JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO seiret over kommunen:

Varsleren ble straffet av arbeidsgiveren. Nå er kommunen dømt til å betale 1,3 millioner kroner

Vernepleieren ble utsatt for seks gjengjeldelser fra kommunen etter varsling ved legekontor. Arbeidsgiveren innrømmer feil og beklager til Fagforbundets medlem.
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

ANB-arkiv

oystein.windstad@fagbladet.no

Politikerne i Sørfold kommune i Nordland legger seg flate og erkjenner feil. Et samlet kommunestyre vedtok at de ikke anker dommen som kom tidligere i desember. Dermed får Fagforbundet-medlemmet 150.000 kroner i oppreising, erstatning for økonomiske tap på 472.000 kroner og dekket saksomkostninger på 716.000 kroner.

Fikk hjelp av Fagforbundet og LO

Kvinnen, som er utdannet vernepleier, fikk først bistand fra Fagforbundet. Videre fikk hun hjelp fra LO-advokatene og Katrine Rygh Monsen som tok saken til retten:

– Når vi får en dom som gir total oppreisning og totalt medhold, er vi utrolig takknemlige for det. Jeg syns dommen er viktig fordi den er grundig. Hun får medhold i fem av seks punkter. Dommen viser at kommunen gjengjeldte over en lengre periode og flere ganger. Det gjør at retten legger seg på det høyeste nivået på oppreisning på 150.000 kroner, sier LO-advokat Monsen til Fagbladet.

Ny dom i Høyesterett: Arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om du har fått utbetalt for mye

Varslet om økonomi

Fagforbundet-medlemmet varslet om det hun mente var uryddige økonomiske og medisinske forhold ved et legekontor, fordi hun mente dette kunne gå ut over pasientsikkerheten.

Varslingen kom i 2016, og saken kom inn i rettssystemet i 2018. Salten og Lofoten tingrett mener at en administrativ leder i kommunen brøt egne retningslinjer for fortrolighet og varsling.

Videre mener retten at kvinnen ble omplassert fra legekontoret til hjemmesykepleien som en gjengjeldelse for varslingen.

Har fått ny, fast jobb

Retten mener at kommunen tok igjen på kvinnen for varslingen da hun søkte på en jobb. Etter omplasseringen søkte hun på en stilling på legekontoret og sin gamle arbeidsplass, men fikk den ikke.

Retten konkluderte med at Fagforbundet-medlemmet har blitt utsatt for seks ulike gjengjeldelser fra arbeidsgiver.

Advokat Monsen har jobbet med flere varslingssaker tidligere, og forteller at det er langt fra alltid det går bra med varslerne.

– Hvordan går det med henne nå?

– For hun som har stått i dette, er det en stor lettelse. Det går bra, og hun har kommet seg i ny jobb i en annen kommune. Hun slet med sykdom og problem med inntekt på grunn av det som skjedde. Nå er hun heldigvis i ny fast jobb og har det bra.

Sykepleier varslet kommunen

I tillegg til Fagforbundet-medlemmet, var det også en sykepleier som varslet kommunen om forholdene ved legekontoret.

Den andre varsleren gikk ikke til rettssak mot kommunen. Saltenposten skriver at selv om kommunen ikke har tapt i retten mot sykepleieren og samvarsleren, bestemte de seg for å gi henne oppreisning:

– Dette er en meget grei måte å vise at vi tar til etterretning den dommen vi har fått. Vi ser at vi har tatt feil, og det er ryddig at varsleren får oppreisning på lik linje med den andre, sier Sørfold-ordfører Gisle Erik Hansen (Sp) til Saltenposten.

Mye lest: Lastebileier Johan har fått nok: Nå anmelder han Postnord for tyveri

Warning
Annonse
Annonse