JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganisering

To millioner nordmenn er organisert. Akademikerne øker mest

LO er større enn de tre andre hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden til sammen. Men det er ikke LO som øker mest.
Veksten skyldes godt og systematisk arbeid, mener Lise Lyngsnes Randeberg, leder av Akademikerne.

Veksten skyldes godt og systematisk arbeid, mener Lise Lyngsnes Randeberg, leder av Akademikerne.

Akademikerne

jan.erik@lomedia.no

LO passerte nylig en million medlemmer. Det ble feiret og bejublet med brask og bram blant annet på Arbeiderpartiets landsmøte i begynnelsen av mai.

En milepel var endelig nådd. Den fire dager lang streiken bidro nok en del til den siste tidas medlemsøkning.


Fem prosent økning årlig siden 2019

Det foreligger nå tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at alle de fire hovedsammenslutningene for arbeidstakerne – LO, Unio, YS og Akademikerne – hadde en medlemsøkning i 2022.

Antallet arbeidstakere som er organisert i Norge, har nå passert to millioner.

I antall medlemmer var LOs økning størst med i overkant av 14.400.

Siden LO i utgangspunktet er såpass mye større enn de andre, så ser det prosentvis litt annerledes ut. Da viser det seg at det er Akademikerne som økte mest.

Økningen var på 4,8 prosent.

Siden 2019 har Akademikerne hatt en medlemsøkning på om lag fem prosent hvert år. Det er det ingen av de andre tre hovedsammenslutningene som slår.

I 2020 passerte også Akademikerne YS i antall medlemmer, men det er fortsatt litt opp til Unio – og lang vei å gå før de passerer LO.

255 006 medlemmer står Akademikerne registrert med hos SSB ved utgangen av 2022. Det er om lag en fjerdedel av medlemsmassen til LO.

Fagforeningsmedlemmer

Akademikerne bruker ikke skippertaksmetoden

Akademiske yrker er fortsatt i vinden. I motsetning til de mer yrkesfaglige som tradisjonelt er de som LO fanger opp. Sånn har det vært en stund. 

Hva skyldes økningen?

– God rekruttering skjer ikke etter skippertaksmetoden. Vi jobber konstant for å møte høyt utdannedes behov og forventninger. Veksten skyldes godt og systematisk arbeid i våre medlemsforeninger over tid. Jeg er stolt av arbeidet som gjøres og den sterke veksten, sier leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, i en epost.

 – Har du noen medlemsrekrutteringstips?

– Å være organisert i en Akademiker-forening gir både trygghet og et faglig fellesskap, og det vet vi at høyt utdannede setter pris på. Vi jobber for at utdanning og kompetanse skal lønne seg og et fremtidsrettet arbeidsliv med trygge rammer og fleksibilitet, skriver hun. 

Warning
Annonse
Annonse