JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Posten

Nytt utvalg skal sikre postbudene levedyktige arbeidsplasser

Fagforbundet post og finans er optimister på postbudenes vegne under oppstarten av det regjeringsutnevnte Postenutvalget.
UTREDNING: En av oppgavene til det nyoppnevnte utvalget er å peke på muligheter og konkrete tjenester som kan bidra til å sikre levedyktige postbud-arbeidsplasser i fremtida.

UTREDNING: En av oppgavene til det nyoppnevnte utvalget er å peke på muligheter og konkrete tjenester som kan bidra til å sikre levedyktige postbud-arbeidsplasser i fremtida.

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

Brevpost-volumet har falt med 80 prosent siden år 2000. Postenutvalget skal komme med forslag til nye posttjenester.

Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans skal sitte i utvalget, og er optimistisk på postbudenes vegne:

– Oppdraget er viktig, og jeg er optimist med tanke på at vi skal lykkes i å peke på tjenester og oppgaver som sikrer levedyktige arbeidsplasser framover. Postnettverket er spesielt viktig for bosettingen i distriktene, og ikke minst for næringslivet i distriktene, påpeker hun.

Viktig post-nettverk

Statsråd Nygård sier at rapporten skal munne ut i et beslutningsgrunnlag.

Utvalget skal også utrede hvordan Postens landsdekkende distribusjonsnett kan brukes til å dekke andre samfunnsbehov enn postdistribusjon alene.

Fortsatt er det slik at Posten er den statlige tjenesten som er til stede nær sagt «overalt».

Under Koronapandemien ble det gjentatte ganger pekt på postvesenets viktighet i et beredskapsmessig perspektiv, og kanskje har man hatt det i tankene når utvalgets leder ble valgt.

Postutvalget ledes nemlig av Elisabeth Sørbøe Aarsæther, direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I tillegg består utvalget av Frode Danielsen, Gerd Øiahals, Grete Rusten, Katrine Holm Reiso, Lars Bjerke, Malgorazata Agnieszka Cyndecka, Odd Inge Bardal og Per Magne Tveiten.

Må tenke nytt

Samferdselsdepartementet skriver i mandatet til det nye utvalget at, dersom Posten-konsernet sto fritt, ville man omstilt postleveringen slik at sendingene ikke ble levert til husstandene, men til sentrale hentepunkter.

Postens ledelse mener at med en slik sentralisert distribusjonsløsning kan nedbemanne og kutte 2000 postbud-årsverk.

Men; det understrekes at Posten står ikke fritt. Leveringsplikten gjelder, og eierne i staten betaler Posten for ulønnsomme posttjenester.

En sentral oppgave for utvalget blir derfor å vurdere om postbudene kan få en ny type rolle, og om de kan få andre oppgaver enn å levere post.

Statsbudsjettet: Staten øker kjøp av ulønnsomme posttjenester med 700 millioner

Stort potensial

Øiahals i Fagforbundet Post og finans sier utvalgets arbeid er en naturlig forlengelse av samarbeidet Posten er inne i med kommunesektorens organisasjon, KS, der nye tjenester i samarbeid testes ut – med stor suksess.

– Utvalget skal utrede hvordan det finmaskede og fantastiske postnettverket i hele landet kan tilføres nye oppgaver og utformes. KS-prosjektet er en suksess, og nye piloter kommer til. Det viser potensialet. Vi skal ikke berge arbeidsplasser bare for å berge dem, men fylle på med nye tjenester og samfunnsnytte, sier Øiahals.

Les også: Her har postbudene testet nye oppgaver: Skifter lyspærer og måker snø

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse