet å innfri.

«For Tesla er det en global policy ikke å tegne tariffavtaler. Så lenge ledelsen i Los Angeles ikke tar noen andre beslutninger, er det ikke noe å diskutere», har vært budskapet fra Tesla, ifølge svenske Arbetet.

Teslas steile holdning har ført til en rekke sympatiaksjoner fra nordisk fagbevegelse. Også norske Fellesforbundet har sendt boikottvarsel til bilprodusenten Tesla i Sverige om at deres medlemmer vil boikotte transport av biler til det svenske markedet.

I forrige uke inviterte også Fellesforbundet Teslas norgessjef, Axel Tangen, til et møte. Dette har Tesla Norge avslått, skrev Klassekampen i går.

Også Arbeiderpartiet på Stortinget har invitert Tesla Norge til et møte. Men heller ikke stortingspolitikerne har Tesla ønsket å møte, meldte Dagens Næringsliv.

«Alle våre medarbeidere i Norge står fritt til å selv velge om de ønsker å organisere seg eller ikke – uansett hva de velger vil det ikke få konsekvenser for deres arbeidsforhold. I og med at det er frivillig om man vil organisere seg eller ikke, mener vi å oppfylle hovedpunktet i den norske modellen. Tesla har ingen form for global policy mot et organisert arbeidsliv», skriver norgessjef Axel Tangen i brevet til Arbeiderpartiet.

– Tesla vil diskutere rammebetingelser

Det er ikke først og fremst den norske arbeidslivsmodellen Teslas nye myndighetskontakt ønsker å diskutere med politikerne, men rammebetingelser for det norske elbilmarkedet, mener Mímir Kristjánsson.

– De søker etter en profesjonell lobbyist som snart vil ha møter med oss om andre ting, som subsidier og avgifter på elbiler. Den typen lobbymakt bør vi ikke godta fra et firma som ikke godtar grunnleggende spilleregler i det norske arbeidslivet, sier Rødt-politikeren.

Derfor oppfordrer han de øvrige partiene på Stortinget til å avvise slike møter med Tesla.

Arbeiderpartiet vil møte

Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen, som er ansvarlig for partiets arbeidslivspolitikk, tar ikke oppfordringen fra Rødt.

Han sier partiet ønsker å treffe Tesla – uansett om det blir den nordiske lobbyisten som Elon Musk søker eller noen andre.

– Problemet er at Tesla ikke ønsker å møte oss. I Norge er arbeidslivet bygget opp rundt dialog, selv om man er uenig med hverandre. Det er en av de viktigste årsakene til at vi har et velfungerende arbeidsliv. Det er en linje vi ønsker å fortsette med, sier Kjølmoen til FriFagbevegelse.

Hvem Tesla ønsker å stille med i et møte med Ap, er opp til selskapet selv, mener Kjølmoen. Det viktigste for partiet er å komme i direkte dialog med selskapet.

– Min oppfordring til Tesla er å ansette en nordisk lobbyist som har god innsikt i hvordan arbeidslivet fungerer. Selskapet vil ha godt av å få en person fra fagbevegelsen eller et sosialdemokratisk parti. Vi vil uansett være tydelige på hvilke forventninger vi har til selskaper som opererer i Norge, sier han.

FriFagbevegelse har spurt Tesla Norge om en kommentar til utspillet fra Rødt. Selskapet har ikke besvart henvendelsen.

Warning
Annonse
Annonse