JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Ville flytte LO-kongressen for å legge press på politiske partier. Nå har forbundene fått svar

Forslaget hadde flyttet fremtidige kongresser til før de politiske partiene har sine landsmøter.
Klaus Lintho er skuffet over at tidspunktet for LO-kongressen ikke blir endret med det aller første.

Klaus Lintho er skuffet over at tidspunktet for LO-kongressen ikke blir endret med det aller første.

Martin Guttormsen Slørdal

aslak@lomedia.no

LO Viken, Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet og Handel og Kontor er samstemte. De vil endre det faste tidspunktet for avviklingen av LO-kongressen i mai hvert fjerde år.

Ordlyden i forslagene varierer noe, men fellesnevneren er at forbundene og LO Viken foreslår følgende:

Å avholde LO-kongressen før de politiske partiene har sine landsmøter, og vedtar sine partiprogrammer for neste stortingsperiode.

Skuffet delegat

Under voteringen på LO-kongressens siste dag bestemte et flertall av delegatene seg for å oversende forslaget til LOs sekretariat. Det betyr at forslaget om å flytte kongressen vil bli vurdert av sekretariatet i løpet av den kommende kongressperioden fram til 2025.

Klaus Lintho, delegat på LO-kongressen for LO Viken, er skuffet. Han hadde håpet på en såkalt realitetsbehandling av forslaget i salen. Det hadde i så fall betydd at de 315 delegatene måtte ha sagt ja eller nei til å flytte på kongressen under en avstemning om saken.

– Voteringen gikk fort, og flere visste ikke hva de stemte. Likevel er jeg ikke i tvil om at kongressen mente at tidspunktet for kongressen skal flyttes, sier Lintho til FriFagbevegelse.

Legger press på sekretariatet

Sekretariatet i LO har nå fått i oppdrag å vurdere forslagene fra LO Viken og de fire forbundene.

– Kongressen har sendt et tydelig signal og har store forventninger til sekretariatet, sier Klaus Lintho.

– Presset og ansvaret på sekretariatet er mye større nå enn om disse forslagene hadde blitt vedtatt som en del av vedtektene, hevder delegaten fra LO-Viken.

Uenig med LO-sekretær

Han kjøper ikke argumentet fra LO-sekretær Terje O. Olsson om at det ville ha vært krevende å endre tidspunktet for neste LO-kongress i 2025 i løpet av kommende kongressperiode.

– Flere av de siste fire kongressene er blitt avholdt i starten av mai, påpeker Lintho.

– Forslaget er å ha kongressen innen utgang av mars. Det er kun én måneds forskjell. Derfor er det litt underlig å bruke ekstra kort tid i den kommende kongressperioden som argument, mener Lintho.

LO-sekretær Terje O. Olsson brukte taletid på forslagene fra de fire forbundene og LO Viken.

– Vi har diskutert disse forslagene grundig, og det er gode argumenter for og imot å endre tidspunktet for kongressen, sa Olsson fra talerstolen.

– Siden det bare er tre år til neste kongress, vil det være krevende å få gjort noe med dette i kommende periode. Derfor er saken overlatt til sekretariatet for nærmere vurdering, sa han.

Todelt årsak

Bakgrunnen for å flytte LO-kongressen er todelt. For det første ser forslagsstillerne for seg at LO i større grad vil bli en premissleverandør. For det andre vil LO kunne stille krav til de politiske partiene.

Det kommer som en konsekvens av at LO-kongressen holdes før, og ikke etter, at partiene er ferdige med sine landsmøter om våren.

– Det er for dumt at vår mening om reformer, retninger i arbeidslivet og store politiske saker kommer etter at partiene har hatt sine landsmøter, sier Klaus Lintho.

Bakgrunn: Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Warning
Annonse
Annonse