JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luftfart

SAS vil tvinge kabinansatte til å ta over jobben til vaskepersonalet

Kabinforeningene mener dette bryter med kollektivavtalen.
SAS vil spare penger ved å kutte i bruken av vaskepersonale. Nå vil de at kabinansatte skal gjøre deler av vaskejobben. Norske og danske fagforeninger mener dette er galt.

SAS vil spare penger ved å kutte i bruken av vaskepersonale. Nå vil de at kabinansatte skal gjøre deler av vaskejobben. Norske og danske fagforeninger mener dette er galt.

RITZAU SCANPIX / Reuters / NTB

aasmund.hoeg@ntb.no

I forslaget fra SAS-ledelsen heter det at kabinpersonalet skal ta renholdet etter hver enkelt flyging, men uten at de kompenseres for ekstraarbeidet, forklarer leder Martinus Røkkum i Parat-organisasjonen SAS Norge kabinforening til Dagens Næringsliv.

Dette er en del av SAS' tiltak for å kutte kostnader, som et steg i deres pågående konkursprosess.

Endringene i arbeidsoppgaver trer i kraft i august og Røkkum mener de nye oppgavene er i strid med begrensninger som ligger i kollektivavtalene i dag.

Det er SAS uenige i.

– Det er feilaktig. SAS gjennomfører disse endringene i tråd med de respektive avtalene, skriver SAS' presseansvarlig Alexandra Lindgren Kaoukji i en epost til DN.

I den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) kommer det også ampre reaksjoner.

– Vi står midt i en høysesong hvor de kabinansatte må løpe raskere enn noensinne. Vi mener det ikke er kledelig at SAS samtidig forsøker å øke arbeidsoppgavene for de kabinansatte, sier forbundssekretær Kasper Svendsen til den danske avisen Børsen.

Kommentar: Norwegian og Widerøe utfyller hverandre

Annonse
Annonse