JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nicholas Wilkinson har gjenopptatt virket sitt som stortingspolitiker – ett år og sju måneder etter at han fikk flere små slag og mistet språket. Foto: Aslak Bodahl

Nicholas Wilkinson har gjenopptatt virket sitt som stortingspolitiker – ett år og sju måneder etter at han fikk flere små slag og mistet språket. Foto: Aslak Bodahl

Aslak Bodahl

Fikk slag og mistet språket:

For halvannet år siden kunne han bare si «mamma». Her er Nicholas (31) tilbake på jobb på Stortinget

Helsepolitiker Nicholas Wilkinson vil bruke det han lærte om tiden sin som pasient i helsevesenet til å hjelpe andre.14.01.2020
09:44
15.01.2020 10:05

aslak@lomedia.no

Plutselig var han borte. Fra avisspalter, nettsteder, stortingssalen, komitérommene og sitt eget stortingskontor. Årsak: Nicholas ble hasteinnlagt på Rikshospitalet med blodforgiftning (sepsis) og flere små slag.

Datoen var 17. mai 2018. Da svevde han mellom liv og død og ble lagt i kunstig koma.

– Det var en stor sorg å miste språket, men nå er jeg glad hele tiden, sier den vanligvis så snakkeglade og driftige 31-åringen idet vi setter oss ned med hver vår kaffekopp.

På kontoret hans i 1. etasje på Stortinget er det som om tiden har stått stille. Hverdagen hans, derimot, er totalforandret. Nicholas er først og fremst glad for å være i live, men i løpet av intervjuet gjentar han hvor viktig det er å «leve livet».

Det gjør 31-åringen nå. Han vil at også vi skal betrakte hver dag som en bonus.

Måtte bruke kroppsspråket

Nicholas har gjenopptatt gjerningen som SV-politiker på Stortinget. Han har hatt sine første virkedager. Det er en personlig bragd – ett år og sju måneder etter at tilværelsen hans tok en dramatisk vending.

p

Fra å være pratsom og veldig verbal til plutselig å miste tale- og skriveevnen, har Wilkinson gjort enorme framskritt. Ordforrådet og skriveferdighetene har kommet mer og mer tilbake etter at han fikk diagnosen afasi – en språkforstyrrelse som oppstår hos mange slagrammede.

Han tenker og forstår som før, men det hender han snubler verbalt og må lete etter ordene. Uansett er spranget stort fra det som var virkeligheten fire uker etter slaget. Da kunne han bare si «mamma».

– «Mamma» er et basisord for så å si alle. Jeg kunne tenke klart og tok i bruk kroppsspråket mitt for å si at jeg var sulten eller trengte noe å drikke. Mannen min, Sebastian, kjenner meg godt, og hvis jeg brukte litt av kroppen min for å fortelle hva jeg hadde på hjertet, forsto han hva jeg ville si, forklarer Nicholas.

Grunnskolen om igjen

Tapet av språk og evnen til å skrive har vært en stor sorg for ham. Tenk deg at du må gå tiårig grunnskole på nytt. Det løpet har Nicholas tilbakelagt på ett år og sju måneder.

– Den første tiden på sykehus hadde jeg besøk av familien hver eneste dag. De leste for meg, sang og øvde språk. Det gikk mye i barne- og julesanger, forteller Wilkinson.

Da han ble overflyttet til Sunnaas utenfor Oslo for opptrening og rehabilitering, kom også spesialkompetansen med logoped inn i bildet. Ikke av og til, men hver eneste dag i flere timer.

Nicholas klarte nemlig ikke å omsette tankene i ord. Terpingen som begynte da var var alfa og omega. Først på vokaler og deretter konsonanter før korte ord som «ja» og «nei».

p

Setninger som han før behersket med den største selvfølge, måtte bygges opp. Ord for ord skulle plasseres i riktig rekkefølge. På timeplanen sto også bruken av substantiv og bøyning av verb.

– Jeg var som en innvandrer som skulle lære seg norsk, sier Wilkinson – hele tiden fast bestemt på å kjempe seg tilbake.

Fra SV-leder Audun Lysbakken, som Nicholas omtaler som snill og veldig forståelsesfull, har beskjeden vært klar: Du har vår fulle støtte, men ta tiden til hjelp og ikke vær for utålmodig.

Saken fortsetter under bildet.

Wanda Voldner er politisk rådgiver for Nicholas Wilkinson på Stortinget. Foto: Aslak Bodahl

Wanda Voldner er politisk rådgiver for Nicholas Wilkinson på Stortinget. Foto: Aslak Bodahl

Aslak Bodahl

Makt til å hjelpe andre

SV-politikeren har engelsk far og betrakter seg selv som en stolt brite. Etter blodforgiftningen og tapet av flere hjernefunksjoner, har han fått uvurderlig språktrening av nettopp faren for å lære seg engelsk skriftlig og muntlig på nytt.

Ektemannen Sebastian Forbes, som er både engelsk og irsk, har også vært en fantastisk støttespiller. De to giftet seg for et drøyt år siden.

– Ikke bare er jeg glad for å ha livet i behold, men jeg kan også bruke kunnskapen og makten min som politiker til å få endret systemet. Vi har nemlig et problem i Norge nå, sier Wilkinson før han utdyper:

p

– Jeg har fått en oppfølging i helsevesenet som overgår det meste, men tiden sykepleierne har til rådighet er knapp, og det går på bekostning av det medmenneskelige. Jeg har sett sykepleiere som løper mye, og det skyldes tidsnød og mangel på ressurser, sier han.

Ofret fritiden sin

Nicholas har fått kjenne det norske helsesystemet på kroppen. Han har vært på legevakten, ligget på intensiven, blitt fraktet i ambulanse og vært innom flere sykehus. Det har gått med utallige timer til opptrening, taletrening med logoped og rehabilitering på spesialsykehus.

Han kan heller ikke få fullrost personene som utgjør det norske helsevesenet. Folkene som han møtte på sin vei tilbake som yrkespolitiker, ville hjelpe ham hele tiden.

– Det er sykepleiere på Ahus som brukte lunsjpausene sine for å øve språk med meg. Det er et privilegium å være omgitt av så dyktige folk, men vi må gjøre noe med bemanningskrisen og sørge for at folk i helsevesenet ikke trenger å bruke fritiden sin for å hjelpe oss sier han.

Bør være veldig frisk

Derfor er det ikke personene, men selve systemet, han vil ta et oppgjør med og prøve å forbedre i sitt daglige virke som politiker og medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

p

– Du bør være veldig frisk i en rehabiliteringsfase etter et sykehusopphold. Med mindre du selv jobber i helsevesenet eller er helsepolitiker på Stortinget, er det vanskelig for mange å få nødvendig hjelp og oppfølging. Jeg har familie, venner og vet hvordan systemet fungerer, sier Nicholas.

I sin egen rehabiliteringsfase har han snakket med mange – det være seg leger, sykepleiere, helsefagarbeidere eller folk i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). Ett er i hvert fall sikkert: Nicholas er blitt klokere. Mantraet hans nå blir å styrke kommunenes budsjetter og helsetilbud.

– Det er så urettferdig at systemet ofte er forbeholdt de som vet mest. Rettighetene og det gode velferdstilbudet er det samme for alle, men for mange er dette kun en papirrettighet, sier han.

Et rop om logoped

Ifølge SV-politikeren mangler seks av ti norske kommuner en logoped for voksne. I hjemkommunen Oppegård, som etter kommunesammenslåingen 1. januar i år ble en del av Nordre Follo, begrenser tilbudet seg til en 60 prosent stilling fordelt på rundt 100 personer med diagnosen afasi.

– Det står i retningslinjene at personer med afasi bør ha fem timer språktrening i uka. Dette er personer som verken skriver leserbrev eller snakker med pressen, men på landsbasis er det flere tusen som trenger støtte til logoped etter hjerneslag, sier han.

– Etter all den behandlingen og oppfølgingen jeg har fått, er jeg mer enig med politikken vår nå enn før, sier han halvveis på fleip og halvveis på alvor.

– Vi er for de mange – ikke for de få.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.01.2020
09:44
15.01.2020 10:05Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker