JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Magne fikk 70.000 kroner etterbetalt etter søndagsjobbing

Flere søndagsbud på Vestlandet har fått feil lønn. Det kan også være tilfellet for andre bud i landet.
– Jeg er veldig glad for at våre tillitsvalgte oppdaget feilen og stod på til det nå ryddes opp, sier Magne Lillebø.

– Jeg er veldig glad for at våre tillitsvalgte oppdaget feilen og stod på til det nå ryddes opp, sier Magne Lillebø.

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

Jarle Eide er leder for Fagforbundet Post Vestlandet. Han sier det er lang tid siden de løftet opp bekymringene rundt hvorvidt søndagsbudene har blitt avlønnet på korrekt grunnlag. Noe ble ryddet opp i i 2022, men ikke godt nok.

– Bakgrunnen er at det de siste årene har vært søndagsdistribusjon av reklame i flere regioner, forteller Eide.

Det medførte at en del bud jobbet søndager, og da slår en paragraf om søndagsjobbing i Overenskomsten inn for mange av dem.

– De som jobber hver tredje søndag eller mer har krav på 35,5 timers arbeidsuke. Da skal all lønn og overtid beregnes ut fra 35,5 time, og ikke 37,5 time – som er normen for alle som ikke jobber turnus. Det fremgår både av overenskomsten og arbeidsmiljøloven, sier han.

Nestleder Terje Nordgulen sier det tok tid å nå gjennom hos ledelsen, men er glad det nå ryddes opp.

– Vi hadde enkelttilfeller som indikerte at dette ikke hadde blitt gjort riktig, og mistenkte at det kunne gjelde mange flere. Derfor ba vi ledelsen om at alle distribusjonsenheter med søndagsjobb i regionen skulle gjennomgås, forteller Nordgulen.

Roser fagforeninga

Magne Lillebø har jobbet mye på søndager. Det gjorde at summen han hadde til gode grunnet feilberegningene ble ekstra stor. Han ble veldig glad da etterbetalingen endelig kom. Vi møter han på distribusjonsenheten på Sotra utenfor Bergen.

– Jo, absolutt – det var en veldig fin nyhet å få, det her – det sier seg selv. Saken har jo versert en stund. Det har vært et langt lerret å bleke. På et medlemsmøte i februar var Helge Mathisen her på enheten. Han hadde fått melding fra ledelsen om at dette var på vei til å bli ordnet og etterbetalt, sier Lillebø.

Men det skulle likevel gå enda noen måneder før ledelsen sørget for at pengene Lillebø og de andre hadde krav på ble etterbetalt.

– Bedre sent enn aldri, smiler Lillebø.

Han roser gjengen på forbundskontoret hos Fagforbundet Post Vestlandet for å ha oppdaget feilen, og ikke minst for at de sto på kravene helt til budskapetnådde fram.

– Sjøl ville jeg aldri tenkt på å sjekke dette. Man forventer jo å få korrekt lønn utbetalt. Så pengene ville nok vært tapt for meg, om ikke forbundet oppdaget feilen. Det ble jo en pen sum, fordi jeg tidvis jobbet nesten hver søndag for å bidra til reklame-levering i tide. Etterbetalingen ble på 70.000 kroner, og, sier Magne Lillebø.

Mye lest: Rebecca slutter i Posten: – De tar et stort steg i feil retning

– Dette kan gjelde mange søndagsbud i andre deler av landet også, sier Jarle Eide (t.h).

– Dette kan gjelde mange søndagsbud i andre deler av landet også, sier Jarle Eide (t.h).

Alf Ragnar Olsen

Kan gjelde mange flere

Jarle Eide sier det ligger en solid laginnsats fra alle på kontoret hos Fagforbundet Post Vestlandet bak gladsaken. Han trekker fram Helge Mathisen, Terje Nordgulen, Solfrid Træet som sammen med ham selv har jobbet med saken. Da saken ble løftet fra lokal ledelse opp på sentralt nivå ble det koblet inn en jurist i konsernet.

– For ledelsen mente at de ikke hadde gjort feil, og at praksis for avlønning var korrekt. Men juristen ga oss medhold i at lønna var feilberegnet. Når ledelsen innså dette sa lokal ledelse at dette skulle man få ryddet opp i og korrigert raskt ved de berørte enhetene på Vestlandet.

Jarle Eide mener lokal ledelse skal ha ros for at de sørget for å rette opp i feilen, og påpeker at denne saken viser hvor viktig det er å være fagorganisert.

– Vi oppdaget feilen, tok fatt i saken, og sto på krava. Nå får medlemmene våre etterbetalt pengene de har krav på, sier Eide.

Problematikken omfatter trolig også søndagsbud i landet for øvrig.

– Ja, jeg løftet opp saken til de andre regionene i Fagforbundet Post, og fikk bekreftet at de ikke var klar over problemstillinga. Ergo kan mange søndagsbud ha penger til gode. Dette kan gjelde alle som i deler eller hele perioden har jobbet hver tredje søndag eller mer siden søndagsdistribusjon ble innført, sier han.

– Selv om det ryddes opp på Vestlandet, ber vi medlemmene dette kan berøre om å sjekke at de faktisk har fått etterbetalt, og kontakte oss dersom det ikke er gjort, sier han.

Eide tilføyer at Magne Lillebø og andre trolig har krav på forsinkelsesrente på etterbetalingene i tillegg. Det kan gå mot en ny runde etterbetalinger til de som allerede har fått.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse