JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltidsansatt:

Shahbaz har jobbet deltid i 13 år. Nå håper han at en lovendring kan gi ham full stilling

Arbeidsgivere må bevise at de har behov for deltidsansatte, i stedet for at ansatte må dokumentere at de har rett til hel stilling. En slik lovendring kan gjøre det lettere å få hele stillinger for Shabaz Hussain og kollegene hans, tror tillitsvalgte.
FRUSTRERT: Shahbaz Hussain jobber deltid. Det gjør det vanskelig å få endene til å møtes.

FRUSTRERT: Shahbaz Hussain jobber deltid. Det gjør det vanskelig å få endene til å møtes.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

– Jeg vil ha full stilling. Deltid er ikke nok for meg.

Det sier Shahbaz Hussain, som jobber i kassa på Ikea Furuset i Oslo. Han er ansatt i 82,67 prosent stilling. Det gir for lite lønn til å forsørge seg selv og familien, forteller han til HK-Nytt.

Tidligere hadde Hussain en arbeidskontrakt på 73,37 prosent stilling. I realiteten jobbet han mer enn det, for han fikk flere vakter. Derfor fikk HK-medlemmet, med hjelp fra sine tillitsvalgte, en større stilling også på papiret. Men det er fremdeles ikke nok, synes han. Hussain er frustrert. Kanskje kan han få hjelp av en ny lov?

Høyre-politiker og sykepleier: – Å lovfeste rett til heltid er å holde velgerne for narr

Ansattes behov viktigst

Torsdag ettermiddag fikk Shahbaz Hussain og de tillitsvalgte på Ikea Furuset besøk av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingskandidat for Ap og tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes, og nåværende HK-leder Christopher Beckham. De var opptatt av ett tema: Lovfesting av retten til heltid.

Det lover nemlig Ap å foreslå i løpet av sine første hundre dager i regjering – om de kommer til makta. Planen er at bevisbyrden skal snus: I stedet for at arbeidstakerne må dokumentere at de har rett til høyere stilling, må arbeidsgiverne dokumentere at de har behov for deltidsansatte.

– Dette er et verdivalg. Folks behov for ei lønn de kan betale mat og regninger med må veie tyngre enn arbeidsgivernes behov for å drifte billigst mulig, argumenterer Trine Lise Sundnes.

Fikk du med deg denne? Ap vil lovfeste retten til hel stilling i løpet av sine første 100 dager i regjering

Bruker deltid for å spare penger

Den tidligere HK-lederen mener mange bedrifter har ansatte på deltid for å spare penger. Når bedriftene trenger at folk jobber mer, for eksempel når noen er syke, kan de bruke de deltidsansatte. De har nemlig ikke krav på overtidsbetaling før de passerer full stilling.

– Arbeidsgiversida spekulerer i dette i hele næringa. Men det er ikke arbeidstakere som skal betale for dårlig arbeidsplanlegging, sier hun.

Sundnes og Ap vil ta et grep til for at flere skal få hele stillinger: De vil gjeninnføre den såkalte kollektive søksmålsretten. Det betyr at fagforeningene kan stille krav om blant annet hele stillinger, i stedet for at den ansatte må gjøre det på egen hånd. I dag kan ansatte få behandlet saker om fortrinnsrett til høyere stillinger i en tvistenemnd. Men det er en krevede prosess, sier Sundnes.

– Arbeidstakere må stå opp imot et kobbel med advokater, og sende skriftlige innspill. Arbeidsgivere vinner de fleste sakene, for den enkelte har ikke kompetanse til å svare juristene. Derfor snur vi på det, slik at arbeidsgivere må dokumentere sitt behov for deltidsansatte, sier hun.

En av valgkampens store snakkiser: Slik vil partiene sørge for at flere får heltidsjobb

Artikkelen forsetter under bildet:

BESØKTE MEDLEMMENE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Ap-politiker Trine Lise Sundnes og HK-leder Christopher Beckham besøkte medlemmer på Ikea Furuset.

BESØKTE MEDLEMMENE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Ap-politiker Trine Lise Sundnes og HK-leder Christopher Beckham besøkte medlemmer på Ikea Furuset.

Brian Cliff Olguin

Kulturendring

Både LO og HK støtter forslagene, og tror at disse grepene kan bidra til at flere får hele stillinger.

– Vi har jobbet med heltidsspørsmålet lenge. Mange får ikke hel stilling, og må shoppe vakter for å få nok penger å leve av. Det har ikke endret seg. Vi må gjøre noen grep, faslår LO-leder Følsvik.

Hun mener det også må gjøres noe med kulturen i varehandelen.

– Det er noe med kulturen i varehandelen som gjør at arbeidsgiverne tror at den eneste måte å løse arbeidsplanen på, er å ha mange på deltid, sier Følsvik.

Også HK-leder Christopher Beckham er positiv.

– Vi er nødt til å ha lovgiveren på vår side. Tillitsvalgte trenger flere verktøy i verktøykassa si, sier han.

Sjekk din kommune: Tre av fire utlyste jobber for helsefagarbeidere er deltidsstillinger

Tidkrevende arbeid

Tormod Aarum, klubbleder på Ikea Furuset, anslår at minst halvparten av de ansatte på varehuset jobber deltid. Jevnlig stiller HK-klubben krav om å øke ansattes stillinger i tråd med det de faktisk har jobbet, slik loven i dag gir mulighet til.

– Det er dette vi bruker mest tid på. Deltid er et stort problem. Og slik lovverket er nå, ser jeg ingen vei ut, sier han.

Aarum er positiv til den skisserte lovendringen.

– Nå må vi hele tiden argumentere for at folk skal få høyere stilling. Hvis det blir motsatt, blir det i alle fall lettere, tror han.

Warning
Annonse
Annonse