JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liv og helse

Viser til oljepionerene: Gruvedrift på havbunnen må vente til det er trygt for arbeiderne, krever SV

Lars Haltbrekken (SV) advarer mot å gjenta skandalen når Norge skal bygge opp en ny næring på havbunnen.
– Heller ikke denne gang er et HMS-regelverk på plass, mener Lars Haltbrekken (SV). Han har utfordret energiministeren om mineralbunngruvedrift.

– Heller ikke denne gang er et HMS-regelverk på plass, mener Lars Haltbrekken (SV). Han har utfordret energiministeren om mineralbunngruvedrift.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

SV-politikeren viser til den store oppmerksomheten rundt oljepionerene som ofret liv og helse for å bygge opp den norske oljenæringen.

– Vi har smertelig dårlig erfaring med å ikke la arbeidsmiljølov og skikkelige HMS-krav gjelde for våre arbeidere i nye næringer, mener han.

– Den norske statens behandling av oljepionerene har vært skamfull, sier han.

Stortingsrepresentanten etterlyser HMS-regelverk rundt gruvedrift på havbunnen i et skriftlig spørsmål til energiminister Terje Aasland (Ap).

Oljepionerene

Nå skal Norge bygge opp en helt ny næring med gruvedrift på havbunnen.

– Også denne gang er det ikke HMS-regelverk på plass, skriver han og spør om statsråden vil sørge for at dette vil komme på plass før det gis lete- og utvinningstillatelser til gruvedrift på havbunnen.

Energiminister Terje Aasland (Ap) er uenig med SV-politikeren i sammenligningen med liv og helse i petroleumsvirksomheten fra tiår tilbake i tid.

– Særlig slik petroleumsvirksomheten ble drevet i en tidlig fase på kontinentalsokkelen. Jeg er derfor ikke enig i dette sentrale premisset for spørsmålet, svarer han.

Myndighetene vil likevel utvikle det de kaller et funksjonelt og virksomhetstilpasset HMS-regelverk, og peker på at man har god erfaring med fra nettopp petroleumsvirksomheten.

Statsbudsjettet: Skuffa oljepionerer: – Et slag i trynet

Vil følge loven

Aasland påpeker at Havbunnsmineralloven har overordnede bestemmelser om krav til helse, miljø og sikkerhet.

– Det følger av loven at virksomheten «skal gjennomføres slik at et høyt sikkerhetsnivå kan opprettholdes og utvikles i takt med den teknologiske utviklingen», påpeker han.

Videre er det i loven krav om at det skal opprettholdes en «effektiv beredskap med sikte på å møte fare- og ulykkessituasjoner som kan medføre tap av menneskeliv eller annen personskade, forurensning eller stor materiell skade», legger han til.

Ansvaret for sikkerhet og beredskap for norsk mineralvirksomhet er delegert til Havindustritilsynet – tidligere Petroleumstilsynet.

I tillegg til havbunnsmineralloven kommer også arbeidsmiljøloven til anvendelse for denne virksomheten.

Viktige krav

Energiministeren er klar på at det ikke vil bli startet virksomhet før et regelverk for arbeidsmiljø, sikkerhet og beredskap er trådt i kraft.

Lars Haltbrekken synes det er bra at regjeringen vil få på plass skikkelige HMS-krav, men mener dette bør være på plass før letekonsesjoner lyses ut og tildeles.

– Dette må være viktige krav som man vet selskapene er i stand til å oppfylle, sier han til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse