JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganisering

Nå har LO én million medlemmer

Storstreiken førte til medlemsboom. Det har vært med på å gjøre LO rekordstore.
– Størrelse gir oss makt, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. LO har lenge jobbet for å passere én million medlemmer.

– Størrelse gir oss makt, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. LO har lenge jobbet for å passere én million medlemmer.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik inviterte statsminister Jonas Gahr Støre på scenen for å fortelle gladnyheten.

Til voldsom applaus fra Ap-landsmøtet kunne Peggy Hessen Følsvik komme med gladnyheten: Nå har LO én million, ett hundre og åtti medlemmer.

Tallene tikket inn på mobilen til LO-lederen fredag formiddag, samme dag som Hessen Følsvik skulle hilse landsmøtet til Arbeiderpartiet.

Å passere én million medlemmer har LO arbeidet for lenge.

– Størrelse gir oss makt. Men vi er bare sterkere når vi står sammen. I LO og i arbeiderbevegelsen, sa Peggy Hessen Følsvik til landsmøtet.

Flere medlemmer under streiken

I april streiket LO i fire dager for å gi medlemmene økt kjøpekraft og for å løfte de lavest lønte. Streiken endte med et generelt tillegg til alle LO-medlemmer på 7,5 kroner i timen.

I tillegg får de lavtlønte tre eller fire kroner ekstra, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

– Det viste styrken i å være mange. Og styrken i å stå sammen, sa Følsvik fra talerstolen.

Medlemmene rant inn. Bare i løpet av de tre første streikedagene vokste Fellesforbundet med mer enn 1.000 medlemmer, meldte Klassekampen. Også mange andre forbund opplevde medlemsvekst.

– Dette tror og håper jeg skal stå igjen etter dette landsmøtet i Arbeiderpartiet, var meldingen fra LO-lederen.

Vekst under pandemien

LO-lederen peker på tre årsaker til medlemsboomen.

– Vi opplevde en enorm medlemsvekst under pandemien. Folk søkte trygghet i urolige tider. Så fikk vi en regjering som doblet fagforeningsfradraget og som sammen med oss har jobbet for å styrke det organiserte arbeidslivet, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Til slutt vil jeg nevne streiken i april som ga oss det siste løftet som har gjort at vi nå teller over en million LO-organiserte i Norge.

Hun er klar på at en million medlemmer gir LO enda mer kraft og enda mer styrke som skal brukes i kampen for å sikre tryggheten og inntekten til folk.

Ja til arbeidslinja

I sin tale til landsmøtet, påpekte LO-lederen at årets streik ikke bare var en kamp for bedre lønn. Det var også en streik for arbeidslinja.

– Vi streiket for å løfte de med de laveste lønningene. Fordi det skal lønne seg å jobbe. Vi kjemper mot sosial dumping i byggebransjen, på verftene, og i andre sektorer som utsettes for lavlønnskonkurranse. Fordi det skal lønne seg å jobbe, gjentok hun.

«Arbeidslinja» handler enkelt forklart om at det skal lønne seg å jobbe framfor å motta trygd og ytelser. Den siste tiden har flere politikere, både innad i Arbeiderpartiet og fra andre partier, kritisert arbeidslinja og hvordan den har vært fortolket.

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson har hevdet at «arbeidslinjen er en form for alternativ medisin som er mye farligere enn noe sjaman Durek har funnet på», og kritiserer regjeringen for ikke å ta godt nok vare på de med dårligst råd.

Oslo-byråd Rina Mariann Hansen har kalt arbeidslinja et «fryktelig begrep».

LO-lederen ga klar beskjed til Ap-landsmøtet om at hun mener det er viktig å støtte opp om arbeidslinja.

– Vår jobb som parti og bevegelse er å ivareta interessene til de som arbeider. Til arbeidsfolk. Derfor blir det veldig fremmed for meg å være kritisk til arbeidslinja. For meg handler arbeidslinja om det kravet LO har stilt i hele vår historie: Arbeid til alle, sa hun i sin tale til landsmøte.

Med retten til arbeid, mener hun retten til å kunne bidra til samfunnet, kunne sette mat på bordet, og bruke hverdagen til noe meningsfylt.

– Det er dette som er arbeidslinja for oss i arbeiderbevegelsen, og den skal vi ikke gi slipp på, la hun til.

Kommentar: «Skal det lønne seg å jobbe? Da er dette veien å gå»

Lønnsomt å jobbe

Høyre misbruker arbeidslinja til å angripe velferdsstaten, i stedet for å gjøre noe med de stadig lavere lønningene i bunn, hevder Peggy Hessen Følsvik.

– Vi avslører den strategien. Det er jo vi som vil at det skal lønne seg å jobbe, sier hun.

Samtidig poengterer LO-lederen viktigheten av å koble trygdeordningene til arbeidsdeltakelse. Trygd, pensjoner, arbeidsavklaringspenger, dagpenger, fødselspermisjoner og de andre ordningene er knyttet til arbeid, påpeker hun.

– Det betyr at trygdesystemet gjør det mer lønnsomt å arbeide. Forutsatt at du har helse til det. Og har du ikke det, skal du ikke straffes økonomisk. Da skal du tas vare på av fellesskapet, sa Peggy Hessen Følsvik.

Mye lest: Apinya tjener 349.000 kroner i året: – Skulle ønske jeg hadde råd til å besøke familien mer

Annonse
Annonse