LO og Tankesmien Agenda gir regjeringens melding om samfunnssikkerhet slakt. Begge parter mener meldingen er for lite konkret.
Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Samfunnssikkerhet og beredskap:
Tiltak for å sikre befolkningen er nærmest utelatt i regjeringens melding om samfunnssikkerhet, mener LO
LO etterlyser mer om konkrete tiltak og prioriteringer i regjeringens melding om samfunnssikkerhet. Tankesmien Agenda mener den kun er å regne som en oppsummering.
helge@lomedia.no
I dag kom regjeringens melding om samfunnssikkerhet.
– Meldingen er fullstendig tannløs og først og fremst en oppsummering av tiltak som regjeringen allerede gjør. Krydret med noen spredte satsinger som allerede er kjent fra statsbudsjettet, sier Axel Fjeldavli, rådgiver for beredskap i Tankesmien Agenda, til FriFagbevegelse.
Han mener regjeringen viser en begrenset vilje til å prioritere beredskapen i en tid med klimaforandringer og en geopolitisk situasjon som er mer ustabil enn på lenge.
– Regjeringen må rydde opp i en del av de alvorlige problemene som beredskapsapparatet har med samvirke og koordinering, og uthulingen av den lokale beredskapskapasiteten. Kommunene er underfinansiert, politiet sentraliseres og Sivilforsvaret er kronisk underprioritert, ramser Axel Fjeldavli opp.
Han hadde ønsket at denne meldingen tok dette inn over seg.
– Det opplever jeg slett ikke at den gjør, sier han.
– Alle har skjønt hvor viktig beredskapen er for folk og for landet. I korona-året 2020 er det tydeligere enn kanskje noensinne, poengterer han.
Les også: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet, tross advarsel i november
Forventet mer
LO er tilfreds med at regjeringen endelig har klart å legge fram en samfunnssikkerhetsmelding, men hadde forventet mer når det gjelder konkrete tiltak og prioriteringer.
LO-sekretær Are Tomasgard mener regjeringen er for opptatt av å beskrive hendelser, noe Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjør hvert eneste år.
Regjeringen skriver selv i meldingen: «Oppsummert er de sivile beskyttelsestiltakene samlet sett mangelfulle og utdaterte, og tiltakene vil ikke kunne beskytte befolkningen på en tilfredsstillende måte».
– Dette er svært alvorlig. Enda mer alvorlig blir det når tiltak for å sikre befolkningen nærmest er utelatt i meldingen, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Han minner om at Høyre i 2013 gikk til valg på at beredskapen ville vært bedre 22. juli med Erna Solberg som statsminister.
– I 2015 fikk regjeringen Solberg «den mest alvorlige kritikken Riksrevisjonen noen gang har levert». Da må vi forvente at regjeringen, som øverste ansvarlig, faktisk evner å legge fram konkrete tiltak og vise at de vil prioritere dette arbeidet, mener Tomasgard.
– Sikkerheten til innbyggerne er det viktigste av alt. Regjeringen har ansvaret. Denne meldingen må følges opp med konkrete tiltak og prioriteringer. Og det må skje raskt, mener Tomasgard.
Les også: Får vi store flommer eller skogbrann nå, har Sivilforsvaret lite å stille med, frykter tillitsvalgte
Satser på forebygging
Justisminister Monica Mæland (H) sier at arbeidet med samfunnssikkerheten må ta utgangspunkt i utfordringene vi står overfor nå.
– I dette bildet blir forebygging viktigere. Forebygging bedrer evnen til å beskytte våre verdier og øker samfunnets motstandsdyktighet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
– Meldingen gir ikke svar på alle spørsmål, men regjeringen ønsker å løfte dem fram og legge til rette for gode diskusjoner, sier justis- og beredskapsministeren.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie