JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

SV-topp vil tilbake til Stortinget – velger å bytte fylke

SV-nestleder Kirsti Bergstø fra Finnmark har sagt ja til å stille på stortingsvalglista til Akershus SV.
Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, har bestemt seg for å stille for Akershus foran neste stortingsvalg.

Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, har bestemt seg for å stille for Akershus foran neste stortingsvalg.

Adrian Nielsen

helge@lomedia.no

Nominasjonskomiteen har innstilt Kirsti Bergstø på førsteplass på stortingsvalglista til SV i Akershus foran nominasjonsmøtet i november. Til tross for regionreformen og nytt fylke, skal fortsatt Stortinget velges fra de gamle fylkene.

– Det er på tide å slippe nye krefter til. Jeg har vært førstekandidat i Finnmark siden 2009, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.

– Samtidig kjemper Troms og Finnmark, sammen med Viken, en viktig og aktuell kamp mot sentralisering og tvangssammenslåing. Jeg tror ikke på tvangsekteskap, verken når det gjelder folk eller fylker. Derfor må fylkene som ønsker det, få skilsmisse etter valget, legger hun til.

Større mulighet

Bergstø satt på Stortinget for Finnmark SV i forrige periode, men kom ikke inn denne perioden. Når hun stiller for Akershus, har hun langt større mulighet til å komme inn etter stortingsvalget neste høst.

Hun mener koronakrisa forsterker forskjellene i landet og slår hardt inn i arbeidsliv og trygghet.

– Arbeidslivet har blitt hardere. Det er mer midlertidighet, små stillinger og massiv bruk av innleid arbeidskraft. Det er viktig å sikre folk jobb, men også beskyttelse gjennom et godt lovverk og et organisert arbeidsliv. Dagens blå regjering river fellesskapet ned. Folk er tjent med at fellesskap bygges opp, mener hun.

I tillegg til å erstatte økende forskjeller med sterkere fellesskap, mener hun kampen mot klimautslipp og rasering av natur blir avgjørende.

Stor konflikt

Akershus SV er i dag representert med Nicholas Wilkinson, tidligere SU-leder, på Stortinget. Vara er Sheida Sangtaresh.

Deto har vært involvert i en konflikt som endte med at Wilkinson for en periode ble suspendert fra partiet inntil politiet henla saken på grunn av bevisets stilling.

Våren 2018 ble Wilkinson blodforgiftet, fikk hjerneslag og havnet i koma. Det førte til en lengre sykmelding og språklige problemer. Det skal også være årsaken til striden mellom første- og andrekandidaten på dagens liste.

Tidligere denne uken ga Wilkinson beskjed om at han både ønsker og har behov for en pause fra politikken på grunn av sykdommen. Konflikten mellom Wilkinson og Sangtaresh skal også nå være en avsluttet sak etter at de skværet opp med hverandre.

Gleder seg

– Jeg er imponert over det politiske arbeidet til Nicholas, men også evnen til å kjempe seg tilbake etter en alvorlig sykdom. Han er heldigvis på Stortinget fram til oktober 2021, og jeg gleder meg til å jobbe sammen med ham. Det står stor respekt av hvordan han har kommet tilbake på Stortinget etter sykdommen og den innsatsen han har vist, sier Kirsti Bergstø.

Blant annet var Wilkinson svært sentral da den mye omtalte bioteknologiloven ble endret og det blant annet ble åpnet for eggdonasjon i Norge.

Warning
Annonse
Annonse