Statsbudsjettet 2025
Skuffa oljepionerer: – Et slag i trynet
De har venta på erstatning i over 30 år. Statsbudsjettet gjør at de må vente enda litt til.
– Det er svada fra ende til annen og en enorm nedtur, sier tidligere oljearbeider Bjarne Kapstad.
Jan Inge Haga / Arkiv
petter@lomedia.no
En mulig kompensasjonsordning som oljepionerene har venta i spenning på, kommer ikke. Eller ikke med dette statsbudsjettet, i det minste.
– Vi hadde håpet at det skulle komme resultater av den jobben vi har lagt ned, så dette var et slag i trynet og veldig skuffende. Dette er ingen gledesdag.
Tidligere oljearbeider Bjarne Kapstad er tydelig opprørt over det regjeringa skriver om mulig erstatning til Norges første oljearbeidere over vann.
De hadde håpa på et klarere svar enn ytterligere kartlegging og utredninger.
Les mer: Bjarne var med på å starte det norske oljeeventyret, men jobben gjorde han syk.
Få endelige svar
I regjeringas forslag til statsbudsjett for neste år gjør de sine vurderinger av en egen kompensasjonsordning for oljepionerene. En slik ordning er prinsipielt vanskelig, ifølge dem.
Før de gir et endelig svar på om det bør være en egen ordning for oljepionerene, skal de kartlegge hvilke muligheter som allerede finnes for dem innenfor dagens yrkesskadeordning.
– Det er svada fra ende til annen og en enorm nedtur. Det virker som de håper at det er færrest mulig oljepionerer igjen i live, mener Kapstad.
Han får støtte av tidligere kollega Sverre Heng, som også mener det virker som trenering og utsettelse:
– De bør skamme seg.
Heng er én av tre brødre som alle jobbet i Nordsjøen under pionertida. Nå lever kun to av dem, og lillebror Josef må bo på sykehjem på grunn av parkinsonismen han fikk av jobben på sokkelen.
Parkinson
Nevrologisk diagnose som kjennetegnes av bevegelsesforstyrrelser som skjelvinger, muskelstivhet og dårligere evne til bevegelser som er viljestyrte.
Den vanligste årsaken er Parkinsons sykdom, men kan også ha andre årsaker.
Rammer rundt 0,2 prosent av befolkningen, hvor andelen øker med alderen. Omtrent én prosent mellom 50–70 år har parkinsonisme.
Kilde: Store medisinske leksikon
Lillebroren har fått godkjent yrkesskade. Men det er mange, både levende og døde, som ikke har fått det. Derfor har han lite tro på at den ordninga er veien de bør gå.
Bakgrunn: Oljeeventyret ødela nervesystemet til Josef.
Ettersom sykdommen til lillebror Josef har blitt verre og verre, har han blitt nødt til å få hjelp med det meste, som at storebror Sverre hjelper ham med å sitte mer rett i stolen.
Petter Pettersen / Arkiv
Vil sikre rask bistand
Regjeringa legger opp til å raskt etablere bistand for dem i yrkesskadesporet, fordi de ser at tidligere oljearbeidere kan trenge hjelp med å vite hvor man skal henvende seg.
Det vil også være mulig å be om å gjøre om tidligere avslag på yrkesskadeerstatning, dersom ny forskning viser at avslaget var feil. Det samme skal kunne gi rett til en ny runde med forsikringsselskapet.
For at det skal bli enklere å komme i kontakt med Arbeids- og velferdsetaten, skildres et eget kontaktpunkt i etaten som en mulighet.
Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver i en e-post at folk skal få erstatning de har krav på hvis de blir syke eller skadet som følge av jobben sin.
– Oljepionerene gjorde en stor innsats som de fortjener anerkjennelse for. Yrkesskadeordningen bygger på et viktig prinsipp om at alle yrkesskader skal behandles likt, uavhengig av yrke, næring, nasjonalitet eller kjønn.
– Dere har hatt denne saken på bordet siden desember 2022 – hadde det ikke nå vært mulig å avklare disse krevende vurderingene?
– Vi forstår at flere opplever at prosessen har tatt lang tid. Det er likevel ikke tvil om at mange oljearbeidere har fått helseskader på grunn av arbeid i pionertiden. Regjeringen vil derfor sikre at det raskt etableres bistand i yrkesskadesporet til tidligere oljearbeidere, svarer Hopsø.
Forbundet følger saken tett
LO-forbundet Styrke har medlemmer i hele verdikjeden av olje- og gassektoren. De har vært én av pådriverne for at oljepionerene skal få kompensasjon for arbeidet de la ned.
– Det er positivt at regjeringen er tydelig på at oljepionerene skal få en erstatning de har krav på, sier forbundsleder Frode Alfheim på deres nettsider.
Han understreker at det, på grunn av at mange er blitt syke og gått bort som følge av jobbrelaterte skader, haster med å få på plass erstatninga:
– Det er mange som har bidratt til at vi har kommet dit vi er. Sammen med dem vil vi fortsette å følge saken tett, i dialog med både regjering og storting.
Enighet om kompensasjon
Det har vært tverrpolitisk enighet om at de såkalte oljepionerene skulle få kompensasjon for skadene de pådro seg i arbeidet med å få den norske oljebransjen på beina.
For snart to år siden, i desember 2022, kom forslaget om en kompensasjonsordning for oljepionerene. Der var anbefalingen at Norges første oljearbeidere burde få erstatning for helseskadene de pådro seg i Nordsjøen.
I 2014 fikk nordsjødykkerne sin erstatning. Nå skulle de som jobbet over vann på plattformene også få det. Men siden denne desemberdagen har de venta i spenning, og med økende utålmodighet.
Som tidligere oljearbeider Sverre Heng fortalte i april, fører han en liste over tidligere arbeidskamerater. Et kryss ved siden av navnet betyr at de har gått bort. I takt med ventetida har han stadig satt nye kryss på lista.
Også generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen uttrykker sin skuffelse over at det ikke kom erstatning på plass nå.
– Det er snart to år siden det ble anbefalt å gi dem kompensasjon for ødelagt helse. Bare i høst har minst tre oljepionerer dødd. Vi frykter at flere dør eller blir for syke før de får glede av erstatningen. Disse menneskene bruker sin siste levetid på å kjempe i systemet. Dette må staten ordne opp i nå.
Milliarder for narr
I forslaget til statsbudsjett for neste år hentes det 460 milliarder kroner fra Oljefondet – ny rekord og økning på over 40 milliarder fra årets budsjett.
Disse milliardene kommer fra samme fond som oljepionerene Kapstad og Heng var med på å fylle gjennom arbeidet sitt.
– Regjeringa holder oss for narr. Alle de oljemilliardene de deler ut i budsjettet, og så sitter vi tidligere oljearbeidere som har vært med å skape oljeformuen uten å få noe tilbake for sykdommen vi har pådratt oss av den jobben, raser Kapstad.
Det er vanskelig for ham å finne andre ord enn «skuffa» og synonymer til det. Han mener at slik politikerne holder på, er det ikke vanskelig å forstå at folk får politikerforakt.
Kapstad er naturligvis ikke enig i at det er en prinsipielt vanskelig sak. Etter hans syn var arbeidsplassen de jobba på helt unik, og han mener den ikke kan sammenlignes med noen andre arbeidsplasser på land.
Denne saken handler ikke kun om penger for den tidligere oljearbeideren.
Det handler også om å få en oppreisning og anerkjennelse for jobben de gjorde for at Norge har den velstanden vi har i dag. Og at flest mulig av oljepionerene skal få oppleve det før livet ebber ut.
Denne saken er oppdatert 7.oktober klokken 15:10 med kommentarer fra departementet og Kreftforeningen.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.