JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalg 2023

Sp kan vende Ap ryggen i Trøndelag

Senterpartiets flirt med høyresiden skaper frustrasjon i LO.
Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Per Olav Skurdal Hopsø (t.v.) sammen med Emil Raaen og Ingvild Kjerkol.

Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Per Olav Skurdal Hopsø (t.v.) sammen med Emil Raaen og Ingvild Kjerkol.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

I regjering samarbeider Arbeiderpartiet og Senterpartiet godt. Men i kommuner og fylker er det ofte annerledes.

I Trøndelag fylke vurderer Senterpartiet nå å bytte side, fra rødgrønt til blågrønt. Det skaper stor irritasjon i LO.

– Det forteller meg at posisjon er viktigere enn politikk for Senterpartiet, sier LOs regionsekretær i Trøndelag, Kristian Tangen til FriFagbevegelse.

Bekrefter samtaler

Leder i Trøndelag Senterparti, Ole Herman Svelan, bekrefter overfor FriFagbevegelse at Senterpartiet har startet forhandlinger om et samarbeid med Høyre i Trøndelag.

– Vi har valgt å starte forhandlinger først med de som har vært mest åpen for å gi oss vervet som fylkesordfører. Det var Høyre, sier Ole Herman Svelan til FriFagbevegelse

De er ikke i mål, men det er grunnlag for å fortsette forhandlingene, legger han til.

Største parti

Arbeiderpartiet ble største parti i Trøndelag fylke, med 27,5 prosent. Partiet fikk 16 mandater.

Høyre fikk 14 mandater, mens Senterpartiet ble nesten halvert i oppslutning og fikk 7 mandater.

Da valgresultatene tikket inn mandag kveld, var Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat, Per Olav Skurdal Hopsø, håpefull med tanke på å ta over etter Tore O. Sandvik som fylkesordfører.

Men det var altså ikke så enkelt.

Lang tradisjon

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet har en lang tradisjon for å samarbeide regionalt. Nå registrerer vi at Senterpartiet har tatt initiativ til borgerlige allianse. For Trøndelags vedkommende håper jeg at de finner sammen med Arbeiderpartiet igjen. Det vil gi et solid styringsgrunnlag i fylkestinget, sier Kristian Tangen.

I Trondheim ser Arbeiderpartiet ut til å kunne beholde ordføreren, men også der er de avhengige av Senterpartiet.

– Vi samarbeider der vi får mest gjennomslag for vår egen politikk, uttalte Vegard Frøseth Fenes, gruppeleder og førstekandidat for Senterpartiet i Trondheim, til FriFagbevegelse i går.

I Stjørdal styrer Senterparti-ordfører Eli Arnstad sammen med Høyre.

– Det er naturlig at jeg fortsetter som ordfører, sa Eli Arnstad til Trønder-avisa etter valget i Stjørdal mandag kveld.

I Steinkjer er det imidlertid Ap, SV og Høyre som styrer sammen etter valget. Det gjør de uten Senterpartiet, som gikk kraftig tilbake i forsvarsminister Bjørn Arild Grams hjemkommune.

Warning
Annonse
Annonse