JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Tannhelse: – Budsjettforliket med SV er et viktig skritt i riktig retning

Fagforbundet Ung har kjempet i mange år for en tannhelsereform. – SV og regjeringen har blitt enige om et viktig skritt i riktig retning. Nå blir jobben vår å passe på at de følger opp, sier ungdomstillitsvalgt Victoria De Oliveira.
Leder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, er glad for at regjeringen og SV er blitt enige om å starte en tannhelsereform.  Nå skal vi passe på at de følger opp, sier hun.

Leder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, er glad for at regjeringen og SV er blitt enige om å starte en tannhelsereform. Nå skal vi passe på at de følger opp, sier hun.

Rønnaug Jarlsbo

per.flakstad@fagbladet.no

I forhandlingene med SV klarte regjeringen å finne 300 millioner kroner til tannhelse. Dette er ikke i nærheten av å fullfinansiere en reform der tannhelse får samme egenandelsordning som resten av kroppen, men ifølge Victoria De Oliveira er det likevel et viktig gjennombrudd for dem som i mange år har kjempet for en tannhelsereform.

Dette er de viktigste punktene i budsjettforliket

Det første skrittet

for Fagforbundet og spesielt Fagforbundet Ung har tannhelse vært en viktig sak i mange valg. Men først nå opplever Victoria og de hun har kjempet sammen med at de får gjennomslag for innsatsen.

– Tannhelse har vært med i flere regjeringsplattformer, blant annet Soria Moria-plattformen. Det når det kom til budsjettene ble det aldri noe av. Med enigheten mellom regjeringen og SV har de tatt det første skrittet og klart å sette av 300 millioner i et budsjett som de overtok etter den avtroppende høyrestyrte regjeringen. Det forteller meg at regjeringspartiene og SV har tatt tannhelse på alvor, sier lederen i Fagforbundet Ung.

Samtidig skal det settes ned et offentlig utvalg skal komme med forslag til lovendringer og forbedringer i tannhelsetilbudet.

– Her mener jeg Fagforbundet Ung bør få en plass, sier Victoria De Oliveira.

Rødt: – For lite penger

I dag får alle gratis tannlegebehandlingen fram til det året de fyller 18 år. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv, men det finnes flere støtteordninger der du kan få dekket tannlegeutgiftene dine.

Enigheten mellom SV og regjeringen betyr at også 21- og 22-åringer vil få rabatt på tannhelsetjenester, og den offentlige tannhelsetjenesten styrkes gjennom fylkene.

Alle er ikke like fornøyd med resultatet av budsjettforhandlingene: – Det ligger 300 millioner kroner på bordet, og med det tempoet vil det ta flere tiår før en oppnår det som var målet med Hurdals-plattformen, sier Rødts Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Vår jobb å passe på at starten blir fulgt opp

Det legger ingen demper på gleden hos Victoria De Oliveira.

– Det viktigste nå var å få inn i budsjettet at arbeidet med en tannhelsereform har startet. Det betyr mye at vi endelig har kommet i gang. Jeg er klar over at 300 millioner ikke på langt nær dekker en fullfinansiert tannhelsereform, men det er et svært viktig steg å få dette inn i budsjettet, sier hun.

– Jobben vår blir nå å passe på at regjeringen fortsetter å levere. Jeg forventer at starten på tannhelsereformen i årets budsjett blir fulgt opp med mer penger når regjeringen legger fram sitt forslag til neste statsbudsjett høsten 2022, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse