JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten brukte 12 milliarder kroner på konsulenter i fjor

I fjor brukte staten 12 milliarder kroner på konsulenter. Sp-lederen mener makten flyttes fra departementene til konsulentselskapene.
Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

Ifølge Aftenposten utgjør utgiftene til den årlige driften av departementene 6,9 milliarder kroner. Tallet kommer fram i et svar fra finansminister Jan Tore Sanner (H) til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om bruken av konsulenter i staten i fjor.

– Den statlige konsulentbruken er blitt veldig, veldig høy. Det er altfor lite politisk debatt om denne pengebruken, sier Vedum.

I svaret skriver finansministeren at «konsulenttjenester benyttes blant annet for å ha midlertidig tilgang til oppdatert spisskompetanse, for eksempel i forbindelse med IKT-prosjekter.»

Det er bare konsulentbruken i departementer, direktorater, universiteter og forskningsinstitusjoner som er inkludert.

– Generelt kan bruk av konsulenter bidra til innovasjon og effektiv ressursbruk i staten og til å hindre budsjettoverskridelser på store investeringer, skriver Sanner.

Sp-leder Vedum ønsker å bygge opp kompetanse ved universitet og høyskoler.

– Det kan bli en bevisst politikk at vi vil at en andel av utredningsoppdragene i Norge skal gå til Universitetet i Tromsø for eksempel. Og at vi vil bruke NTNU, høyskolen i Bø eller kanskje Handelshøyskolen i Bergen hvis det er noe som skal regnes på, sier han.

15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

**NTB endrer i dag, 22. mars, denne artikkelen som først ble sendt ut 15. mars etter at Aftenposten har endret i sin opprinnelige artikkel. Den originale tittelen var «Staten brukte nesten dobbelt så mye på konsulenter som på eget embetsverk». Den inneholdt en sammenligning med tall som ikke er direkte sammenlignbare. Derfor er denne formuleringen endret. Ordet «eksterne» er også fjernet fra ingressen. De første setningene i brødteksten er også endret fra «Ifølge Aftenposten brukte staten samtidig 6,9 milliarder kroner på eget embetsverk. Tallet kommer fram i et svar fra finansminister Jan Tore Sanner (H) til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum» til «Ifølge Aftenposten utgjør utgiftene til den årlige driften av departementene 6,9 milliarder kroner. Tallet kommer fram i et svar fra finansminister Jan Tore Sanner (H) til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om bruken av konsulenter i staten i fjor. Vi har også lagt til setningen «Det er bare konsulentbruken i departementer, direktorater, universiteter og forskningsinstitusjoner som er inkludert.»

Annonse
Annonse