JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det grønne skiftet

Slik skal Norge bli verdensledende på grønn industri til havs

Biomarint Forum er etablert, og både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden er på samme lag. Målet er videreutvikle grønn industri, bærekraftig mat og å skape arbeidsplasser.
Viseadministrerende direktør i NHO Anniken Hauglie (t.v.) sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) under etableringen av Biomarint Forum.

Viseadministrerende direktør i NHO Anniken Hauglie (t.v.) sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) under etableringen av Biomarint Forum.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Biomarint forum omfatter all næringsaktivitet og næringsutvikling knyttet til de marine ressursene i havet.

Med etableringen vil arbeidsgiver- og arbeidstakersiden i fellesskap jobbe for å hente ut mer av mulighetene i havet.

Både når det gjelder å skape arbeidsplasser, videreutvikle grønn industri og skaffe verden mer bærekraftig mat.

Grønn omstilling 

Det er LO med forbundene NNN, Industri Energi, Fellesforbundet, Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund, NHO med Sjømat Norge og Norsk Industri, samt Norges Fiskarlag og Fiskebåt som går sammen i Biomarint forum.

Sammen representerer disse organisasjonene det brede spekteret av sjømatbedrifter, leverandørbedrifter og fagarbeidere, fiskere, rederier og sjøfolk i hele den biomarine verdikjeden.

– Sammen skal vi jobbe for å få økt forståelse og oppmerksomhet, og større gjennomslag for en aktiv biomarin politikk som en viktig del av den grønne omstillingen – gjennom økte verdier og flere arbeidsplasser med ordnede lønns- og arbeidsforhold i alle deler av den marine verdikjeden i Norge, sier Jørn Prangerød. 

Prangerød skal lede forumets sekretariat og være daglig leder. Han mener viljen til å gjøre ting sammen vil avgjøre om det blir en suksess.

Daglig leder i Biomarint Forum, Jørn Prangerød.

Daglig leder i Biomarint Forum, Jørn Prangerød.

Erlend Angelo

Hans inntrykk så langt er at viljen er til stede.

Men etter 10 år i Fellesforbundet, Maritimt Forum og KonKraft, vet han at det kan være krevende. Men også at tilliten mellom de 11 organisasjonene på begge sider i arbeidslivet er helt sentral for å få det til.

Les også: Jernbanefolk forlater Ap. Noen velger Trond Giskes partilag

Tillit viktig

– Som Hans-Christian Gabrielsen sa: Det er ikke tilfeldig at tillit skrives på samme måte både forlengs og baklengs. Det i seg selv er viktig, var Jørn Prangerøds klare melding til forumets «eiere».

– Det er viktig å ha fokus på hele verdikjeden. At vi ikke bare tenker på oss selv, men på helheten. Det tror jeg statsråden og andre vil sette stor pris på, poengterer han overfor FriFagbevegelse.

– Vi står sterkere sammen enn hver for oss. Nå kan vi begynne å utvikle felles politikk. Det første som venter er høstens statsbudsjett. En skal ikke være spåmann for å si at det kommer til å bli stramt. Det aller viktigste for denne næringen er at rentene og kronekursen ikke løper av gårde, mener Prangerød.

Viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, har stor tro på prosjektet.

– Når man jobber sammen om ting man er enig om, får man større slagkraft også. Vi håper dette kan være et viktig samarbeidsforum også opp mot politiske myndigheter. Vi har tro på at dette kan føre til større slagkraft bak det som er våre felles løsninger for hele næringen, sier hun til FriFagbevegelse.

– Dette er en veldig viktig næring. Den er viktig for Norge, bidrar til viktige arbeidsplasser langs hele kysten og kan gi viktige inntekter til fellesskapet. Det er en fornybar ressurs. Verden trenger mat. Vi har store naturgitte forutsetninger for å kunne bidra fordi vi har en lang kyst med store ressurser, sier Anniken Hauglie.

Kanskje er det den nye oljen.

Disse skal sørge for at Norge blir verdensledende innenfor biomarin sektor.

Disse skal sørge for at Norge blir verdensledende innenfor biomarin sektor.

Erlend Angelo

– Har gledet meg

Det falt store og gode ord da organisasjonen ble stiftet i ærverdige Sekreteriatsalen i niende etasje på Folkets Hus. Den opprinnelige åpningen skulle foregått på MØR biffhus under Arendalsuka. En konflikt mellom LO og NHO hindret akkurat det.

Men nå er man i gang. Forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, har gledet seg til denne dagen.

– Og kunne samarbeide på denne måten er det aller viktigste i den norske samfunnsmodellen. Målet må være å skape større verdier i Norge, foredle mer sjømat og skape merkevarer. Norge spiller en viktig rolle i energiforsyningen. Det kan vi gjøre med matforsyningen også, sa hun.

Samtidig poengterte hun viktigheten av å hindre at useriøse aktører får slippe til og at man også skaper en sosial bærekraft.

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, brukte også store ord.

– Norge er verdensledende innen olje- og gass. Det må vi også kunne bli innenfor den marine sektor.

Andre snakket om et biomarint eventyr.

– Norge må se hvilke muligheter vi har som verdensleder innenfor den biomarine næringen, og ta vare på og bruke de unike mulighetene vi har her og nå. Vi er verdens nest største sjømatprodusent. I det ligger det en forpliktelse til å gjøre det beste vi kan for resten av verden i å utvikle vår ledende kompetanse og teknologi videre, sier Jørn Prangerød til FriFagbevegelse.

Les også: Charles vant mot Forsvaret. Nå øker pensjonen med flere tusen

Warning
Annonse
Annonse