JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024

Sjøfolk er skuffet for at tilskuddsordningen ikke ble prisjustert i budsjettforslaget. Her svarer Skjæran

Tilskuddsordningen for sjøfolk er ikke prisjustert i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024. Statsråd Bjørnar Skjæran begrunner det med høy aktivitet.
SKUFFET: Norsk Sjømannsforbund mener tilskuddsordningen burde vært prisjustert i regjeringens budsjetforslag.

SKUFFET: Norsk Sjømannsforbund mener tilskuddsordningen burde vært prisjustert i regjeringens budsjetforslag.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Kurt Inge Angell, er skuffet over forslaget til statsbudsjett for 2024. Tilskuddsordningen for sjøfolk er nemlig ikke prisjustert, men står på stedet hvil.

Beløpet hadde vært 31.000 kroner høyere hvis ordningen hadde blitt prisjustert, mener han.

Skulle styrkes

I Hurdalsplattformen heter det at tilskuddsordningen for norske sjøfolk skal styrkes. Det skjer ikke så lenge den ikke prisjusteres.

– Om de bare hadde prisjustert taket på ordningen, skulle det i dag vært på litt over 251.000 kroner. Den står i dag fortsatt på 220.000 kroner, sier Angell til Maritim Logg.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har styrt departementet som står bak tilskuddsordningen.

Han poengterer overfor FriFagbevegelse at tilskuddsordningen for sysselsettingen av sjøfolk er viktig for å opprettholde norsk maritim kompetanse ved å bidra til rekruttering av norske sjøfolk.

Stramt budsjett

Men:

– Innenfor et stramt budsjett på grunn av press i norsk økonomi, og det faktum at en videreføring av ordningen på samme nivå som i 2023 innebærer en ytterligere bevilgning på 182 millioner kroner til ordningen, har det ikke vært rom for prisjustering, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

Bjørnar Skjæran forklarer manglende prisjustering av tilskuddsordningen for sjøfolk med høy aktivitet.

Bjørnar Skjæran forklarer manglende prisjustering av tilskuddsordningen for sjøfolk med høy aktivitet.

Jan-Erik Østlie

Det foreslås totalt en bevilgning på 2,4 milliarder kroner til ordningen i 2024. 

– Vi ser at det er høy aktivitet i maritim næring, og at et høyt antall sjøfolk er omfattet av tilskuddsordningen. Regjeringen har ut over dette prioritert å styrke sjømannsfradraget, sist med å sende på høring et forslag om å endre distansekravet. Dette vil også påvirke rammen for nettolønnsordningen, legger han til.

Sjøfolk: Norsk lønn i norske farvann, lovet regjeringen. Så ble det stille

Hemmer tilgangen

Kurt Inge Angell mener den manglende justeringen av taket i tilskuddsordningen svekker konkurransekraften til norske sjøfolk.

– Det strider mot forpliktelsene i Hurdalsplattformen. Dette vil hemme den fremtidige tilgangen på kritisk kompetanse til en av landets største eksportnæringer, mener han.

Angell har merket seg en sterk økning på fagskolene i budsjettet.

– Det er bra. Men dersom vi skal ha arbeidsplasser på sjøen som vi skal rekruttere fremtidige maritime fagarbeidere til, er vi avhengig av forutsigbare økonomisk vilkår, sier han til FriFagbevegelse.

Ny statsråd

I løpet av helgen er det blitt klart at det kommer en ny statsråd for fiskeri- og hav i regjeringen.

Bjørnar Skjæran vil i statsråd som høyst sannsynlig holdes mandag, få avskjed i nåde, som det heter på regjeringsspråket.

I sosiale medier har allerede stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fått titalls gratulasjoner som ny fiskeri- og havminister uten at det er avkreftet at hun blir utnevnt. Kilder nære prosessen bekrefter også dette overfor FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse