Full seier til oppsagt klubbleder Adrian Dumitrescu
Oppsigelsen av Adrian Dumitrescu var både feilaktig og usaklig. Nå har retten bestemt at han får både oppreising og erstatning.
SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.
Eivind Senneset
eline@lomedia.no
tormod@lomedia.no
Sunnhordland tingrett feller en knusende dom over arbeidsgiveren til klubbleder Adrian Dumitrescu, etter en rettssak om oppsigelsen fra Offshore Support Nord.
Mens arbeidsgiveren hevdet at klubblederen ble oppsagt på grunn av ulegitimert fravær på jobben, argumenterte Dumtrescu og hans advokat for at oppsigelsen både var ubegrunnet, usaklig og full av formelle feil.
Oppsigelsen ble også satt i forbindelse med at arbeidsgiver Jørgen Reed hadde et negativt syn på fagorganisering i bedriften.
Under rettsforhandlingene uttalte Reed blant annet at han rett og slett var «lei» av klubblederen.
Les mer: Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking
342.000 kroner
En enstemmig tingrett gir Dumitrescu rett på alle punkter. Oppsigelsen av ham er ugyldig, og han får en oppreising på 75.000 kroner. I tillegg får han erstatning for tapt arbeidsinntekt på 267.000 kroner, til sammen altså 342.000 kroner.
Arbeidsgiveren ble også dømt til å betale saksomkostningene for Dumitrescu på over 200.000 kroner.
Eieren av firmaet, Jørgen Reed, dømmes til å stå personlig ansvarlig for at Dumitrescu får utbetalt dette, uavhengig av om firmaet er i drift eller ikke. Bakgrunnen for dette er en frykt for at Reed ville slå firmaet konkurs.
– Dette er en grundig dom som tydelig legger ansvaret der det hører hjemme, hos den profesjonelle parten, sier Dumitrescus advokat, Alexander Cascio fra LOs juridiske avdeling.
Takknemlig for støtte
Hjemme i Romania jubler Adrian Dumitrescu og familien. Også de rumenske kollegene hans reagerer med glede, forteller han.
– Til alle bemanningsansatte fra Romania, Polen og andre land, vil jeg si at vi virkelig kan stole på fagforeninga i Norge. Fellesforbundet og advokaten min har trodd på saken min hele veien, og kjempet for retten til å ha tariffavtale og gjøre fagforeningsarbeid.
– Jeg tok ikke kampen bare for meg selv, men for kollegene mine og andre som kommer til Norge for å jobbe, legger han til.
Saka hans ble trukket fram på Ap-landsmøtet: – Stolt over å være med i Tajiks tale
Grunnleggende regler brutt
Retten er ikke nådig i sin gjennomgang av måten bemanningsbyrået Offshore Support Nord drives på. Grunnleggende saksbehandlingsregler er ikke blitt fulgt i håndteringen av personalet. Arbeidsmiljøloven er ikke blitt fulgt – på en lang rekke punkter, slår retten fast.
Blant de mest graverende formfeilene bedriften begikk, var å ikke opplyse om at en oppsagt har rett til å fortsette i stillingen og at det ikke ble avholdt noe forhandlingsmøte.
Retten kritiserer også at bedriften ikke tok hensyn til den vanskelige situasjonen oppsigelsen førte Adrian Dumitrescu opp i. Familieforsørgeren har måttet leve av oppsparte midler og lån fra familiemedlemmer i tiden uten inntekt. I dommen står det at «retten vil ellers bemerke at det ikke er noe i saken som tyder på at arbeidsgiver har tatt noen reelle vurderinger opp mot de konsekvenser en oppsigelse ville få for Dumitrescu».
Les mer: Dumitrescu fikk penger fra LO for å ha noe å leve av
Fagforeningsknusing
Dommerne skriver også at det framstår som at klubblederen ble behandlet verre og strengere enn sine rumenske arbeidskollegaer: «Med Reeds negative innstilling til fagorganisering, Dumitrescus fremtredende rolle i å få arbeiderne organisert, samt Reeds misnøye med Dumitrescu over tid, samt utvelgelsen av Dumitrescu som en slags ‘syndebukk’ ved flere hendelser, mener imidlertid retten at det forhold at Dumitrescu var tillitsvalgt, skal vektlegges som ett av momentene i saklighetsvurderingen».
Reeds utsagn i retten om at han var «lei» av Dumitrescu, setter retten i sammenheng med at Dumitrescu var klubbleder.
– For Fellesforbundet har denne saken vært viktig for å vise utenlandske arbeidere at systemet fungerer og at det ikke er farlig å organisere seg, sier advokat Cascio.
Slik startet det: Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Så ble han sagt opp
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.