Lønnsoppgjøret 2022
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Ved midnatt går meklingsfristen i lønnsoppgjøret i staten ut, og de tillitsvalgte i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet venter spent på resultatet.
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
guro@lomedia.no
– Jeg tror det er 50/50 om det blir streik eller ikke. Jeg har trodd det skulle bli det flere ganger, men har tatt feil hver gang, sier nestleder Vidar Martin Hasle Jensen i NTL Kommunal og Distriktsdepartementet (KDD).
– Kanskje viljen til å streike er større nå med høyere forventninger til fordeling fra en rødgrønn regjering. Det påvirker nok folks vurderinger, fortsetter han.
Natt til tirsdag skal det avgjøres om de ansatte i statlig sektor går ut i streik eller ikke. Hos KDD er allerede streikevestene lagt fram til kampklare medlemmer.
Riksmekleren: – Det er jævlig vanskelig. Det er det vanskeligste jeg har gjort
Ikke for vanlige folk
Oppgjøret berører rundt 170.000 ansatte i statlige virksomheter. LO Stat krever generelle tillegg og reallønnsøkning.
– Det er nok stor vilje til å streike hvis vi ikke får gjennomslag for kravene fra LO Stat. I bare potten i seg selv, men fordelingen av den er såpass grunnleggende og innenfor NTLs kjerneverdier. Det handler om å begrense særlig lederlønninger og de på mellomnivået, og å sikre en god lønnsutvikling for de som ligger lavt, det er viktig for oss, sier Hasle Jensen.
Han er overrasket over at tilbudet fra staten ikke i større grad reflekterer det som nærmest er Støre-regjeringens slagord «for vanlige folk».
– At de skal ta opp kampen mot økende ulikhet, men ikke ser at lønnsdannelsen er en del av det, synes jeg er underlig. Da tenker jeg at vi må streike om vi ikke kommer nærmere kravene LO Stat har kommet med.
Av de omtrent 100 NTL-medlemmene i KDD, er det 80 som kan bli tatt ut i streik fra tirsdag. Hasle Jensen tror streikeviljen er der, og at de er forberedt på å ta kampen.
– Det er streikevilje her, samtidig som at jeg tror de fleste vil unngå strek. Det er et våpen som vi er tilbakeholdne med å bruke, men er det dét som skal til, så bruker vi det.
Bakgrunn: Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag
OVERRASKET: Vidar Martin Hasle Jensen synes det er underlig at tilbudet fra staten ikke reflekterer regjeringsplattformen som skal være for vanlige folk. Han synes streik er et godt våpen å bruke om ikke LO Stats krav blir møtt.
Eirik Dahl Viggen
Venter i spenning
Kollega og leder i NTL KDD, Lars Martin Mediaas, tror det kan være sunt å ta noen konflikter.
– De siste årene har vi sett at medbestemmelsen er blitt svekket, og at departementsråd og ledere ikke er like interessert i de ansattes syn. Da tror jeg at å sette makt bak krava, kan være bra for å få vinklet den maktbalansen i vår favør, sier han.
Ingen av de to har vært ute i streik før og er spente på resultatet av meklingen, som har holdt på siden 2. mai. Flere tusen statlig ansatte går ut i streik hvis ikke meklingen fører fram.
Lønnsoppgjøret: LO Stat krever kronetillegg og reallønnsvekst til alle medlemmer
– Vi er glade for at streiken er lagt til mai og ikke november, sier de to og ler, og ser for seg mye is, kaffe og solsenger på streikevakt.
Ernst Nesdal i styret hos NTL KDD forventer forhandlinger på overtid, og kommer til å være spent når han våkner tirsdag morgen.
– Det viktigste er at vi holder reallønna og ligger tett opptil frontfaget, helst litt over, sier han og peker på at frontfaget fikk bedre uttelling i fjor ifølge beregningene fra Teknisk beregningsutvalg.
Historisk: Statsansatte går sjelden ut i streik. I 1984 og 2012 skjedde dette
STREIKEKLARE: Vidar Martin Hasle Jensen (foran f.v.), Helga Anderaa, Hanne Bakke, Sofie Skodvin (bak f.v.), Joanna Majorczyk, Ernst Nesdal og Lars Martin Mediaas er spente på utfallet av meklingen. Tirsdag kan de våkne opp til beskjed om å gå ut i streik.
Eirik Dahl Viggen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.