JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utenlandske arbeidere i Norge

Oppsagt klubbleder Adrian: – Stolt over å være med i Tajiks tale

Kampene endrer seg, men mye gjenstår, var budskapet fra Aps nestleder Hadia Tajik. Den oppsagte klubblederen på Stord, Adrian Dumitrescu, er glad for all oppmerksomhet om utenlandske arbeideres kår.
RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake og erstatning fra arbeidsgiveren.

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake og erstatning fra arbeidsgiveren.

Eivind Senneset

tormod@lomedia.no

eline@lomedia.no

I talen sin til Arbeiderparti-landsmøtet fredag morgen, snakket Ap-nestleder Hadia Tajik om kamper arbeidsfolk har vunnet. Samtidig understreka hun at all urettferdighet ikke er borte, og trakk fram flere eksempler.

– Spør Adrian Dumitrescu. Han er sveiser, og så ble han sykemeldt, og så opplevde han å bli sagt opp fordi han ikke hadde møtt på jobben, sa Tajik til landsmøtet.

Magasinet for fagorganiserte har tidligere skrevet om hvordan klubbleder Dumitrescu opplevde å bli sparket av en sjef som ikke likte at arbeiderne i bemanningsbyrået de var ansatt i organiserte seg i Fellesforbundet.

Før påske gikk saken om oppsigelsen i Sunnhordland tingrett, og dom er ventet innen kort tid.

Bakgrunn: Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Så ble han sagt opp

Tok kampen for andre

Arian Dumitrescu forteller til Magasinet at han er glad for at saka hans får oppmerksomhet på landsmøtet til Norges største parti.

– Jeg er veldig stolt over at hun nevner saka mi i talen sin. Kanskje fører den til noe bra for andre. Da jeg tok kampen, gjorde jeg det ikke for meg selv, men for kollegene mine og andre arbeidstakere som kommer til Norge. Det er bra at så mange som mulig får vite hva som skjer, sier han på telefon fra Romania der han sammen med familien venter på dommen fra tingretten.

Les også: Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Dumitrescus mål er å bidra til å forbedre holdningene både hos arbeidsgivere som ikke bryr seg om lovverket, og hos utenlandske arbeidstakere i Norge.

– Arbeidslivet i Norge blir bedre når alle føler seg trygge og selvsikre i jobbene sine, slår han fast.

Sjefen vekker sinne

Han forteller om sinne blant de rumenske kollegene etter at de leste om uttalelsene fra sjefen i tingretten. Der sammenliknet Jørgen Reed sine rumenske ansatte med unger, hevdet de bare er opptatt av penger og ikke går av veien for å juge.

– Både arbeidsgiverne og arbeidstakerne tjener på et godt samarbeid der ansatte blir behandlet med respekt, sier Dumitrescu.

Rettssaken: Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking

Kampen endrer seg

Hadia Tajik var i sin tale opptatt av at selv om mye er oppnådd, er det fortsatt mye å kjempe for i arbeidet for frihet, likhet og solidaritet.

– Frihet for arbeidsfolk på slutten av 1800-tallet var åpenbart noe annet enn det er i dag. Da hadde de ikke grunnleggende rettigheter. I dag har vi utvikla lov- og avtaleverk for å beskytte arbeidsfolka. Men det betyr ikke at nå er all urettferdighet borte.

Tajik sa at selv om kampene endrer seg for partiet, er retningen den samme: Mer frihet til stadig flere.

– Og veien til frihet henger tett sammen med arbeid, som er nøkkelen til et selvstendig liv.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse