JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Med ganske industrielle omgivelser lanserte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre 40 punkter på 100 dager. Presentasjonen foregikk på Kuben videregående skole, som er bygd på Standard Telefon- og Kabelfabrikks gamle industriområde.

Torgny Hasås

Stortingsvalget:

Støre åpner for forbud mot innleie i byggebransjen i Oslo-regionen. Her er Aps 100-dagersplan

40 tiltak lover Arbeiderpartiet å gjennomføre i løpet av 100 dager hvis de overtar regjeringsmakta.


17.06.2021
15:23
17.06.2021 15:23

torgny@lomedia.no

Noe av det første Arbeiderpartiet vil reversere hvis de kommer til regjeringskontorene fra høsten av, er å fjerne adgangen til midlertidige ansettelser som arbeidsminister Robert Eriksson fikk innført til enorme protester fra fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet holder også døra på gløtt for å forby innleie i byggebransjen i Oslo-regionen.

Bare en liten del

Dette kom fram da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre presenterte partiets 100-dagersplan for hva de har tenkt å gjøre umiddelbart hvis de overtar regjeringskontorene til høsten. Pressekonferansen ble holdt på Kuben videregående skole i Oslo – og ett av tiltakene han la vekt på var å skaffe nok fagarbeidere.

Tiltakene som ble presentert er tatt fra Arbeiderpartiets program og alternative budsjett. Støre understreket at de 100 tiltakene bare var en liten del av det partiet har planer om å gjennomføre hvis de kommer til regjeringskontorene etter høstens stortingsvalg.

Dersom den nye regjeringa overtar 1. oktober, har de frist til 8. januar med å gjennomføre tiltakene som de la fram i dag.

Fikk du med deg denne? Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier

Forbud mot bemanningsbyråer

Et av punktene som står på lista er: «Forby innleie som fortrenger faste ansettelser».

– Betyr det at Arbeiderpartiet vil foreslå forbud mot bemanningsbyråer i Oslo-regionen?

– Ja, det er et område vi vil følge nøye med på, svarte Støre på spørsmål fra FriFagbevegelse.

På lista står det at Arbeiderpartiet vil «Sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger ved å utvikle en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.»

– Det eksisterer mange ulike seriøsitetsmodeller for offentlige anskaffelser. Hvilken er det dere vil ta utgangspunkt i?

– Vi vil ta utgangspunkt i det beste fra alle modellene, svarte Støre, men ville ikke bekrefte at det nødvendigvis betydde de strengeste tiltakene.

Inn i regjeringserklæringa

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet er svært fornøyd med punktene i lista om et seriøst arbeidsliv. Det gjelder i tillegg til å fjerne adgangen for midlertidig ansettelser, forbud mot visse typer innleie, også innføring av Norgesmodellen og styrke retten til heltid.

– Her blir det foreslått å snu bevisbyrden. I dag er det arbeidstaker som må bevise at hen har jobbet så mye at hen har krav på hel stilling. Dette forslaget innebærer at nå skal arbeidsgiveren bevise behovet for deltid, sier Krogstad.

I tillegg til vervet i Fellesforbundet, er Krogstad også Arbeiderpartiets 4. kandidat til Stortinget fra Sør-Trøndelag.

– Det er viktig at våre tiltak kommer på denne lista, for hvis de står her, så kommer de til å komme inn i en eventuell regjeringserklæring, sier han.

Tomme for ideer

Høyre er ikke like positive til tiltakene, og nestleder Tina Bru sier i en pressemelding at Støres Ap virker overraskende tomme for ideer, til å ha sittet åtte år i opposisjon.

– Her var det stort sett reverseringer – eller økt pengebruk, som skal betales ved å tappe de som skaper jobber for penger. Støres forslag innebærer mer stat, mer skatt og ingen ny politikk for å få ned helsekøer og tette kunnskapshull i skolen. Tvert om vil han fjerne pasienters valgfrihet i helsetjenesten og kompetansekrav for lærere i skolen, sier hun.

Større inntekter

Krogstad har også fått med seg Høyres innvendinger om økt pengebruk.

– Forslagene for et mer seriøst arbeidsliv skaper i hvert fall ikke større utgifter. De kanskje til og med klarer å øke statens inntekter ved at færre jobber svart, sier nestlederen i Fellesforbundet.

Arbeiderpartiets 100-dagersplan for en ny regjering:

Vanlige folk skal ha mer igjen i lommeboka

1. Doble fagforeningsfradraget til 7 700 kroner.

2. Øke pendlerfradraget ved å sette ned egenandelen til 15 000 kroner.

3. Redusere barnehageprisen med 2800 kroner i året.

4. Innføre 5 timers gratis kjernetid i skolefritidsordningen for alle førsteklassinger.

5. Redusere fergeprisene på riksvegferger og fylkesvegferger. I løpet av perioden vil vi halvere prisen.

6. Kutte i overprisede gebyrer, som for eksempel for ungdom som skal ta teoriprøve eller foto til førerkort eller personer som flytter og må registrere endringer i eiendommen sin.

Høyreregjeringens usosiale kutt skal fjernes

7. Gjeninnføre feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige.

8. Sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.

9. Forbedre ordningen med brillestøtte for barn.

Privatiseringen og salget av Norge skal stanses

10. Stanse anbudsutsetting i jernbanen.

11. Avslutte privatiseringen av renholdet i forsvaret.

12. Stoppe høyrepartienes privatiseringsreformer i helse- og omsorgssektoren.

13. Stoppe utsalget av Statskogs eiendommer.

Skape flere jobber og kutte utslippene

14. Fastsette et eksportmål på 50 % økning i eksporten utenom olje og gass til 2030, og sette ned et partssammensatt utvalg som skal konkretisere tiltak og virkemidler for å nå dette målet.

15. Sørge for et mer aktivt statlig eierskap og starte arbeidet med en ny eierskapsmelding slik at statlig kapital og eierskap bidrar til økt eksport, utviklingen av nye grønne verdikjeder og flere arbeidsplasser.

16. Sette Nav i stand til å følge opp unge ledige mye tettere ved å øke bruken av lønnstilskudd og øke bemanningen.

17. Opprette et eget program for å forenkle og gjøre tilgjengelig virkemiddelapparatet for små og mellomstore bedrifter som søker støtte.

18. Legge fram en grønn omstillingspakke for klimavennlig omstilling av skip.

19. Innføre moms på de dyreste elbilene for å bevilge penger til ladestasjoner slik at alle kommuner skal ha minst én hurtigladestasjon.

20. Sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene i fremtiden, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft.

21. Øke CO₂-avgiften og samtidig kutte tilsvarende i andre skatter eller avgifter. Vi vil skjerme bensin og diesel i Distrikts-Norge for økning.

Et seriøst arbeidsliv med hele, faste stillinger

22. Fjerne generell adgang til midlertidige ansettelser.

23. Forby innleie som fortrenger faste ansettelser.

24. Sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger ved å utvikle en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.

25. Styrke retten til heltid i lovverket.

26. Stanse frislippet i taxinæringen, og starte arbeidet med en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Velferden i kommunene skal styrkes

27. Gi kommunene mulighet til å ansette flere lærere, tilby flere barnehageplasser og bygge ut eldreomsorgen ved å øke kommunenes budsjetter. Vi vil foreslå totalt minst 5 milliarder kroner i realvekst i kommunenes frie inntekter i 2022.

28. Starte arbeidet med en bo-hjemme-reform for pleietrengende eldre, med flere ansatte i pleie og omsorg, storsatsing på aktivitetstilbud for eldre, satsing på velferdsteknologi og flere tilrettelagte boliger.

Helsetjenestene skal bli bedre

29. Styrke sykehusene og den medisinske beredskapen. Vi vil bevilge penger til sykehusene slik at vi kan ta igjen behandlingsetterslepet for alvorlige sykdommer som kreft etter koronapandemien.

30. Korte ned listelengden til fastlegene for å løse fastlegekrisen ved å øke basistilskuddet pr. innbygger. Vi vil også etablere nye rekrutteringshjemler.

31. Bevilge penger til lavterskel psykisk helsehjelp, slik at kommunene kan gi slik hjelp uten krav om henvisning.

32. Oppheve de siste årenes innskrenkinger i kvinners rett til selvbestemt abort.

Den offentlig tannhelsen skal bygges ut

Arbeiderpartiet ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester. Vi vil begynne med å:

33. Innføre gratis tannhelsebehandling til personer i alderen 19 til 21 år, innføre halv pris for tannhelsebehandling for personer i alderen 22–25 år og sørge for egne støtteordninger for tannhelse til de med dårligst råd.

Satse på flere kvalifiserte lærere og bedre yrkesfag

34. Gi kommunene rom til å ansette flere lærere og stanse avskilting av lærere som er utdannet før 2014.

35. Starte en sterk satsing på fagutdanning, med satsing på lærere og utstyr, krav til lærlinger i offentlig sektor og sette et mål om garanti for læreplass til alle som trenger det i løpet av perioden.

Frivillighet, idrett og kultur skal få bedre kår

36. Innføre full momskompensasjon for kultur, frivillighet og idrett i budsjettet for 2022. Frivilligheten og idretten skal bruke pengene sine på utstyr og aktivitet, ikke på å betale moms.

37. Sikre gratis utlån av sports- og fritidsutstyr i alle deler av landet.

38. Starte gjennomføringen av et nytt kulturløft som kommer hele landet til gode, der kulturens andel av statsbudsjettet gradvis skal økes til 1 %.

Forskjellene i Norge skal utjevnes og reduseres

39. Sette ned en lederlønnskommisjon for statlige lederlønninger og lønninger i selskaper der staten er majoritetseier. Kommisjonen skal se lønninger, bonusordninger og godtgjørelser i sammenheng, og analysere hvorfor lønnsutviklingen på toppnivå har fått fortsette, på tross av tidligere vedtatte retningslinjer.

40. De som tjener mindre enn 750 000 i året skal betale mindre i skatt, mens de som tjener over skal betale mer. 8 av 10 vil få lavere inntektsskatt med Arbeiderpartiet. Samtidig vil vi sørge for at de rikeste bidrar med en rettferdig andel til fellesskapet gjennom formuesskatten.

17.06.2021
15:23
17.06.2021 15:23

Arbeiderpartiets 100-dagersplan for en ny regjering:

Vanlige folk skal ha mer igjen i lommeboka

1. Doble fagforeningsfradraget til 7 700 kroner.

2. Øke pendlerfradraget ved å sette ned egenandelen til 15 000 kroner.

3. Redusere barnehageprisen med 2800 kroner i året.

4. Innføre 5 timers gratis kjernetid i skolefritidsordningen for alle førsteklassinger.

5. Redusere fergeprisene på riksvegferger og fylkesvegferger. I løpet av perioden vil vi halvere prisen.

6. Kutte i overprisede gebyrer, som for eksempel for ungdom som skal ta teoriprøve eller foto til førerkort eller personer som flytter og må registrere endringer i eiendommen sin.

Høyreregjeringens usosiale kutt skal fjernes

7. Gjeninnføre feriepengetillegget for permitterte og arbeidsledige.

8. Sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.

9. Forbedre ordningen med brillestøtte for barn.

Privatiseringen og salget av Norge skal stanses

10. Stanse anbudsutsetting i jernbanen.

11. Avslutte privatiseringen av renholdet i forsvaret.

12. Stoppe høyrepartienes privatiseringsreformer i helse- og omsorgssektoren.

13. Stoppe utsalget av Statskogs eiendommer.

Skape flere jobber og kutte utslippene

14. Fastsette et eksportmål på 50 % økning i eksporten utenom olje og gass til 2030, og sette ned et partssammensatt utvalg som skal konkretisere tiltak og virkemidler for å nå dette målet.

15. Sørge for et mer aktivt statlig eierskap og starte arbeidet med en ny eierskapsmelding slik at statlig kapital og eierskap bidrar til økt eksport, utviklingen av nye grønne verdikjeder og flere arbeidsplasser.

16. Sette Nav i stand til å følge opp unge ledige mye tettere ved å øke bruken av lønnstilskudd og øke bemanningen.

17. Opprette et eget program for å forenkle og gjøre tilgjengelig virkemiddelapparatet for små og mellomstore bedrifter som søker støtte.

18. Legge fram en grønn omstillingspakke for klimavennlig omstilling av skip.

19. Innføre moms på de dyreste elbilene for å bevilge penger til ladestasjoner slik at alle kommuner skal ha minst én hurtigladestasjon.

20. Sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene i fremtiden, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft.

21. Øke CO₂-avgiften og samtidig kutte tilsvarende i andre skatter eller avgifter. Vi vil skjerme bensin og diesel i Distrikts-Norge for økning.

Et seriøst arbeidsliv med hele, faste stillinger

22. Fjerne generell adgang til midlertidige ansettelser.

23. Forby innleie som fortrenger faste ansettelser.

24. Sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger ved å utvikle en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.

25. Styrke retten til heltid i lovverket.

26. Stanse frislippet i taxinæringen, og starte arbeidet med en handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Velferden i kommunene skal styrkes

27. Gi kommunene mulighet til å ansette flere lærere, tilby flere barnehageplasser og bygge ut eldreomsorgen ved å øke kommunenes budsjetter. Vi vil foreslå totalt minst 5 milliarder kroner i realvekst i kommunenes frie inntekter i 2022.

28. Starte arbeidet med en bo-hjemme-reform for pleietrengende eldre, med flere ansatte i pleie og omsorg, storsatsing på aktivitetstilbud for eldre, satsing på velferdsteknologi og flere tilrettelagte boliger.

Helsetjenestene skal bli bedre

29. Styrke sykehusene og den medisinske beredskapen. Vi vil bevilge penger til sykehusene slik at vi kan ta igjen behandlingsetterslepet for alvorlige sykdommer som kreft etter koronapandemien.

30. Korte ned listelengden til fastlegene for å løse fastlegekrisen ved å øke basistilskuddet pr. innbygger. Vi vil også etablere nye rekrutteringshjemler.

31. Bevilge penger til lavterskel psykisk helsehjelp, slik at kommunene kan gi slik hjelp uten krav om henvisning.

32. Oppheve de siste årenes innskrenkinger i kvinners rett til selvbestemt abort.

Den offentlig tannhelsen skal bygges ut

Arbeiderpartiet ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester. Vi vil begynne med å:

33. Innføre gratis tannhelsebehandling til personer i alderen 19 til 21 år, innføre halv pris for tannhelsebehandling for personer i alderen 22–25 år og sørge for egne støtteordninger for tannhelse til de med dårligst råd.

Satse på flere kvalifiserte lærere og bedre yrkesfag

34. Gi kommunene rom til å ansette flere lærere og stanse avskilting av lærere som er utdannet før 2014.

35. Starte en sterk satsing på fagutdanning, med satsing på lærere og utstyr, krav til lærlinger i offentlig sektor og sette et mål om garanti for læreplass til alle som trenger det i løpet av perioden.

Frivillighet, idrett og kultur skal få bedre kår

36. Innføre full momskompensasjon for kultur, frivillighet og idrett i budsjettet for 2022. Frivilligheten og idretten skal bruke pengene sine på utstyr og aktivitet, ikke på å betale moms.

37. Sikre gratis utlån av sports- og fritidsutstyr i alle deler av landet.

38. Starte gjennomføringen av et nytt kulturløft som kommer hele landet til gode, der kulturens andel av statsbudsjettet gradvis skal økes til 1 %.

Forskjellene i Norge skal utjevnes og reduseres

39. Sette ned en lederlønnskommisjon for statlige lederlønninger og lønninger i selskaper der staten er majoritetseier. Kommisjonen skal se lønninger, bonusordninger og godtgjørelser i sammenheng, og analysere hvorfor lønnsutviklingen på toppnivå har fått fortsette, på tross av tidligere vedtatte retningslinjer.

40. De som tjener mindre enn 750 000 i året skal betale mindre i skatt, mens de som tjener over skal betale mer. 8 av 10 vil få lavere inntektsskatt med Arbeiderpartiet. Samtidig vil vi sørge for at de rikeste bidrar med en rettferdig andel til fellesskapet gjennom formuesskatten.




Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker