JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio trapper opp streiken med over 13.000 medlemmer

Unio kommune varsler at de fra onsdag tar ut ytterligere 13.370 medlemmer i streik over hele landet.
Steffen Handal har vært forandlingsleder for Unio i lønnsoppgjøret for kommunene. Nå er medlemmene hans i streik. (Arkivfoto)

Steffen Handal har vært forandlingsleder for Unio i lønnsoppgjøret for kommunene. Nå er medlemmene hans i streik. (Arkivfoto)

Utdanningsforbundet

Dersom det ikke har kommet en løsning på konflikten vil Unio kommune fra onsdag ta ut ytterligere 13.370 medlemmer i streik. Dette rammer barnehager, skoler, helseinstitusjoner og bibliotek og andre kommunale virksomheter over hele landet.

Da vil i så fall over 20.760 medlemmer være i streik.

Analyse: Hvis Unio får mer, kan LO, YS og Akademikerne kreve det samme

Tre nye kommuner

Kommunene som allerede er berørt, og som nå melder om opptrapping, er Alta, Bærum, Bergen, Bodø, Haugesund, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Levanger, Ringsaker, Sunnfjord, Tønsberg og Ålesund.

I tillegg blir Fredrikstad, Porsgrunn og Drammen berørt i det nye uttaket.

– KS må ta dette samfunnsproblemet på alvor og gi et anstendig tilbud som kan bidra til å gjøre yrkene mer attraktive, sier nestleder Silje Naustvik i Norsk Sykepleierforbund.

– Våre medlemmer gjør en uerstattelig innsats for samfunnet. Det er komplekse og krevende oppgaver som krever høy kompetanse og lang utdanning. Det er ingen overdrivelse å si at uten vår uunnværlige kompetanse, stopper Norge, understreker nestlederen.

Kommentar: «Lønnsoppgjørene må ikke bli en alles kamp mot alle. Det er uheldig at Unio nå spiller solo»

– For dårlig tilbud

Unio mener lønnstilbudet som lå i skissen fra mekleren var altfor dårlig, og at avstanden mellom Unio og KS ble for stor.

Dermed ble 7.390 av deres medlemmer tatt ut i streik torsdag.

– Skissen fra mekler var like over det som ble resultatet i privat sektor. Dette var likevel ikke nok for Unio kommune, som hadde krav om klar reallønnsvekst for sine medlemmer i år, skrev Unio i en pressemelding torsdag.

Aktuelt: Forbundsleder Anne Finborud svarer på hvorfor Skolenes landsforbund sa ja til oppgjøret

– Unios krav var rett og slett ikke mulige å innfri. Kommuner og fylkeskommuner har ikke mulighet til å øke lønningene langt ut over de fastsatte rammene, sa forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø.

Det er altså ansatte som er organisert i Unio som er tatt ut i streik. Lærere og ansatte som er organisert i LO, YS og Akademikerne tas ikke ut ettersom disse kom til enighet med KS om en ramme på 2,8 prosent.

Bakgrunn: Unio går ut i streik i Oslo – øvrige forbund er enige med kommunen

Annonse

Flere saker

Annonse