JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storebrand selger seg ut av selskap som tjener penger på israelske bosetninger

Storebrand ekskluderer det spanske selskapet CAF fra sin investeringsportefølje. Svært gledelige nyheter, mener LO.
Trikkebru til den israelske bosettingen Pisgat Zeev, med over 42.000 israelske innbyggere, bygd på okkupert palestinsk land i strid med folkeretten. 

Trikkebru til den israelske bosettingen Pisgat Zeev, med over 42.000 israelske innbyggere, bygd på okkupert palestinsk land i strid med folkeretten. 

Wikimedia Commons

Yngvil@lomedia.no

Storebrand selger seg ut av det spanske selskapet CAF fordi selskapet er dypt involvert i Israels bosetninger på okkupert palestinsk land. CAF er et av selskapene som er med på å utvikle trikkenettet i Jerusalem.

Storebrand er Norges nest største kapitalforvalter – etter Oljefondet. Selskapet tok avgjørelsen i løpet av første kvartal i 2024, skriver Storebrand i en bærekraftsrapport som nettopp ble publisert.

CAF har ikke svart på FriFagbevegelses spørsmål om hvordan selskapet reagerer på at Storebrand har ekskludert selskapet. 

Les mer her: Israels store trikkeprosjekt på okkupert palestinsk land

LO: – Svært gledelig

Leder i LOs internasjonale avdeling understreker at FN er «krystallklar på at de israelske bosetningene er i strid med folkeretten».

– Derfor må man også unngå aktiviteter som støtter opp under de ulovlige bosetningene, sier Liv Tørres til FriFagbevegelse.

LO mener CAF med sin forretningsvirksomhet medvirker til Israels brudd på internasjonale konvensjoner og bidrar til å befeste okkupasjonen.

Når Storebrand nå ekskluderer CAF fra sin portefølje er det «svært gledelig», sier Tørres.

CAF har ikke svart på FriFagbevegelses spørsmål om hvorfor selskapet er involvert i Israels bosetninger på okkupert land.

Hvorfor gjør Storebrand det?

CAF er altså et av selskapene som er med på å utvikle trikkenettet i Jerusalem.

Det mener Storebrand er problematisk fordi israelske myndigheter legger trikkelinjene slik at de binder de store og folkerettsstridige israelske bosetterbyene rundt Jerusalem sammen med sentrum av byen.

Trikkenettet «normaliserer annekteringen av Øst-Jerusalem til resten av Israel», skriver Storebrand i begrunnelsen for ekskluderingen av CAF.

Israel har bygd store bosettingsbyer for israelere på okkupert palestinsk land i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Blant annet på områder som mange land i verden anerkjenner som staten Palestina.

I rapporten sin viser Storebrand til at det er et brudd på folkeretten når Israel flytter egen befolkning til området de okkuperer.

Storebrand har tatt opp problemstillingene med CAF, som hevder at de følger lover og regler.

Dette gjør CAF i Jerusalem

CAF jobber fortsatt med å forlenge den første trikkelinja i Jerusalem og omegn slik at trikken vil betjene israelske bosettere i byer enda lenger inn på okkupert palestinsk område.

CAF er også med i prosjektet med å bygge den andre trikkelinja i Jerusalem. CAF er med konsortiet som skal levere selve trikkene til denne, samt signalsystemer, energi- og kommunikasjonssystemer, og stå for drift og vedlikehold av to av trikkelinjene i mange år.

Storebrand viser til at de allerede har solgt seg ut av partneren til CAF – det israelske selskapet Shapir, som blant annet bygger hus i bosetningene.

Shapir er oppført på FNs «svarteliste» over selskaper med forretningsinteresser i bosetningene.

Noen få stopp til palestinerne

Trikken går over okkupert land, men ingenting tyder på at det okkuperte folket er trikkeprosjektets målgruppe.

Når alle de tre trikkerutene i Jerusalem etter planen vil være i drift i 2029, vil 123 av 130 trikkestopp være i israelske nabolag og bosetninger i Øst-Jerusalem.

Det bor 570.000 israelere i Jerusalem. Av disse bor nær 230.000 i bosetningene i Øst-Jerusalem.

Den palestinske befolkningen i byen teller 367.000.

Likevel vil bare sju trikkestasjoner være i palestinske nabolag.

Warning
Annonse
Annonse