JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her låner bedriftene folk av hverandre før de leier

Når det er lite å gjøre i egen bedrift, jobber bygningsarbeiderne for konkurrenten. Slik holder entreprenører i Vestfold og Telemark de ansatte i arbeid, og unngår permitteringer.
MANGFOLD: På Peabs byggeplass i Larvik jobber folk fra flere entreprenører. Den interne byttehandelen er regulert i en egen avtale, en «byggpool».

MANGFOLD: På Peabs byggeplass i Larvik jobber folk fra flere entreprenører. Den interne byttehandelen er regulert i en egen avtale, en «byggpool».

Håvard Sæbø

18.05.2021
07:00
19.05.2021 08:39

harald@lomedia.no

LARVIK: Koronareglene gjør at Magasinet ikke slipper inn på utbyggingen av Grandkvartalet ved sjøkanten i Larvik, men fra utsiden kan vi se at det er arbeidere med forskjellige firmanavn på ryggen. Det står både Kruse og Veidekke på arbeidstøyet, selv om prosjektet utføres av Peab.

Og sånn har det vært lenge. Allerede for 20 år siden ble entreprenørene og Nav i Grenlandsområdet enige om at var lurt med en sentral samarbeidsavtale, en «pool» med bedrifter som kunne fordele folk seg imellom ved behov, heller enn at de som trengte arbeidskraft måtte gå til Nav på egen hånd. Hadde de flaks, fikk de riktignok flinke folk på den måten. Men det var ikke sikkert. Og dessuten så kunne det jo innebære å stjele folk fra andre, og bidra til konflikter ingen var tjent med.

Les også: På denne byggeplassen er bemanningsbyrå og innleie fremmedord

Sparer permitteringer

Utenfor byggeplassen, med behørig avstand, får vi snakke med både anleggsleder og klubbleder – samt Fellesforbundets organisasjonsarbeider Rune Tønnesen – og de ramser villig opp fordelene med ordningen:

– Dette sparer alle på i forhold til permitteringer, sier Tønnesen.

– Dermed kan vi ha en høy fast bemanning, sier klubbleder Jan-Petter Gurholt.

– Flinke folk blir jo ikke gående permittert. De forsvinner til andre, sier anleggsleder Øystein Straume.

– Med denne poolordningen kan vi i stedet leie dem ut og beholde dem ansatt. Dermed beholder vi også egenproduksjonen og fagkompetansen.

SAMARBEID: Fellesforbundets Rune Tønnesen (til venstre) anleggsleder Ø ystein Straume og klubbleder Jan-Petter Gurholt er såre fornøyde med hvordan byggebransjen i Telemark og Vestfold har ordnet seg.

SAMARBEID: Fellesforbundets Rune Tønnesen (til venstre) anleggsleder Ø ystein Straume og klubbleder Jan-Petter Gurholt er såre fornøyde med hvordan byggebransjen i Telemark og Vestfold har ordnet seg.

Håvard Sæbø

Stjeler ikke flinke folk

Nå er det ikke nødvendigvis helt problemfritt at firmaer deler mannskaper på denne måten. Byggebransjen er jo privat og profittdrevet, og entreprenørene er konkurrenter – både om oppdrag og fagfolk. Men med velvilje kan problemer unngås.

Som hvis for eksempel et firma får leie et rent unikum av en fagperson av et annet. Da leverer man uansett vedkommende tilbake.

– Vi har en avtale om at vi ikke stjeler folk fra hverandre, sier Straume.

– Det hender jo også at vi må leie ut folk fordi vi har tapt et anbud, til nettopp firmaet som vant anbudet foran oss, sier Gurholt.

– Det er litt surt ... Men det er nødvendig hvis dette skal funke.

Bemanningsbransjen: Full seier til oppsagt klubbleder Adrian Dumitrescu

Ferdigforhandlet lønn

Byggebransjen har vært blant de minst rammede under koronakrisen. Det bygges som før. Men siden den, sammen med industrien, er blant dem som leier inn mest utenlandsk arbeidskraft, har den stått i fremste rekke som symbol for den politiske krangelen om krisehåndteringen. Om, når og hvordan utenlandske arbeidere skal kunne krysse grensen og ha karantene, for eksempel.

Det har de kunnet tenke mindre på i Vestfold og Telemark, selv om det også der brukes innleiebyråer i tillegg til den bransjeinterne poolen.

– Når vi leier inn fra poolen, slipper vi å tenke på innkvartering og karantenetid. Dette er jo folk som bor her, sier Straume.

– Dessuten slipper vi å diskutere lønn og den slags. Det er ferdigforhandlet. Og så vet vi hva vi får, når vi leier inn fra firmaer som lever av å produsere, og ikke å leie ut.

Byggpool

• En avtale mellom firmaer i byggebransjen om å leie folk fra hverandre når noen har mye arbeid og andre lite. På den måten både sparer man permitteringer og slipper mye papirarbeid.

• Poolen i Telemark og Vestfold har for tiden 15 medlemmer. Et av kriteriene for å være med er at bedriften har tariffavtale.

• Da dette startet rundt årtusenskiftet, var det Nav som styrte. Nå driver bedriftene byttehandelen selv på nettet. Nav er fortsatt med som partner, og avholder blant annet minst ett samarbeidsmøte i året med deltakerne. Dette hjelper også Nav til å ha oversikt over hva som trengs av opplæringstiltak i området. Videregående skoler med yrkesfag kan også være med på møtene. Det samme er fagbevegelsen.