JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger (AAP):

SV-leder ut mot endringene i AAP-regelverket: – Skandale

Nav har avdekket at flere nå er på sosialhjelp og uføretrygd, etter at nye regler ble innført i 2018. Audun Lysbakken kaller endringene en skandale.
SV-leder Audun Lysbakken går hardt ut mot regjeringen etter å ha sett funnene i den ferske Nav-rapporten.

SV-leder Audun Lysbakken går hardt ut mot regjeringen etter å ha sett funnene i den ferske Nav-rapporten.

Ole Palmstrøm

Lysbakken kommenterer rapporten «Flere mottar uføretrygd og sosialhjelp etter innstramming i AAP-regelverket» som Nav publiserte forrige måned.

Der går det fram at mange flere er overført til uføretrygd og sosialhjelp etter at reglene for AAP-støtte ble endret fra januar 2018.

• Lest denne? Christer (54) mistet AAP-en. – Jeg har ikke en krone

Etter regelendringen ble det betydelig vanskeligere å motta AAP-stønad utover fire år.

– Jeg mener at innstrammingene i AAP-regelverket har vært en skandale. For en god del mennesker har disse kuttene vært en katastrofe. Det ser ut til at endringene gir akkurat de resultatene som vi og mange andre advarte mot, sier SV-lederen til NRK.

Selv om Nav registrerer at det er flere som er i jobb etter regelendringen, er det ikke slått fast at dette skyldes endringene.

«Det er en økning i andelen som er i jobb etter regelverksendringene, men dette ser ut til å være et resultat av en trend som startet før endringene. Mulige forklaringer på utviklingen kan være nedgang i arbeidsledigheten, eller at innholdet i AAP er blitt mer arbeidsrettet over tid. Vi klarer ikke å påvise at det er regelverksendringene som har medført at flere er i jobb totalt.", skriver Ivar Lima og Eirik Grønlien i Nav om utviklingen.

• Les også: Nav-ansatte er «nesten sjokkert» over regjeringens nye AAP-kutt

Saida Begum, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet sier det ikke nødvendigvis er negativt at flere nå får uføretrygd.

– Før 2018 var det mange som gikk for lenge på AAP uten avklaring. At flere får innvilget uføretrygd raskere fordi AAP-perioden er strammet inn, er ikke nødvendigvis negativt, sier hun til NRK.

• Les også: Mistet AAP før operasjon: Nå må Torgeir og Torunn selge huset

Warning
Annonse
Annonse