UTENFOR: LO-leder Susanna Gideonsson har sagt nei til las-avtalen og står dermed også utenfor en ny hovedavtale i svensk arbeidsliv. De to største LO-forbundene har derimot sagt ja og er godt fornøyd med regjeringens nye reform.
Pernille Tofte
Klar for tidenes reform i svensk arbeidsliv, men uten et splittet LO
Ett år videreutdanning med 80 prosent lønn skal kompensere for at det blir lettere å si opp ansatte.
sym@lomedia.no
– Dette er den største reformen på svensk arbeidsmarked i moderne tid, sa arbeidsmarkedsminister Eva Nordmark (S) da hun presenterte regjeringens forslag til ny svensk arbeidsrett sammen med partiene som står bak Januariavtalen.
Noen timer senere holdt arbeidslivets parter en tilsvarende pressekonferanse, uten LO.
Langt drama
En modernisering av las – Lag om anställningsskydd, var ett av flere upopulære punkter det sosialdemokratiske partiet (S), gikk med på i januar-avtalen i 2019, med Liberalerna, Centerpartiet og regjeringskollega Miljöpartiet de gröna. Et regjeringsoppnevnt utvalg kom med et omfattende forslag til ny las.
– Sleng utredningen på skraphaugen, sa den da nyvalgte LO-lederen, Susanna Gideonsson, for ett år siden.
Partene i arbeidslivet ble deretter utfordret til å forhandle seg fram til et alternativt forslag. Hvis de ikke klarte det, vil utvalgsarbeidet danne grunnlaget for den nye loven.
Da las-forhandlingene ble avsluttet med enighet mellom partene var det uten et splittet LO. I desember i fjor bestemte de to største forbundene Kommunal og IF Metall seg for å bryte ut av LO-fellesskapet og si ja til forhandlingsresultatet.
Mandag sto de sammen med arbeidsgiverne og berømmet regjeringen for å ha fulgt opp det partene i arbeidslivet hadde forhandlet seg fram til. Alle var enige om at regjeringen hadde levert.
– Det er en historisk forandring, sa IF Metalls avtalesekretær Veli-Pekka Säikkälä på mandagens pressekonferanse.
Les også: Tillitsvalgt Gard ble truet etter å ha vunnet fram om søndagsåpne butikker. Nå er saken henlagt
Styrker arbeidsgiveren
Utgangspunktet for LOs nei var at de ikke ville akseptere at det skal bli lettere å si opp ansatte. Ordlyden «saklig grund» erstattes nå med «saklig skäl». Det innebærer at det kan bli enklere å miste jobben hvis du som arbeidstaker bryter ansettelsesavtalen. Ved en tvist vil arbeidstakeren ikke lenger være ansatt, men gå over på ledighetstrygd fram til tvisten avklares.
En annen endring er at arbeidsgiverne ved nedbemanning nå kan unnta tre arbeidstakere fra ansiennitetsreglene (turordningsregler), mot to dag i og da bare ved virksomheter som har mer enn ti ansatte.
Omstillingsdelen
Arbeidstakerne har på sin side oppnådd større rettigheter ved omstillinger. Innleide og midlertidig ansatte skal lettere ha krav på fast stilling.
Den mest kostbare delen omhandler rett til kontinuerlig videreutdanning. Nå skal man kunne få betalt fri i 44 uker for å studere på hel- eller deltid. Erstatningen tilsvarer 80 prosent lønn, men maksimalt 20.500 kroner i måneden. I tillegg kan arbeidsgiveren gi den enkelte ekstra økonomisk studiestøtte. Siden dette dreier seg om en lov vil rettighetene gjelde alle svenske arbeidstakere. Men ytelsene blir høyere for dem som er tilsluttet avtalen.
IF Metalls avtalesekretær Veli-Pekka Säikkälä, sa at de som var omfattet av hovedavtalen kunne få opp til 30.000 kroner i månedlig studiestøtte.
LO utenfor
Siden både IF Metall og Kommunal har sagt ja til det som vil bli en del av den nye hovedavtalen, betyr det at deres medlemmer får et langt bedre tilbud og større rettigheter, enn de resterende LO-forbundene som har sagt nei til las-avtalen.
LO-leder Susanna Gideonsson erkjenner at det er en krevende situasjon. Hun har derfor fått i oppdrag å kreve forhandlinger med Svenskt Näringsliv, for å sikre at også de andre LO-forbundene blir en del av omstillingsdelen av avtalen.
Spørsmålet om LO skal si ja til hele pakken og dermed bli part i den nye hovedavtalen, er dermed ikke en del av disse forhandlingene.
– Det er ikke aktuelt akkurat nå, sa LO-lederen etter vedtaket i LO-styret, tilsvarende LO-sekretariatet i Norge.
Hun er da også positiv til omstillingsdelen i regjeringens forslag.
– Den nye studiestøtten er utrolig mye bedre enn dagens regler, sier hun til Arbetet.
Men den svenske LO-lederen er fremdeles kritisk til oppmykningen av stillingsvernet og ansiennitetsreglene. Hun trekker spesielt fram at arbeidstakeren ikke kan bli stående i stillingen under en tvist med arbeidsgiver.
Flere LO-forbund er også svært negative til regjeringens reformforslag. Det betyr at splittelsen internt i LO består.
Stor prislapp
Regjeringens forslag skal nå ut på høring før den endelig blir vedtatt og trer i kraft sommeren 2022.
Den endelige prislappen er anslått til 11 milliarder kroner.
Det er vel anvendte penger, skal vi tro arbeidsgivere og arbeidstakere.
– Det skaper en trygghet for Kommunals medlemmer, konstaterte avtalesekretær Johan Ingelskog på mandagens pressekonferanse.
Fått med deg denne? Alenemamma Linn (32): – Jeg har aldri følt meg dårligere enn da jeg endte på sosialen. Det bare skada meg mer
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie