JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingen fortsetter inn i morgentimene. – Vi holder på til vi er ferdige, sier Riksmekleren

Flere timer på overtid har det fortsatt ikke kommet noe resultat i meklingen i statsoppgjøret.
FRAMDRIFT: Riksmekler Mats W. Ruland melder om god fremdrift i meklingen i statsoppgjøret.

FRAMDRIFT: Riksmekler Mats W. Ruland melder om god fremdrift i meklingen i statsoppgjøret.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no og guro@lomedia.no

Riksmekler Mats Ruland bekrefter at det har vært bevegelse de siste timene i meklingen i statsoppgjøret. Klokka 03.30 natt til tirsdag, var han fortsatt optimist.

– Vi har ikke hatt noen konflikter eller streik hittil i år og det håper jeg vi kan fortsette med. Målet er at vi unngår streik, sier han.

– Så hva vil du nå si til de som er tatt ut i streikeuttaket?

– Jeg vil si at de som er tatt ut i streik skal møte på jobb i morgen tidig hvis de ikke får noen annen beskjed, sier han og humrer litt.

Les også: Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Holder på til de er ferdige

Klokka 07 tirsdag morgen var det fortsatt ingen tegn til resultat i meklingen, som har vart gjennom hele helga. Rundt midnatt natt til tirsdag gikk fristen ut.

Frifagbevegelse snakket med ham like før fristen.

– Har dere snakket om en skisse?

– Nei, vi er ikke på det sporet ennå, men møtet pågår ennå. Det er god progresjon i varierende tempo, bekrefter han.

Han sier at når meklingen går inn i sluttfasen så ser de mer på totalbildet enn på enkelte element. Sånn er dynamikken i alle meklinger og det er det også i årets mekling.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar, men det gjenstår fortsatt litt, sa Ruland klokka 03.30. 

– Kan ikke være negativ

– Du har flere ganger gjentatt at du tror det vil bli en løsning i løpet av natten. Er du egentlig så positiv?

– Vi kan jo ikke være negative, men alle som er her er jo opptatt av å finne en god løsning så vi kommer i mål. Det er en fin bevegelse, sa han i 21-tiden mandag kveld.

– LO Stat har tatt ut 1000 mennesker i første streikeuttak tirsdag morgen. Kan du si litt mer om bevegelsen du opplever  til dem?

– Det er alltid vanskelig å beskrive dynamikken i en mekling. Det er jo mye bevegelse og det går mye fram og tilbake. Det er mange temaer å diskutere og på enkle tema kan det være stor bevegelse og når det er vanskelige spørsmål går det sakte, sier han, men gjentar at det har vært god progresjon gjennom hele meklingen.

Les også: Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Forberedt på å fortsette over fristen

Dersom partene ikke blir enige, har LO Stat varslet at de tar ut rundt 1000 medlemmer i første streikeuttak. YS Stat tar i første omgang ut 260, Unio stat 850 og Akademikerne stat 1350, ifølge NTB.

– Alle parter har jobbet veldig godt og har gjort et grundig forarbeid i forkant av meklingen, så det er en god stemning rundt bordet, sier riksmekleren.

Annonse
Annonse