JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Valg2021:

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

HK-leder Christopher Beckham sover ikke helt trygt om natta om det blir en borgerlig valgseier på mandag. Da frykter han søndagsåpne butikker kan bli lurt inn bakveien via landets kommuner.


10.09.2021
10:17
14.09.2021 07:37

helge@lomedia.no

Alle de tre regjeringsaktuelle partiene på venstresiden er klare til å beholde dagens søndagsstengte butikker. I utgangspunktet står også KrF for det samme.

Men statsminister Erna Solberg presses både fra politikere i Frp, Venstre og Høyre, som på nytt vil ta kampen for økt søndagsåpning.

Opp til kommunene

Så sent som i vår foreslo distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) at kommunene selv kan få råde over søndagsåpne butikker.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland vil at kommunene skal bestemme om det skal tillates med søndagsåpne butikker.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland vil at kommunene skal bestemme om det skal tillates med søndagsåpne butikker.

Sissel M. Rasmussen

Hvis regjeringen vil åpne for at kommunene selv kan bestemme om de vil tillate søndagsåpne butikker eller ikke, kan det raskt bli et frislipp på tross av KrFs motstand, frykter forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

– Det er imidlertid ingen farbar vei å gå, mener han.

– Når én kommune åpner opp, vil handelslekkasjen fra de omkringliggende kommunene true nabokommunenes valgfrihet. Kommunalt søndagsåpent vil være svært konkurransevridende, sier HK-lederen.

Reaksjon: Gard ble truet på Facebook for å ha kjempet mot søndagsåpen butikk

Annerledesdag

Christopher Beckham er klar på at han ikke vil ha et sjudagerssamfunn.

– Det er mulig å handle seks andre dager i uka. Vi vil ha en dag i uka som er en annerledesdag. Hvor du kan besøke venner, gå en tur i skogen, gjøre helt andre ting enn å gå i butikken, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

HK-leder Christopher Beckham frykter søndagsåpne butikker kan lures inn bakvegen.

HK-leder Christopher Beckham frykter søndagsåpne butikker kan lures inn bakvegen.

Brian Cliff Olguin

– Søndagsåpne butikker vil ikke bare få konsekvenser for de som arbeider i matvarebutikker, men hele næringen. Som for eksempel transportbransjen og næringsmiddelindustrien. Det vil få konsekvenser for medlemmer i mange LO-forbund. Det vil også legge press på barnefamilier og behov for barnehager, sier HK-lederen.

Da Kiwi Lillestrøm stengte søndagsbutikken, økte omsetningen: – Det var en riktig beslutning, sier butikksjefen

Brustad-bua er unntaket

Han håper LO-medlemmene nå mobiliserer for å stemme på en rødgrønn regjering – på partiene som vil bekjempe ulikhet, kjempe for heltidsstillinger og kampen for arbeidslivet. Og for søndagsstengte butikker.

Det er riktignok enkelte søndagsåpne butikker allerede i dag, oppkalt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad som i 1997 la fram forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider. Populært kalt Brustad-bua.

– Det er unntak fra regelen i dag også, men det er ikke det vi snakker om her. En ytterligere liberalisering av hverdagen til folk vil vi kjempe mot, sier Christopher Beckham

Ikke bare fagbevegelsen er imot søndagsåpne butikker. Handelsnæringen er imot, miljøbevegelsen er imot, de frivillige organisasjonene er imot og folkeflertallet er imot.

Boligpriser og boliglån: Alida (23) leier for 10.000 i måneden, men får ikke lån til å kjøpe egen bolig. Dette vil partiene gjøre med boligmarkedet

Forskjellsbehandling

Søndagsåpne butikker gi økte miljøutslipp på grunn av økt handel ved bilbaserte kjøpesentre, økte priser på grunn av økte kostnader for butikkene og en ødelagt samfunnsrytme, der søndagen ikke lenger blir en annerledes dag med ekstra rom for hvile, friluftsliv, familie, frivillighet og kulturliv, mener blant annet KrF.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, vil det imidlertid annerledes.

– Vi mener det er kommunene som bør kunne åpne for søndagsåpne butikker. Dagens ordning har flere svakheter når statsforvalterne bestemmer. På Sørlandet har Fylkesmannen (nåværende statsforvalter) i Agder avslått Arendal bystyres ønske om å holde åpent på søndager gjennom sommeren, men godkjent søknadene fra samtlige andre kystkommuner øst i fylket. Dette er en åpenbar og uheldig forskjellsbehandling. Det finnes ikke belegg for å hevde at Arendal ikke er et typisk turiststed, som dagens lov forutsetter for å få lov til å holde åpent på søndager, sier Silje Hjemdal til FriFagbevegelse.

Silje Hjemdal er engasjert i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Silje Hjemdal er engasjert i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Wikimedia Commons

– Er det ikke behov for en annerledesdag på søndag?

– Det spørsmålet bør ligge til butikkene og forbrukerne. Dersom forbrukerne ikke ønsker å benytte seg av søndagsåpne butikker vil det ikke være lønnsomt å holde åpent. Dette bør styres av markedet. Ikke politikere, mener hun.

Dette mener partiene om søndagsåpne butikker:

Arbeiderpartiet vil ta vare på søndagen og sier nei til søndagsåpne butikker.

– Annerledesdagen søndag gir rom for familieliv og fellesskap, frivillig engasjement, idrett og kulturliv. Det har en stor verdi at vi som land har en roligere dag, med en annen takt, og mer tid sammen med andre.

For Arbeiderpartiet handler det om hva slags samfunn vi vil ha. Derfor er spørsmålet om søndagsåpne butikker et tydelig retningsvalg.

Forslaget om søndagsåpent har også klare negative klimaeffekter. Flere må reise på jobb på søndager, det vil bli mer varetransport og energiforbruket til blant annet oppvarming vil øke. Det kan gi dyrere varer for norske forbrukere og kostnadene i bransjen vil øke. Det utgjør også en trussel for små, selvstendige butikker i byene og for nærbutikker i distriktene.

SV mener reguleringen av søndagsåpne butikker skal overholdes og opprettholdes.

For å skjerme familiene fra arbeidets inngrep i fritiden, må vi sikre trygge arbeidstidsordninger, og verne om normalarbeidsdagen. Av samme grunn ønsker vi søndag som en felles fridag, for å ha minst en felles dag i uka som normalt ikke er arbeidsdag. Vi ønsker også å sette i gang langsiktige forsøk med kortere arbeidstid.

Senterpartiet er imot søndagsåpne butikker.

– Vi vil verne om helligdagsloven, og fortsatt ha en dag som er litt annerledes.

MDG ønsker ikke søndagsåpne butikker. En dag i uka uten handleturer er et godt bidrag til å redusere norsk overforbruk og kjøpepress.

«Dersom alle i verden skulle hatt samme forbruksnivå som nordmenn, ville vi trengt tre jordkloder. MDG mener at vi må kvitte oss med bruk-og-kast samfunnet, ta bedre vare på ressursene vi allerede har, og jobbe for et samfunn med mindre stress i hverdag og arbeidsliv. Å holde butikker stengt på søndager er i tråd med de målsettingene. Samtidig gir det butikkarbeidere en fast dag til å hvile ut».

Rødt mener at også butikkmedarbeidere har rett til fritid og er mot søndagsåpne butikker.

– Søndagsåpne butikker vil bety at flere må jobbe når andre har helg. Rødt vil ta vare på fridagen. Med flere søndagsåpne butikker får butikkansatte mindre felles fritid med venner og familie. Søndagen blir bare enda en dag å stresse rundt i butikker på. Flere søndagsåpne butikker åpner dessuten for press om at flere skal jobbe søndag i andre sektorer også.

Rødt er mot at åpningstider skal reguleres lokalt og ønsker et nasjonalt vern mot søndagsarbeid.

Høyre vil overlate til kommunene selv å bestemme hvorvidt det skal være tillatt med søndagsåpne butikker i hele eller deler av kommunen.

– Vi tror at det er de lokalt i kommunen som kjenner forholdene best, og at de er best i stand til å avgjøre om de ønsker å tillate søndagsåpne butikker.

Venstre vil tillate søndagsåpne butikker og salg av sterkøl og sider i butikk. – I dag er det en rekke begrensninger på butikkers åpningstid som gjør at du ikke kan handle hva du vil, når du vil.

KrF sier ja til fortsatt søndagsfri for så mange som mulig.

– Vi trenger alle én dag i uka med fritid og hvile og andre aktiviteter enn i hverdagen. Derfor ønsker vi ikke å ha generell åpning av butikkene på søndager.

KrF mener samfunnet har godt av at én dag i uka er litt annerledes enn de andre. Det er en dag der de fleste arbeidstakere kan ha fri, og der man kan samle venner og familie for å tilbringe tid sammen eller gjøre andre aktiviteter.

Fremskrittspartiet vil at butikkene selv skal få bestemme om de vil ha åpent eller ikke på søndager. – Det handler først og fremst om oss forbrukere, for hvorfor skal ikke folk få handle ting når folk har lyst til å selge?

10.09.2021
10:17
14.09.2021 07:37



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt


Flere saker