JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs medlemsundersøkelse

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

LOs medlemmer vet mer om hvilken retning de ulike partiene vil at Norge skal ta de neste fire årene. Unntaket er Frp.
Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– Frp er kanskje engstelige for at LOs medlemmer ikke vil like hva partiet mener om våre viktigste saker. Det er i hvert fall grunn til å stille seg spørsmålet. Samtidig er det sporty av de andre partiene å stille opp. Ikke minst gjelder det Høyre. De vet at vi er uenige om mange saker, men velger likevel å svare ordentlig og skikkelig, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Beskylder LO for Ap-propaganda

Det siste året har nesten 150.000 medlemmer i LO sagt sin mening om hvordan Norge kan redusere forskjellene mellom folk.

Det medlemmene krever, ved siden av LOs handlingsprogram og vedtak fattet i LOs demokratiske organer, var også utgangspunktet for spørsmålene som partiene fikk. Samtlige med unntak av Frp avga svar.

– Vi har gjort medlemmene oppmerksomme på at Frp har latt være å svare. Det regner jeg med at de legger merke til, sier LO-lederen.

I et brev til LO 25. mai, som er signert Frp-leder Sylvi Listhaug, gis det en begrunnelse på hvorfor partiet har avstått fra å delta. Listhaug antyder langt på vei at LO med disse spørsmålene driver Ap-propaganda:

«Det synes som om LO ikke ønsker en åpen politisk dialog, men heller vil være et kampanjeapparat for Arbeiderpartiet. Det vil selvsagt være greit for Arbeiderpartiet, som synes å ha sitt program og politikk godt samkjørt med ordlyden i spørsmålene», skriver blant annet Frp-lederen.

– Dette er velkjente toner fra Frp og høyresida hver gang det nærmer seg valg. Det bunner i at de ser styrken i det fagligpolitiske samarbeidet som bestandig har vært mellom LO og Ap, påpeker Følsvik.

Kritikk for fagforeningsfradrag

I sitt svar til LO-ledelsen tar også Listhaug et oppgjør med «samrøret mellom Ap og LO som tar en stadig sterkere form».

«Man gir og lover hverandre goder samtidig som LO er godt representert i Arbeiderpartiets ledelse. LO stiller eksempelvis partiene spørsmål om hvorvidt de vil doble fradrag for fagforeningskontingenten, med bind for øynene for konsekvensene dette har for folk flest», skriver hun.

Listhaug antyder i samme brev at kostnaden for skattebetalerne med dette grepet er rundt to milliarder kroner.

«Arbeiderpartiet har programfestet en slik dobling, og får blant annet

tilbake for dette 24 millioner i valgkampstøtte fra LO», skriver hun.

– Frp ser styrken i samarbeidet vårt og prøver derfor å rakke ned på oss på denne måten. Partiet kommer imidlertid ikke bort fra at nærmere én million LO-medlemmer er en viktig stemme i det politiske landskapet. Det må også Sylvi Listhaug forholde seg til, påpeker Følsvik.

Fikk du med deg denne? – Det har aldri vært noe mål for meg å bli LO-leder, sier Peggy Hessen Følsvik

Anklager om partipolitikk

I brosjyren som LO skal legge ut på sine hjemmesider og sende ut til lokallag og tillitsvalgte over hele landet, gis det et grundig innblikk i hva de ulike partiene mener. Skal vi ha mer fellesskap og en mer rettferdig fordeling av godene? Eller skal nye skattekutt til de aller rikeste skape økende forskjeller? Og hva med arbeidslivet?

Partiene svarer på alt fra sykelønnsordning, fagforeningsfradrag og heltid til midlertidige ansettelser, AFP og velferdstjenester i offentlig regi.

Sylvi Listhaug synes de 54 spørsmålene fra LO bærer mer preg av partipolitikk enn hva som er viktig for hverdagen til arbeidere flest.

Derfor peker hun i stedet på noen områder som «vil ha stor betydning i hverdagen til folk flest». Det gjelder områder som angår eldre, pensjon, helse, industri og klima, arbeidsplasser og lavere skatter og avgifter.

Utgangspunktet, ifølge Listhaug, er at «Frp jobber for en enklere hverdag for folk flest. Vi setter enkeltmennesket først, og kjemper for individuell frihet. Vi tar kampen mot offentlige inngrep, forbud, påbud og unødvendige skatter og avgifter som tynger folks hverdag».

– Det er ikke nytt for oss at Frp kommer med beskyldninger mot LO. Sylvi Listhaug tar det ut i offentligheten på en mer kraftfull måte, men også Siv Jensen var klar i sin tale. Hun hevdet at den norske modellen sto i veien for det norske folk, minner LO-lederen om.

Les også: LO-leder Peggy Hessen Følsvik: – Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken

Warning
Annonse
Annonse