JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal maten lages på sykehjemmet igjen: – Dette er ganske fantastisk, sier kjøkkensjef Gunnvor

Løftene om matlaging på sykehjemmene kom i mai 2018. I statsbudsjettet for 2020 kommer de første pengene.
KVAR DAG: – Dei som bur på sjukeheimen i Gloppen får i alle fall sju forskjellige heimelaga kaker kvar veke, seier Gunnvor Sunde.

KVAR DAG: – Dei som bur på sjukeheimen i Gloppen får i alle fall sju forskjellige heimelaga kaker kvar veke, seier Gunnvor Sunde.

Ronny Solheim

karin.svendsen@fagbladet.no

Kjøkkensjef Gunnvor Sunde fra Gloppen er en av dem som har ivret for at sykehjemmene skal ta tilbake matlaginga.

– Dette er ganske fantastisk, er den umiddelbare kommentaren hennes til statsbudsjettet.

p

400 millioner

Optimismen bunner i at regjeringen i statsbudsjettet lover 400 millioner kroner i tilskudd til kommuner som vil opprette eller restaurere lokale kjøkken på sine sykehjem. Nesten 100 millioner i 2020 og resten av beløpet de tre neste årene.

– Statsbudsjettet betyr at kommunene kan bygge opp sine egne kjøkken igjen, sier Erlend Eliassen, leder i Fagforbundets faggruppe for ernæringsfagarbeidere og avdelingsleder på kjøkkenet ved Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord.

Ernæringskunnskap

– Dette er ingen uting hvis de gjør det på rett måte, mener Erlend Eliassen.

Hva som er rette måten, er det som hvert sted er til beste for pasientene, beboerne og hjemmeboende som får mat fra kommunale kjøkken.

Kokken fra Sandefjord mener det er positivt at sykehjemmene som får lokale kjøkken, også får fagkompetansen tilbake på sykehjemmet.

Tar tilbake kjøkkenet

En kommune som helt sikkert vil å søke om midler for å få kjøkkenet inn på ett av sykehjemmene, er Voss. Her har politikerne allerede bestemt seg for å ta kjøkkenet tilbake.

– Vi er heilt i sluttfasen av utgreiing. Det skal mye til for at vi ikke gjennomfører, sier Sigbjørn Hauge, varaordfører fra Senterpartiet.

Det eneste som er usikkert nå, er hvor kjøkkenet skal bygges. Valget står mellom å ruste opp kjøkkenet på et tidligere rehabiliteringssenter, eller om de skal bygge lokalkjøkken i tilknytning til et planlagt kompleks av omsorgsboliger og sykehjem.

– Kjøkkenet skal i alle fall på plass i løpet av denne kommunestyreperioden, lover Hauge.

Prisen vil variere

Hvor mange lokalkjøkken som kan opprettes, er foreløpig svært usikkert.

– Det går fort 20 millioner til å bygge opp et helt nytt kjøkken, mener Erlend Eliassen.

Men han peker på at dette er en tilskuddsordning. De 400 millionene skal altså ikke fullfinansiere noe kjøkken, men dekke en stor eller liten del av kostnadene. Han kan derfor ikke si noe om hvor mange lokalkjøkken som vil bli resultatet av regjeringens bevilgninger.

p

Gamle kjøkken

Heller ikke Gunnvor Sunde tør å si noe om antallet nye lokalkjøkken.

– Mange steder har de stående et kjøkken som ikke lenger er i bruk. Hvis de attpåtil har tatt vare på utstyret, blir det ikke så dyrt å ta maten tilbake, sier hun.

– Skal du bygge nytt, vil prisen avhenge av produksjonen. Skal kjøkkenpersonalet lage flere daglige måltider til 400 personer, trenger de større og dyrere utstyr enn om de bare skal serve 50, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse