JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Securitas på Color Line:

Securitas satte inn datterselskap uten tariffavtale på Color Line

I fjor høst satt Securitas inn datterselskapet PSS Securitas på vaktholdet om bord på Color Line, uten å drøfte med de tillitsvalgte. Nå krever LO forhandlinger med NHO.

Omar Jørgensen

ane.borrud@lomedia.no

Nokas har hatt vaktholdet på Color Line-skipene i mange år. I fjor høst vant Securitas anbudet på vaktholdet på land og om bord.

Les også: Vekterne på Color Line kan puste lettet ut. De får beholde jobben og tariffavtalen

Arbeidsmandsforbundet og de tillitsvalgte i Securitas leste i Aktuell Sikkerhet at Securitas skulle sette inn datterselskapet PSS Securitas på sikkerheten om bord på skipene. Det gikk ikke upåaktet hen.

p

– PSS er utariffert, og har tradisjonelt sett vært dørvakter og vektere på events. Å sette in PSS på Color Line er en undergraving av den seriøse delen av bransjen, mener forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

PSS har ifølge Brønnøysund-registeret nesten 2000 ansatte, med mange ansatt på deltid.

– Det er ugreit å ha en så stor aktør uten tariffavtale som er eid av Securitas, som er den største aktøren i sikkerhetsbransjen, fortsetter forbundssekretæren.

Og ikke minst mener Arbeidsmandsforbundet det var ugreit at Securitas satt bort deler av kontrakten til en under underentreprenør uten tariffavtale, uten å drøfte det med de tillitsvalgte.

– Jeg så på Facebook at Securitas hadde vunnet kontrakten, og at de ville bruke datterselskapet PSS, sier hovedtillitsvalgt i Securitas, Janita Blomvik.

Janita Blomvik, hovedtillitsvalgt i Securitas.

Janita Blomvik, hovedtillitsvalgt i Securitas.

Brian Cliff Olguin

Bedt om forhandlinger med NHO

Det ble etter hvert klart at Nokas-vekterne på Color Line beholdt samme lønns- og arbeidsvilkår da tre avdelinger i PSS Securitas tilknyttet Color Line-kontrakten ble opprettet; Maritim sikkerhet Vestfold, Maritim sikkerhet Kristiansand og Maritim sikkerhet Oslo, og det ble inngått tariffavtale i de tre avdelingene.

Likevel har Arbeidsmandsforbundet sendt saken til LO, som har bedt om forhandlinger med NHO, med påstand om at Securitas har brutt informasjons- og drøftingsplikten etter hovedavtalen.

p

– Dette var på en måte dråpen som fikk begeret til å renne over. Det føyer seg inn i et mønster der Securitas diskuterer lite med oss. Vi mener at å sette denne tjeneste til PSS er å sette ut kjernevirksomheten til Securitas, og at det skal drøftes med oss, slik at vi kan ha en reell påvirkning. Vi vil at bedriften reelt følger hovedavtalen. Vi er har tross alt 2400 medlemmer i bedriften, påpeker hovedtillitsvalgt Janita Blomvik.

– Securitas tar informasjon- og drøftingsplikten alvorlig

HR-direktør Synøve Buan skriver følgende om saken i en e-post til Arbeidsmanden:

«Securitas overtok denne kontrakten etter en anbudskonkurranse. I anbudstilbudet ble det redegjort for at PSS Securitas AS ville stå for deler av leveransen dersom Securitas vant konkurransen. Securitas vant anbudet og de ansatte ble virksomhetsoverdratt fra Nokas til Securitas AS og til tre avdelinger i PSS Securitas AS. Det er ikke opprettet et eget selskap i PSS Securitas for denne kontrakten.

Vekteroverenskomsten er gjort gjeldende ved de tre avdelingene og de tidligere Nokas ansatte har dermed identiske arbeidsvilkår som før virksomhetsoverdragelsen.

Det er vanskelig å forstå at de tillitsvalgte i Securitas skal ha krav på å få drøfte forhold som gjelder ansatt i andre virksomheter, i dette tilfellet Nokas, før en eventuell overdragelse av en kontrakt.

p

Det vil uansett være umulig for Securitas å drøfte alle forhold i forkant av et tilbud i en anbudskonkurranse med de tillitsvalgte. En slik plikt følger heller ikke av Hovedavtalen. Det bemerkes at Securitas deltar i svært mange anbudskonkurranser hvert år. Securitas tar informasjon – og drøftingsplikten alvorlig og diskuterer en rekke saker med de tillitsvalgte i tråd med Hovedavtalen. Securitas har ikke brutt informasjon – og drøftingsplikten etter Hovedavtalen i denne saken.

Det avvises for øvrig at PSS Securitas AS er et useriøst selskap i bransjen. Vekterne er kvalifiserte og godkjente etter lov om vaktvirksomhet og vil gjøre en seriøs jobb».

Warning
Annonse
Annonse