JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykiatri i kriminalomsorgen:

Undersøkelse: Flere innsatte sliter med psykisk helse enn før

Innsatte i norske fengsler har mer omfattende psykiske lidelser, somatiske sykdommer og aldersrelaterte lidelser nå enn tidligere, viser en ny undersøkelse.

Ole Palmstrøm

Senter for omsorgsforskning øst som har i samarbeid med Helsedirektoratet gjennomført en undersøkelse om omsorgsbehovet til innsatte i norske fengsler.

Av funnene fremheves det at både helse- og omsorgstjenesten og fengslene rapporterer at enkelte innsatte har for store psykiske og somatiske problemer til å være i fengsel.

Rapporten indikerer også at manglende tilstedeværelse av helse- og omsorgstjenester i fengslene kan føre til at innsatte ikke får likeverdige helsetjenester som befolkningen for øvrig.

Antallet psykisk syke innsatte uroer fengselsbetjentene: – Vi har ikke psykiatrikompetanse

De spurte i undersøkelsen svarer også at bygningsmassen er lite tilrettelagt for innsatte med omsorgsbehov.

Avdelingsdirektør for Forebygging, tilbakeføring og sikkerhet i Kriminalomsorgsdirektoratet, Heidi Bottolfs, trekker fram viktigheten av et tett samarbeid med helsetjenesten.

– Studien indikerer en rekke klare utfordringer i arbeidet med å gi bedre helse- og omsorgstjenester til våre innsatte. Det videre arbeidet må skje i tett samarbeid med helsesektoren, slik at vi sammen kan komme fram til bedre løsninger enn vi har i dag, sier Bottolfs.

Rapporten skal følges opp av Kriminalomsorgsdirektoratet og Helsedirektoratet i 2022.

(©NTB)

ole.henrik.tveten@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse