JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksperten svarer

Varmt på jobb? Så høy må temperaturen være før ansatte kan gå hjem

Det ble målt temperaturer opp mot 46 grader i butikken, men sjefen nektet de ansatte å stenge.
Hvor høye temperaturer skal de ansatte egentlig tåle?

Hvor høye temperaturer skal de ansatte egentlig tåle?

Colourbox

SPØRSMÅL: Hver sommer blir det nesten helt ulevelig på jobben. Jeg jobber på et planteutsalg, og butikken er som et drivhus. I fjor målte vi opp til 46 grader celsius. Vi foreslo at vi kunne stenge butikken midt på dagen, men fikk beskjed om at vi måtte stå i det, siden dette er høysesongen. Har vi noen muligheter? De ansatte på hovedkontoret fikk gå hjem når temperaturen var over 26 grader.

SVAR: Jeg merker at jeg blir skikkelig forbanna nå jeg får høre om sånt. Det er en fattig trøst at en sånn oppførsel fra ledelsen understreker at det er dere som drar overskuddet inn i bedriften, og ikke de som administrerer den.

Inneklimaet skal være fullt ut tilfredsstillende for den enkelte arbeidsplass, det kan du lese i arbeidsplassforskriften, § 2-14. I tillegg skal det tas hensyn til «solinnstråling slik at arbeidstakerne ikke utsettes for unødig belastning på grunn av varme».

Arbeidstilsynet opererer også med veiledende temperaturgrenser avhengig av type jobb, og grensen oppover er 26 grader celsius.

Vi kan kanskje klare korte perioder, men hel dag over flere uker og måneder, det blir for mye. Om vi tåler det rent kroppslig, er all erfaring at vi jobber mindre effektivt og gjør flere feil. Vi tåler som regel temperaturvariasjoner bedre enn plantene, men det betyr jo ikke at det er hensynet til plantene som veier tyngst.

Arbeidstilsynet kan pålegge arbeidsgiveren å investere i kjøleanlegg, holde hyppige pauser og by på tilstrekkelig kald drikke. I de verste tilfellene stenger de også for en periode. Verneombudet kan også stenge arbeidsplassen, og som verneombud har du et reelt handlingsrom her.

Flere spørsmål om arbeidsmiljø: Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?

Det er alltid viktig å dokumentere temperaturene i arbeidslokalene. Det kan dere kreve blir gjort, det framgår blant annet av arbeidsmiljøloven § 3-1, 2. ledd. Og om det butter, se til at AMU i forkant har vedtatt kartlegging av temperaturen i alle utsalg.

Temperaturer er som oftest et teknisk spørsmål, og da vil det som regel også finnes en teknisk løsning. Ikke la dere avspise av at tiltak blir «for dyrt».

Bemanningen må være ekstra høy på de dagene, sånn at dere kan ha hyppigere pauser, minst 20 minutter hver time (for eksempel 20 på – 10 av). Vannkjølere og drikke skal være lett tilgjengelig. Om det fortsatt er for varmt og det går på helsa løs, gå i ytterste fall vekk fra kasse-området der det er verst. Få til et system med selvbetjente kasser.

Det også en god idé at dere sammen bestemmer dere for hva dere skal gjøre, altså når dere sier at nok er nok!

Har du et spørsmål du vil ha svar på? Send spørsmål til arbernha@online.no.

Warning
Annonse
Annonse