JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prinsippsak om oppsagt klubbleder:

Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking

– De utenlandske arbeiderne er kun opptatt av penger og går ikke av veien for å lyve hvis det tjener deres interesser, sa sjefen for bemanningsbyrået i tingretten.
Klubbleder Adrian Dumitrescu.

Klubbleder Adrian Dumitrescu.

Eivind Senneset

eline@lomedia.no

tormod@lomedia.no

Rumenske Adrian Dumitrescu (33) har i en årrekke jobbet som sveiser på Stord, utleid fra bemanningsbyrået Offshore Support Nord. Helt til i sommer, da han mottok oppsigelse mens han var hjemme hos familien.

I Sunnhordland tingrett denne uka har Dumitrescu og hans advokat Alexander Cascio argumentert med at oppsigelsen er både ugyldig og usaklig – og satt den i forbindelse med Dumitrescus rolle som klubbleder og organisator blant de rumenske bemanningsarbeiderne.

Kravet er at klubblederen får tilbake jobben og får erstatning og oppreisning.

Bakgrunn: Nå starter rettssaken om den oppsagte klubblederen

Ikke populært

Forhandlingene i tingretten viste tidlig at det ikke var populært hos eier og daglig leder Jørgen Reed at «gutta hans» valgte å organisere seg.

Da Reed fikk høre at de ansatte hadde meldt seg inn i Fellesforbundet og planla å kreve tariffavtale, samlet han dem og fortalte dem at det var en dårlig idé.

– Han la fram nye arbeidskontrakter vi i så fall ville få, uten dekket bolig, bilbruk og hjemreiser. Men vi var sterke nok, og forble medlemmer, forklarte Dumitrescu.

Reed innrømmet at han hadde kommet «skjevt ut» med Fellesforbundet fra første stund. Han mente også at den norske tariffavtalen var mye dårligere enn det han hadde å tilby.

– Jeg mener forbundets representant har satt griller i hodet på ham (Dumitrescu) og villedet ham, sa Reed.

Bakgrunn: Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Så ble han sagt opp

Oppfylte ikke kravene

Forholdet mellom sjefen og Dumitrescu var allerede i januar i fjor anstrengt. Reed forklarte at han var «lei» og at det alltid var så mye «småplukk» med Adrian.

Mye av diskusjonen i retten kom til å handle om en skriftlig og to muntlige advarsler firmaet mente de hadde gitt Dumitrescu fra januar og utover våren. LO-advokat Cascio mente at verken advarslene eller oppsigelsen var i nærheten av å oppfylle arbeidsmiljølovens krav. Mens arbeidsgiver Jørgen Reed sammenliknet det å forholde seg til sine rumenske ansatte med «slik man snakker med unger».

– Og selv om noe skulle skyldes en inkurie, var ikke dette en arbeidsgiver som ellers opptrådte fair og ryddig. At det for eksempel ikke ble holdt et drøftingsmøte før oppsigelsen, bryter med ganske grunnleggende arbeidsrett, påpekte LO-advokaten.

LO-advokat Alexander Cascio.

LO-advokat Alexander Cascio.

Eivind Senneset

Cascio påpekte også at retten måtte ta særskilt hensyn til Dumitrescus stilling som klubbleder og at det ikke kan være noen tvil om at arbeidsgiver så på ham som en «bråkmaker».

Her var motpartens advokat klar: En tillitsvalgt må som alle andre forholde seg til arbeidslivets regler.

– Saken handler om Dumitrescus urettmessige fravær fra arbeidet da sykmeldingen hans gikk ut og han ikke kom til arbeidsstedet på Stord. Det er skoft, sa advokat Thor Arne Reitan.

Hjemreise og sykmelding

Rettsforhandlingene kom også til å handle mye om detaljer rundt sykmeldingen Dumitrescu gikk ut i etter å ha skadet hånda på vårparten, og hvem som var ansvarlig for å booke flybilletten fra Romania til Stord, i et korona-nedstengt Europa.

– Dumitrescu tok sjansen på at sykmeldingen ville bli forlenget, noe den ikke ble. Det var en risiko han må bære, sa advokat Reitan.

Bakgrunn: Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Hørt om arbeidsmiljøloven

Mange av problemene rundt oppsigelsen skyldtes dårlig kommunikasjon og språkproblemer. Jørgen Reeds høyre hånd, en rumensk «office manager», fikk spørsmål fra retten om sin kunnskap om arbeidsmiljøloven.

– Jeg har hørt om den, men har ingen detaljert kunnskap, var svaret.

Forhandlingene i tingretten på Leirvik belyste også hvordan det er å være bemanningsansatt, med en arbeidsformann på virksomheten de er utleid til – og så en sjef til, i bemanningsbyrået.

Organisasjonsarbeider Rose Maiken Flatmo i Fellesforbundet vitnet i retten om redde arbeidere, og en rasende sjef.

– Det er sjelden vi klarer å organisere utenlandske bemanningsansatte. For oss framstår det som innlysende at dette er fagforeningsknusing.

Sunnhordland tingrett på Stord.

Sunnhordland tingrett på Stord.

Eivind Senneset

Krever erstatning og oppreising

Dom i saken faller innen fire uker. Dumitrescu og LO krever at han skal få tilbake jobben, samt tilkjennes erstatning på 270.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste, en oppreisning på opp mot 100.000 kroner, saksomkostninger – samt at Jørgen Reed blir gjort personlig ansvarlig for å betale det hans firma eventuelt idømmes.

Offshore Support Nord krever på sin side at oppsigelsen blir stående, at ingen erstatning eller oppreising idømmes – og at Dumitrescu og LO dekker saksomkostningene.

Krenkende og stygt

Reed og hans advokat mente i tillegg at de uansett burde slippe unna med lavere erstatning ettersom Dumitrescu underveis var tilbudt en annen jobb på Stord. Denne hadde han valgt å si nei til fordi han ville tilbake til kameratene i Offshore Support Nord og vise at det nytter å kjempe.

– Om Dumitrescu hadde tatt den andre jobben hadde uansett ikke hatt noen relevans for erstatningen, argumenterte Cascio.

Han pekte på at arbeidsgiver ikke kan regne med at det gjøres fradrag for andre inntekter etter usaklig og ugyldig oppsigelse, og at det er noe av poenget med stillingsvernet i arbeidsmiljøloven.

– I denne saken er det også bevist at arbeidsgiver har opptrådt krenkende og stygt. Uttalelser han har gitt her i retten viser hvordan han ser på arbeiderne. Retten må ta hensyn til dette når de vurderer størrelsen på oppreisingen. Den bør ligge i øvre sjikt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse