JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeskatt:

Støtter regjeringens oljeskatt-forslag: – Sørger for stabile rammevilkår

Både LO, Industri Energi og Fellesforbundet støtter regjeringens forslag om en kontantstrøm på norsk sokkel. Det samme gjør Norsk Olje og Gass.
 Frode Alfheim er forbundsleder Industri Energi.  LO-sekretær Are Tomasgard og Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet

Frode Alfheim er forbundsleder Industri Energi. LO-sekretær Are Tomasgard og Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet

Jan Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Samlet sett vil det sørge for stabile rammevilkår på sokkelen, mener forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Fagbevegelsen følte seg tatt på senga da regjeringen plutselig trommet til pressekonferanse og presenterte den store nyheten i forrige uke. Mange mente utspillet var taktisk spill for å hjelpe Venstre over sperregrensa. Det ble uansett lagt fram som en kraftig innstramming for oljebransjen.

Her er forslaget: Regjeringen vil stramme inn oljeskatten

Grundig høring

LO mener forslaget som nå skal sendes ut på høring er et godt utgangspunkt for videre behandling.

– LO er opptatt av at industrien skal utvikles, ikke avvikles. Det er denne kompetansen vi skal bygge videre på for å få flere bein å stå på, sier LO-sekretær Are Tomasgard til FriFagbevegelse.

– Samlet sett vil denne omleggingen sørge for stabile rammevilkår på sokkelen. Det er bra. Men for LO er det viktig at høringen nå blir gjennomført grundig, slik at man kan se alle de ulike utslagene av forslaget som regjeringen har foreslått, legger han til.

Tomasgard er opptatt av at de viktigste prinsippene bør utformes gjennom brede forlik, og håper en ny regjering vil ta initiativ til det etter valget.

– Vi vil ha brede løsninger. En ny regjering bør lytte til de tilbakemeldingene som kommer. Ikke minst fra de ansatte i industrien, sier Tomasgaard.

Aktuelt: Fagforeningstopp med kraftig advarsel til Ap om oljeskatt

Beroliget

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim er beroliget etter å ha sett gjennom og luftet hovedlinjene internt.

– Det er ikke noe av det som er lagt fram nå som tilsier at næringa ikke skal utvikles videre. Men vi må selvfølgelig jobbe enda grundigere med forslaget enn det vi har fått gjort på disse dagene, før vi kommer med våre endelige innspill gjennom høringsprosessen, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Han synes det er et bra signal at Ap og Sp ønsker bredest mulig forlik.

– Det gir forutsigbarhet og sikkerhet som er ekstremt viktig for næringen, sier Alfheim.

Også forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, støtter regjeringens forslag om en kontantstrømskatt på norsk sokkel.

Aktuelt: Arbeiderpartiet signaliserer støtte til ny oljeskatt

Snakker med Støre

– Samlet sett vil det sørge for stabile rammevilkår på sokkelen. Derfor støtter vi det, sier Eggum.

Han sier at Fellesforbundet, som organiserer mange av landets oljearbeidere, støtter Arbeiderpartiet i saken.

– Jeg har hatt samtaler med Jonas Gahr Støre og opplever at Ap har ambisjoner for fornybart, samtidig som de vil ivareta arbeidsplassene og kompetansen i næringslivet. Nå håper jeg vi får ro rundt dette, sier Eggum.

Fellesforbundet var forberedt på at det kunne komme endringer i oljeskatten i kommende stortingsperiode, men i likhet med Støre reagerer han kraftig på måten det ble gjort på.

– Det startet med en plutselig pressekonferanse hvor detaljene i forslaget ikke var klart enda. Det er ikke næringen verdig. sier Eggum, som nå håper på en reell høringsrunde.

– Har du tatt en runde med egne medlemmer om hva dette vil bety for dem?

– Vi har ikke hatt en bred prosess i eget forbund. Mitt utgangspunkt er leverandørindustrien. Jeg har hatt tett kontakt med våre motorer der og oppfatter at vi er på samme linje. Norge og verden har et enorm energibehov framover. Det vet vi skal være fornybart, sier Eggum.

På det politiske plan ser det ut til at det bare er to partier som ikke støtter forslaget, på hver sin motpol. For Fremskrittspartiet er det uaktuelt å gå inn for dette. Samme gjelder for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Annonse
Annonse