Mattilbud for eldre
Maten på Oslos sykehjem er for dårlig, mener Frp. – Det var Sylvi Listhaug som la ned ned kjøkkenene, svarer Ap
I sitt alternative Oslo-budsjett foreslår Fremskrittspartiet 30 millioner kroner til nye sykehjemskjøkken. Ap vil beholde sentralkjøkken.
Frp vil ha kjøkkenet tilbake i sykehjemmene i stedet for mat fra sentralkjøkken
Anita Arntzen
andreas.tharaldsen@fagbladet.no
– Vi vil at de eldre skal få riktig ernæring, kunne kjenne den gode matlukten og få det bedre på sykehjemmene, sier Aina Stenersen (Frp) som leder helse- og sosialutvalget i Oslo.
Fremskrittspartiet vil få slutt på at maten lages på et sentralkjøkken før den fraktes ut på sykehjemmene. Derfor vil de bevilge penger – 30 millioner kroner – til å bygge lokale sykehjemskjøkken. De vil også søke tilskudd fra regjeringens nye ordning for kjøkken på sykehjem.
p
– Det meste av maten kommer fra et storkjøkken i Silurveien, sier Aina Stenersen til Fagbladet.
Aina Stenersen peker på at én av tre pasienter på sykehjem er underernærte. Hun er ikke imponert over matstellet på Oslo-sykehjemmene.
– Når man tenker på at eldre i snitt har to år på sykehjem, så bør det være en selvfølge at de skal kunne spise godt, sier Stenersen.
Matserveringens siste ledd
Helsebyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det er storkjøkkenet som har skyld i at mange eldre ikke får i seg nok mat.
– Det er ikke nødvendigvis matkvaliteten i seg selv som er utfordringen med sentralkjøkken, men at det mangler kunnskap om mat i siste ledd før servering. Et fremtidsrettet mat- og måltidstilbud må gi eldre flere valg og et større mangfold i mattilbudet. Det er viktig for ernæring og matlyst, skriver helsebyråd Steen i en e-post til Fagbladet.
Nå skal maten lages på sykehjemmet igjen
Byrådet mener nye sykehjemskjøkken er feil bruk av penger.
Gjør forsøk med egne matverter og valgfri meny
– Jeg er helt enig i at ernæringsrik mat til eldre er kjempeviktig. Men de viktigste rådene vi får for å øke matglede og ernæringen til beboere på sykehjem er ikke at vi bruker pengene på bygging og drift av større og kostbare produksjonskjøkken på hvert sykehjem. Men at det er gode kokker og fagfolk der maten lages, og at sykehjemmene har ansatte med matfaglig kompetanse som presenterer maten, og lager en god ramme for måltidene, skriver byråden.
Han viser til at kommunen gjennomfører forsøk med egne matverter og valgfri meny på Vinderen bo- og servicesenter, som de vil utvide til tre nye sykehjem. Byrådet vil teste ut denne ordningen før de vurderer å bygge nye sykehjemskjøkken.
Frp: – Retorisk manøver av Steen
Aina Stenersen (Frp) svarer byråden med at det ene ikke utlukker det andre.
– De sykehjemmene som har kjøkken fra før, har også gode kokker og matkompetanse.
p
Robert Steen viser til at det var det daværende Frp-byrådet som sentraliserte sykehjemskjøkken.
– Så vil jeg si at det er bra at Frp er opptatt av mat og ernæring for eldre i Oslo. Det var daværende byråd Sylvi Listhaug som tok beslutningen om at flere sykehjemskjøkken ble lagt ned og matlaging i større grad skulle sentraliseres i Oslo, skriver Robert Steen.
Aina Stenersen synes kritikken er malplassert.
– Jeg satt ikke engang i bystyret da Sylvi Listhaug var byråd, så det kan ikke jeg svare for. Dette er en retorisk manøver fra byrådet, noe som er synd og avsporer en viktig debatt om ernæring for eldre, sier hun.
Prøvetaking og kontroll før utkjøring av mat fra sentralkjøkken. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen