JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt vil ha totalforbud mot bransje: – Sosial dumping satt i system

Partiet vil forby bemanningsbransjen i hele landet og i alle bransjer.
Bjørnar Moxnes mener innleie vil rasere det norske arbeidslivet.

Bjørnar Moxnes mener innleie vil rasere det norske arbeidslivet.

Carina Johansen / NTB

helge@lomedia.no

Fredag åpnet Rødt sitt landsmøte i Stavanger. Et landsmøte som har stor interesse knyttet til seg, på grunn av den interne striden om ja eller nei til våpenhjelp til Ukraina.

I sin tale til landsmøtet kom Rødt-leder Bjørnar Moxnes imidlertid også innom litt mer håndfaste hjemlige saker: At det på byggeplasser på Østlandet ikke lenger er lov med innleie fra bemanningsbyråer, er ikke bare en viktig seier for fagbevegelsen.

– Det er også en viktig seier for oss, sa Bjørnar Moxnes i sin landsmøtetale.

Mye lest: Dette er den vanligste lønna i Norge

Sosial dumping

– Bemanningsbransjen er sosial dumping satt i system. Samtidig som bedriftenes omsetning går opp, kuttes det i faste ansettelser. Arbeidsgiverne får billig arbeidskraft. De innleide må jobbe lange skift uten overtidsbetaling, får lavere lønn enn de fast ansatte og må jakte vakter uten mulighet til å si nei. Og få blir med i en fagforening, sa Moxnes i sin landsmøtetale.

Det aller første forslaget han og Rødt stilte på Stortinget var byggfagforeningenes krav om et forbud som avdekket hva som skjedde på byggeplassene.

– Fagbevegelsen la press på partiene. Arbeidsfolk gikk ut i streik. De som jobber på byggeplassene, gikk først i kampen. Innleieforbudet trådte i kraft 1. april. Og nei. Det er ingen aprilsnarr, fortsatte han.

– For arbeidsfolk skal ikke – som for 100 år siden – stå med lua i hånda. Derfor vil Rødt også forby bemanningsbyråene i helsevesenet, i industrien, i hele Norge. Bemanningsbransjen skal ut, og de faste stillingene skal inn, sa Bjørnar Moxnes.

Arbeidslivet forklart: Tariff? Frontfag? Glidning? Dette betyr ordene i lønnsoppgjøret

Kampen fortsetter

Rødt-lederen mener innleie har spredt seg og fortrenger fast ansatte i flere bransjer enn bare bygg. Som for eksempel i helsevesenet og industrien.

– Vi må stoppe bemanningsbransjen før den raserer flere deler av arbeidslivet, mener han.

– Det holder ikke å kaste ut byråene først etter at skaden er skjedd og organisasjonsgraden har falt som en stein. Derfor vil vi forby bemanningsbransjen i hele landet og i alle bransjer. Det er fullt mulig å gjøre. Vi skal bare ha lovverket tilbake til der det var før år 2000, var budskapet hans.

– Vi ser allerede nå at bemanningsbransjen finner smutthull i loven for å fortsette omtrent som før, stikk i strid med Stortingets ønske om å stoppe løsarbeidet. Det nytter ikke å regulere en bransje som lever av å omgå arbeidsmiljøloven. Rødt lover å følge opp vedtakene flere av fagforbundene har gjort om å forby bemanningsbransjen, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Kommentar: «LO-leder Peggy Hessen Følsvik trakk det lengste strået»

Warning
Annonse
Annonse