JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jon Olav Nesvold, NTB/ANB

Valg2021:

Søndagsåpne butikker: Dette mener partiene

HK-leder Christopher Beckham sover ikke helt trygt om natta om det blir en borgerlig valgseier på mandag. Da frykter han søndagsåpne butikker kan bli lurt inn bakveien via landets kommuner.10.09.2021
10:17
14.09.2021 07:37

helge@lomedia.no

Alle de tre regjeringsaktuelle partiene på venstresiden er klare til å beholde dagens søndagsstengte butikker. I utgangspunktet står også KrF for det samme.

Men statsminister Erna Solberg presses både fra politikere i Frp, Venstre og Høyre, som på nytt vil ta kampen for økt søndagsåpning.

Opp til kommunene

Så sent som i vår foreslo distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) at kommunene selv kan få råde over søndagsåpne butikker.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland vil at kommunene skal bestemme om det skal tillates med søndagsåpne butikker.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland vil at kommunene skal bestemme om det skal tillates med søndagsåpne butikker.

Sissel M. Rasmussen

Hvis regjeringen vil åpne for at kommunene selv kan bestemme om de vil tillate søndagsåpne butikker eller ikke, kan det raskt bli et frislipp på tross av KrFs motstand, frykter forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

– Det er imidlertid ingen farbar vei å gå, mener han.

– Når én kommune åpner opp, vil handelslekkasjen fra de omkringliggende kommunene true nabokommunenes valgfrihet. Kommunalt søndagsåpent vil være svært konkurransevridende, sier HK-lederen.

Reaksjon: Gard ble truet på Facebook for å ha kjempet mot søndagsåpen butikk

Annerledesdag

Christopher Beckham er klar på at han ikke vil ha et sjudagerssamfunn.

– Det er mulig å handle seks andre dager i uka. Vi vil ha en dag i uka som er en annerledesdag. Hvor du kan besøke venner, gå en tur i skogen, gjøre helt andre ting enn å gå i butikken, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

HK-leder Christopher Beckham frykter søndagsåpne butikker kan lures inn bakvegen.

HK-leder Christopher Beckham frykter søndagsåpne butikker kan lures inn bakvegen.

Brian Cliff Olguin

– Søndagsåpne butikker vil ikke bare få konsekvenser for de som arbeider i matvarebutikker, men hele næringen. Som for eksempel transportbransjen og næringsmiddelindustrien. Det vil få konsekvenser for medlemmer i mange LO-forbund. Det vil også legge press på barnefamilier og behov for barnehager, sier HK-lederen.

Da Kiwi Lillestrøm stengte søndagsbutikken, økte omsetningen: – Det var en riktig beslutning, sier butikksjefen

Brustad-bua er unntaket

Han håper LO-medlemmene nå mobiliserer for å stemme på en rødgrønn regjering – på partiene som vil bekjempe ulikhet, kjempe for heltidsstillinger og kampen for arbeidslivet. Og for søndagsstengte butikker.

Det er riktignok enkelte søndagsåpne butikker allerede i dag, oppkalt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad som i 1997 la fram forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider. Populært kalt Brustad-bua.

– Det er unntak fra regelen i dag også, men det er ikke det vi snakker om her. En ytterligere liberalisering av hverdagen til folk vil vi kjempe mot, sier Christopher Beckham

Ikke bare fagbevegelsen er imot søndagsåpne butikker. Handelsnæringen er imot, miljøbevegelsen er imot, de frivillige organisasjonene er imot og folkeflertallet er imot.

Boligpriser og boliglån: Alida (23) leier for 10.000 i måneden, men får ikke lån til å kjøpe egen bolig. Dette vil partiene gjøre med boligmarkedet

Forskjellsbehandling

Søndagsåpne butikker gi økte miljøutslipp på grunn av økt handel ved bilbaserte kjøpesentre, økte priser på grunn av økte kostnader for butikkene og en ødelagt samfunnsrytme, der søndagen ikke lenger blir en annerledes dag med ekstra rom for hvile, friluftsliv, familie, frivillighet og kulturliv, mener blant annet KrF.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, vil det imidlertid annerledes.

– Vi mener det er kommunene som bør kunne åpne for søndagsåpne butikker. Dagens ordning har flere svakheter når statsforvalterne bestemmer. På Sørlandet har Fylkesmannen (nåværende statsforvalter) i Agder avslått Arendal bystyres ønske om å holde åpent på søndager gjennom sommeren, men godkjent søknadene fra samtlige andre kystkommuner øst i fylket. Dette er en åpenbar og uheldig forskjellsbehandling. Det finnes ikke belegg for å hevde at Arendal ikke er et typisk turiststed, som dagens lov forutsetter for å få lov til å holde åpent på søndager, sier Silje Hjemdal til FriFagbevegelse.

Silje Hjemdal er engasjert i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Silje Hjemdal er engasjert i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Wikimedia Commons

– Er det ikke behov for en annerledesdag på søndag?

– Det spørsmålet bør ligge til butikkene og forbrukerne. Dersom forbrukerne ikke ønsker å benytte seg av søndagsåpne butikker vil det ikke være lønnsomt å holde åpent. Dette bør styres av markedet. Ikke politikere, mener hun.

Dette mener partiene om søndagsåpne butikker:

Arbeiderpartiet vil ta vare på søndagen og sier nei til søndagsåpne butikker.

– Annerledesdagen søndag gir rom for familieliv og fellesskap, frivillig engasjement, idrett og kulturliv. Det har en stor verdi at vi som land har en roligere dag, med en annen takt, og mer tid sammen med andre.

For Arbeiderpartiet handler det om hva slags samfunn vi vil ha. Derfor er spørsmålet om søndagsåpne butikker et tydelig retningsvalg.

Forslaget om søndagsåpent har også klare negative klimaeffekter. Flere må reise på jobb på søndager, det vil bli mer varetransport og energiforbruket til blant annet oppvarming vil øke. Det kan gi dyrere varer for norske forbrukere og kostnadene i bransjen vil øke. Det utgjør også en trussel for små, selvstendige butikker i byene og for nærbutikker i distriktene.

SV mener reguleringen av søndagsåpne butikker skal overholdes og opprettholdes.

For å skjerme familiene fra arbeidets inngrep i fritiden, må vi sikre trygge arbeidstidsordninger, og verne om normalarbeidsdagen. Av samme grunn ønsker vi søndag som en felles fridag, for å ha minst en felles dag i uka som normalt ikke er arbeidsdag. Vi ønsker også å sette i gang langsiktige forsøk med kortere arbeidstid.

Senterpartiet er imot søndagsåpne butikker.

– Vi vil verne om helligdagsloven, og fortsatt ha en dag som er litt annerledes.

MDG ønsker ikke søndagsåpne butikker. En dag i uka uten handleturer er et godt bidrag til å redusere norsk overforbruk og kjøpepress.

«Dersom alle i verden skulle hatt samme forbruksnivå som nordmenn, ville vi trengt tre jordkloder. MDG mener at vi må kvitte oss med bruk-og-kast samfunnet, ta bedre vare på ressursene vi allerede har, og jobbe for et samfunn med mindre stress i hverdag og arbeidsliv. Å holde butikker stengt på søndager er i tråd med de målsettingene. Samtidig gir det butikkarbeidere en fast dag til å hvile ut».

Rødt mener at også butikkmedarbeidere har rett til fritid og er mot søndagsåpne butikker.

– Søndagsåpne butikker vil bety at flere må jobbe når andre har helg. Rødt vil ta vare på fridagen. Med flere søndagsåpne butikker får butikkansatte mindre felles fritid med venner og familie. Søndagen blir bare enda en dag å stresse rundt i butikker på. Flere søndagsåpne butikker åpner dessuten for press om at flere skal jobbe søndag i andre sektorer også.

Rødt er mot at åpningstider skal reguleres lokalt og ønsker et nasjonalt vern mot søndagsarbeid.

Høyre vil overlate til kommunene selv å bestemme hvorvidt det skal være tillatt med søndagsåpne butikker i hele eller deler av kommunen.

– Vi tror at det er de lokalt i kommunen som kjenner forholdene best, og at de er best i stand til å avgjøre om de ønsker å tillate søndagsåpne butikker.

Venstre vil tillate søndagsåpne butikker og salg av sterkøl og sider i butikk. – I dag er det en rekke begrensninger på butikkers åpningstid som gjør at du ikke kan handle hva du vil, når du vil.

KrF sier ja til fortsatt søndagsfri for så mange som mulig.

– Vi trenger alle én dag i uka med fritid og hvile og andre aktiviteter enn i hverdagen. Derfor ønsker vi ikke å ha generell åpning av butikkene på søndager.

KrF mener samfunnet har godt av at én dag i uka er litt annerledes enn de andre. Det er en dag der de fleste arbeidstakere kan ha fri, og der man kan samle venner og familie for å tilbringe tid sammen eller gjøre andre aktiviteter.

Fremskrittspartiet vil at butikkene selv skal få bestemme om de vil ha åpent eller ikke på søndager. – Det handler først og fremst om oss forbrukere, for hvorfor skal ikke folk få handle ting når folk har lyst til å selge?

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.09.2021
10:17
14.09.2021 07:37Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker