JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann:

Sp vil tvinge gjennom norske arbeidsvilkår i norske farvann

Leder for Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (Sp), vil tvinge regjeringen til å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på sokkelen.
UTÅLMODIG: Leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, vil tvinge gjennom et nytt lovforslag for å beskytte norske sjøfolk.

UTÅLMODIG: Leder for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, vil tvinge gjennom et nytt lovforslag for å beskytte norske sjøfolk.

Ole Palmstrøm

tri@lomedia.no

Det foreligger to juridiske utredninger om mulighetene Norge har til å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge og på sokkelen. Den ene utredningen er bestilt av regjeringen. Den andre, med presis samme mandat, er utført av Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo.

Ifølge jussprofessor Finn Arnesen, ved UiO, er konklusjonen i begge utredningene at det er mulig for Norge å kreve norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Norge har handlingsrom til å stille norske lønnskrav, også til sjøs

Sps Geir Pollestad frykter at regjeringen likevel ikke vil foreta seg noe med det første selv om handlingsrommet ligger der.

– Regjeringen brukte lengre tid på å utlyse anbudet på utredningen enn det tok for juristene å utrede rapporten, det beviser at de ikke har hastverk selv om norske sjøfolk mister jobbene sine. Nå haster det med å få på plass et nytt lovverk, så Sp vil allerede i høst legge fram et forslag i Stortinget om å pålegge regjeringen, sammen med partene, å utforme konkrete virkemidler som gjør at vi sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på sokkelen, sier Pollestad til Maritim Logg.

Ny thriller

I så fall kan det bli en reprise av kampen for å få utredningen gjennomført. Etter at regjeringen, med Høyre i spissen, først ikke ønsket å utrede det juridiske handlingsrommet Norge har til å stille krav om norske vilkår på utenlandske fartøy fordi det er proteksjonistisk, var det Stortinget som til slutt fikk tvunget utredningen igjennom. Den gang var det Sp, SV, Rødt og Ap som var klare på at utredningen måtte gjennomføres. De fikk til slutt flertall på Stortinget for et utredningsvedtak.

– Begge utredningene viser at det er handlingsrom for å stille krav om norske vilkår. Vår kamp nå er å overbevise så mange politikere som mulig at vi må bruke dette handlingsrommet og stille et slikt krav, sier Stian Grøthe direktør for politikk- og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund.

Forbundsledere: Krever norske vilkår i Norge for å forhindre sosial dumping og bevare norske arbeidsplasser

At Sps Geir Pollestad nå kommer med dette utspillet, liker Grøthe. Men det er en lang vei fram, er hans klare melding.

– Først må vi få Stortinget til å vedta at regjeringen, med partene i arbeidslivet, skal utforme konkrete forslag for hvordan dette kan konkretiseres. Så må vi jobbe med å overbevise flertallet i Stortinget til å vedta de lovene, samt andre vedtak som skulle vise seg nødvendig.

For å få til dette kan ordførere og lokalpolitikere være nøkkelen. Deres press fra distriktet kan «tvinge» regjeringen til å gå videre når handlingsrommet først ligger der.

Saken fortsetter under bildet.

– «Ordførerkampanjen» vår var avgjørende for at det i dag finnes en utredning. Hadde en kommune sagt ifra og sendt inn et brev til regjeringen og krevd denne utredningen, så hadde det ikke skjedd noe. Men da Norsk Sjømannsforbund fikk spredd informasjon og kunnskap og 50 kommuner ba regjeringen om å utrede dette spørsmålet, så skjedde det noe. Dette beviser at lokale politikere kan være med å bestemme politikken, også sentralt. Den samme historien kan gjenta seg nå hvis mange nok krever at vi bruker handlingsrommet. Derfor er det viktig at de partiene som støtter NSFs kampsak også gjør det bra i kommunevalget, sier Grøthe.

Sjøfolk skaper ringvirkninger

– Mitt budskap til våre lokalpolitikere er at de skal engasjere seg bredere i saker som kan påvirke lokalsamfunnet. Dette er en typisk slik sak. I Kristiansund er det 600 sjøfolk, i Møre og Romsdal er det 6000 sjøfolk. Om de mister jobbene sine vil det få store konsekvenser for distriktet og kommunene, tilføyer Geir Pollestad.

p

Må få Frp med

Om regjeringen skulle legge fram et lovendringsforslag må det til syvende og sist ha flertall i Stortinget for å vedtas. Foreløpig er det bare Sv, Sp og Ap som er tydelige på at de vil innføre krav om norske vilkår i Norge.

– Det kan bli en ny thriller der vi må håpe på de gode kreftene i Frp og KrF for å få flertall. Høyre og Venstre har de siste årene vist seg langt vanskeligere. De har vi nesten gitt opp, sier Grøthe.

PS! Næringsdepartementet og næringsminister fikk anledning til å svare og forklare disse påstandene, men hadde ikke kapasitet før onsdag. Maritim Logg vil komme tilbake med departementets svar så fort som mulig.

Dette er saken

• To utredninger fastlår at det er mulig å kreve norske vilkår i Norge, også på sjøen

• Nå er det opp til politikerne å bruke dette handlingsrommet

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Dette er saken

• To utredninger fastlår at det er mulig å kreve norske vilkår i Norge, også på sjøen

• Nå er det opp til politikerne å bruke dette handlingsrommet