LO mener oppsigelse av klubbleder er usaklig:
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Rumenske Adrian Dumitrescu ble sagt opp fordi han var en aktiv klubbleder, mener LO. Nå har verftsarbeideren fått penger til livsopphold i påvente av rettssaken.
Tormod Ytrehus
eline@lomedia.no
Klubbleder og sveiser i bemanningsselskapet Offshore Support Nord Adrian Dumitrescu var hjemme i Romania på sommerferie og koste seg med kona og barna i parken, da oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel.
LO har siden stevnet arbeidsgiveren for retten, for usaklig oppsigelse. Kravet er at Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene. Saken skal opp i Sunnhordland tingrett, etter planen i slutten av mars.
Fagforeningsknusing
Fellesforbundet og LO mener oppsigelsen er et eksempel på fagforeningsknusing, og at Dumitrescu ble sagt opp fordi han var en aktiv tillitsvalgt.
Her kan du lese mer om Adrian Dumitrescus oppsigelse
Men familieforsørgeren Dumitrescu har fått store økonomiske problemer etter at han mistet jobben og ble forhindret fra å vende tilbake til sitt arbeidssted på Stord. Han har måttet tære på sparepenger, leve så billig som mulig og ta opp kortsiktige lån fra familiemedlemmer i løpet av høsten.
Nå har LOs sekretariat bestemt at Adrian Dumitrescu skal få støtte til livsopphold, ved at det tas ut 50.000 kroner fra et solidarisk fond LO har opprettet. Fondet skal blant annet kunne utgjøre et økonomisk sikkerhetsnett og «legge til rette for å gi arbeidstakere støtte til rimelige levekostnader fram til det foreligger rettskraftig dom».
– Dette var gode nyheter, sier en glad og takknemlig Dumitrescu.
Han forteller at det nå går på stumpene og at han synes det er ubehagelig å skylde familiemedlemmer penger.
Viktig sak for LO
Fondet ble opprettet nettopp for å kunne gi arbeidstakere som er involvert i rettstvister av vesentlig betydning for norsk arbeidsliv støtte til livsopphold.
Dumitrescu sier at dette er en kamp han ikke bare tar for seg selv, men for kollegaer og egentlig alle andre arbeidsinnvandrere i Norge som kjemper for sine arbeidsvilkår.
– Det er viktig å vise at vi organiserer oss og kjemper tilbake. Dersom jeg hadde gitt meg og gått i gang med å få annet arbeid, ville mange tro at jeg har gitt opp. Men det har jeg ikke. Jeg vil vise at sjefene ikke bare kan holde på som de vil, og at ingen skal være redde for å bli med i fagforeningen, sier Dumitrescu.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.