Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Arbeiderpartiet har bedt om et møte med Tesla Norge. Bakgrunnen er selskapets holdninger til et organisert arbeidsliv.
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
helge@lomedia.no
Det er fagligpolitisk talsperson for Ap, Per Vidar Kjølmoen, som har tatt initiativ til brevet som fredag ettermiddag ble sendt til Tesla Norge.
– Vi har sett med svært stor bekymring på tariffkonflikten i Sverige som har pågått lenge nå. Selv om dette er et forhold mellom partene i arbeidslivet, kan vi ikke la dette gå upåaktet hen, sier Kjølmoen til FriFagbevegelse.
Siden 27. oktober har medlemmer i det svenske forbundet IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder. De streiker for å få tariffavtale, noe Tesla i Sverige nekter å innfri.
Det som gjør Kjølmoen og Arbeiderpartiets fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen bekymret, er den generelle holdningen hos Tesla til et organisert arbeidsliv. Saken ble først omtalt av E24.
– Teslas toppledelse, med Elon Musk i spissen, har aktivt gått ut mot den norske modellen, som har tjent Norge så godt og som bidrar til å skape trygt og forutsigbart arbeidsforhold i Norge, sier Kjølmoen.
Organisasjonsfrihet
Målet med møtet er å få høre hva selskapets norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv. FriFagbevegelse har tidligere skrevet om ansatte i Tesla, som organiserer seg i hemmelighet av frykt for reaksjoner fra selskapet.
– Det er viktig for oss å fortelle Tesla i Norge at det er organisasjonsfrihet i Norge, og at det er forbudt ved norsk lov å diskriminere folk som har valgt å organisere seg, sier Kjølmoen.
Tesla har en stor andel av det norske markedet for elbiler.
– Vi har ingen ting mot at Tesla etablerer seg i Norge. Men det er desto viktigere at de opererer på en ryddig måte og følger den norske tradisjonen for et organisert arbeidsliv, sier Kjølmoen.
I møtet ønsker Kjølmoen å få en avklaring om hvilken holdninger Tesla har til den norske modellen, om Tesla anerkjenner at egne ansatte har rett til å organisere seg, og om Tesla kan garantere at ansatte som organiserer seg ikke mister jobben eller vil bli diskriminert på annen måte.
Debatt: Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape, skriver Jonas Bals
Møter motstand i Norden
Den amerikanske bilprodusenten Tesla er kommet under økende press fra fagforeninger i Sverige, Norge og Danmark som støtter streiken til IF Metalls mekanikere som krever å få inngå tariffavtale.
Torsdag ble det klart at også det finske bil- og transportarbeiderforbundet AKT slutter seg til den svenske fagforeningens kamp mot Tesla.
Ifølge Dagens Næringsliv mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik at oljefondets etikkråd bør utelukke Tesla dersom selskapet ikke er villig til å inngå tariffavtaler.
En svensk domstol vil ikke tvinge Postnord til å levere nye registreringsskilt til Tesla-eiere.
Fellesforbundet har også varslet boikott av Tesla fra 20. desember om selskapet ikke sier ja til tariffavtale i Sverige.