LO-leder Peggy Hessen Følsvik:
– Erna Solberg har klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken
LO-leder Peggy Hessen Følsvik hadde ett klart budskap til LOs representantskapsmøte: Norge trenger en ny regjering!
VALGKAMP: Vi har et valg å vinne, var LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LOs representantskapsmøte. Her sammen med sin statsministerkandidat, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.
Erlend Angelo
sym@lomedia.no
– Det er nå 100 dager til vi kan få en ny, frisk og mer rettferdig regjering. Nå er det arbeidsfolks tur; konstaterte LO-lederen allerede innledningsvis i dagens tale til LOs representantskapsmøte.
Gjør seg lekker
Hun benyttet anledningen til å kritisere dagens regjering på en rekke områder. Samtidig påpekte hun at Høyre som i tidligere valgkamper, ser på arbeidstakerne som en viktig målgruppe. Hun viste til det nye programmet hvor Høyre vil ha et «trygt og fleksibelt» og «familievennlig» arbeidsliv.
– Jeg har sagt at Høyre nå tar fram sitt politiske perlekjede i et forsøk på å pynte opp gammeldags politikk.
LO-lederen viste også til formuleringene rundt fagforeningsfradraget hvor den tidligere ordlyden på «dagens nivå» er byttet ut med bare «beholdes». Her har leder i programkomiteen og statsråd, Henrik Asheim, presisert at nivået ikke skal justeres med prisstigningen.
– Med andre ord, Høyre skal fortsette å gjøre det dyrere å være fagorganisert, mente Peggy Hessen Følsvik og ga Erna Solberg honnør for å ha klart å få fram skillet mellom høyre og venstre i politikken.
– Men de har styrket samholdet i fagbevegelsen. Og de har mobilisert våre medlemmer. Åtte av ti medlemmer sier de vil ha et regjeringsskifte.
Aktuelt: Klar for tidenes reform i svensk arbeidsliv, men uten et splittet LO
Sterk kritikk
I talen kom hun med krass kritikk av høyreregjeringen. Sykelønna ble spesielt trukket fram. Og hun fortalte at LO har utfordret statsministeren på om hun kan garantere for dagens sykelønnsordning. En garanti Solberg ikke ville gi.
– Det er alvorlig. Sykelønnsordningen i Norge under pandemien har vist seg å være en helt avgjørende del av vårt lands beredskap.
Økte forskjeller var også et tema. Det ble vist til en rekke «smålige kutt» som har rammet svake grupper, mens de rike har fått redusert skatt.
– Åtte år med Solberg-regjering har gitt milliardærene store skattekutt. Samtidig som vi andre har fått velferdskutt og økte avgifter for 43 milliarder kroner.
90 år sidan Menstadslaget: Her er historia om eit vendepunkt i norsk arbeidsliv
Utsatt AFP
Den nye utvidede AFP-ordningen er viktig for LO. LO-lederen mener den avtalefestede pensjonen er i spill. Regjeringen har sagt at de ikke ønsker å bidra mer til AFP-ordningen, noe som er hel avgjørende for å realisere den nye utvidede modellen.
– Skal vi få på plass en ny og rettferdig AFP er vi avhengig av trepartssamarbeidet. Da er det godt å ha et alternativt å velge. Arbeiderpartiet har sagt klart ifra at de vil være med å sikre AFP, og får støtte av både SV og Senterpartiet.
Viktigste saken
Det at Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb, i hele og faste stillinger, har lenge vært et hovedbudskap fra LO.
– Det er ikke nok å gjenåpne landet etter pandemien. Vi må gjenreise Norge, sa Peggy Hessen Følsvik.
De siste ti årene har andelen sysselsatte i Norge utviklet seg svakere enn i landene vi gjerne sammenligner oss med. LO-lederen understrekte at politikken til høyreregjeringen ikke har skapt arbeidsplasser.
Hun etterlyste en aktiv industri- og næringspolitikk som sikrer norsk eierskap.
– Vårt alternativ er der staten er en aktiv støttespiller for industrien, men som også stiller krav tilbake.
Angriper særaldersgrenser
LO-lederen løftet også fram de rundt 250.000 arbeidstakerne som har særaldersgrenser i Norge. Mandag vedtok flertallet på Stortinget endringer som LO mener i realiteten betyr at retten til å gå av tidlig forsvinner for arbeidstakere som har farlige eller fysisk krevende yrker. Dette gjelder blant andre helsefagarbeidere, sykepleiere, renholdere, ambulansefagarbeidere, brann- og redningspersonell.
Regjeringen mener derimot at vedtaket ikke betyr noen endring i denne muligheten.
– Regjeringen bryter en skriftlig avtale som myndighetene har inngått med oss i LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene. Og når arbeidsfolk i disse yrkene tar til motmæle, så beskylder statsråden dem for «løgn og bløff». Det finner vi oss ikke i, sa Peggy Hessen Følsvik.
Fagforbundets leder Mette Nord fulgte opp LO-lederen etter talen, ved å påpeke at regjeringen ved å ta vekk plikten til å fratre også fjerner plikten til å kompensere mindreopptjeningen av pensjon. Valget blir da å gå av med 50 prosent pensjon, eller tvinges til å jobbe lenger utover dagens særaldersgrense.
– Ordningen råtner på rot, konkluderte Mette Nord i sin kommentar etter LO-lederens tale.
PROVOSERT: Regjeringens endringer av særaldersgrensene har skapt sterke reaksjoner i LO. Ordningen råtner nå på rot, sa Mette Nord i en kommentar til LO-lederens innledning på representantskapsmøte til LO.
Jan-Erik Østlie