JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Arbeiderpartiet har bedt om et møte med Tesla Norge. Bakgrunnen er selskapets holdninger til et organisert arbeidsliv.
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

helge@lomedia.no

Det er fagligpolitisk talsperson for Ap, Per Vidar Kjølmoen, som har tatt initiativ til brevet som fredag ettermiddag ble sendt til Tesla Norge.

– Vi har sett med svært stor bekymring på tariffkonflikten i Sverige som har pågått lenge nå. Selv om dette er et forhold mellom partene i arbeidslivet, kan vi ikke la dette gå upåaktet hen, sier Kjølmoen til FriFagbevegelse.

Siden 27. oktober har medlemmer i det svenske forbundet IF Metall vært i streik ved Teslas verksteder. De streiker for å få tariffavtale, noe Tesla i Sverige nekter å innfri.

Det som gjør Kjølmoen og Arbeiderpartiets fraksjon i arbeids- og sosialkomiteen bekymret, er den generelle holdningen hos Tesla til et organisert arbeidsliv. Saken ble først omtalt av E24.

– Teslas toppledelse, med Elon Musk i spissen, har aktivt gått ut mot den norske modellen, som har tjent Norge så godt og som bidrar til å skape trygt og forutsigbart arbeidsforhold i Norge, sier Kjølmoen.

Organisasjonsfrihet

Målet med møtet er å få høre hva selskapets norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv. FriFagbevegelse har tidligere skrevet om ansatte i Tesla, som organiserer seg i hemmelighet av frykt for reaksjoner fra selskapet.

– Det er viktig for oss å fortelle Tesla i Norge at det er organisasjonsfrihet i Norge, og at det er forbudt ved norsk lov å diskriminere folk som har valgt å organisere seg, sier Kjølmoen.

Tesla har en stor andel av det norske markedet for elbiler.

– Vi har ingen ting mot at Tesla etablerer seg i Norge. Men det er desto viktigere at de opererer på en ryddig måte og følger den norske tradisjonen for et organisert arbeidsliv, sier Kjølmoen.

I møtet ønsker Kjølmoen å få en avklaring om hvilken holdninger Tesla har til den norske modellen, om Tesla anerkjenner at egne ansatte har rett til å organisere seg, og om Tesla kan garantere at ansatte som organiserer seg ikke mister jobben eller vil bli diskriminert på annen måte.

Debatt: Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape, skriver Jonas Bals

Møter motstand i Norden

Den amerikanske bilprodusenten Tesla er kommet under økende press fra fagforeninger i Sverige, Norge og Danmark som støtter streiken til IF Metalls mekanikere som krever å få inngå tariffavtale.

Torsdag ble det klart at også det finske bil- og transportarbeiderforbundet AKT slutter seg til den svenske fagforeningens kamp mot Tesla.

Ifølge Dagens Næringsliv mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik at oljefondets etikkråd bør utelukke Tesla dersom selskapet ikke er villig til å inngå tariffavtaler.

En svensk domstol vil ikke tvinge Postnord til å levere nye registreringsskilt til Tesla-eiere.

Fellesforbundet har også varslet boikott av Tesla fra 20. desember om selskapet ikke sier ja til tariffavtale i Sverige.

Annonse
Annonse