Lønnsoppgjøret 2022
Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag
I løpet av nesten tre døgn skal det av gjøres om ansatte i statlig sektor går ut i streik eller ikke. LO Stat krever generelle tillegg og reallønnsøkning.
MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.
Arash Nejad
merete.jansen@lomedia.no
Tidlig lørdag formiddag er stemningen forventningsfull og litt oppglødd på toppen av bygget i Grensen i Oslo, der Riksmekleren holder til. Store delegasjoner fra fire hovedsammenslutninger samler troppene på hver sine rom før de vandrer på geledd inn i til det lange bordet der riksmekler Mats Ruland troner på enden sammen med sin kollega Richard Saue.
Det er et høytidelig øyeblikk når kravene nok en gang skal presenteres før innspurten i meklingen starter. De neste døgnene er alle deltakerne mer eller mindre fanget i disse lokalene.
Egil André Aas som leder forhandlingene for LO Stat, sier det er viktig å være positiv i denne fasen. Målet for alle er jo å lande en enighet, understreker han. Nå håper han på god framdrift de neste døgnene, fram til fristen går ut natt til 24. mai.
Oppgjøret berører rundt 170 000 ansatte i statlige virksomheter.
Bruddet i de ordinære forhandlingene kom 29. april. 2. mai startet meklingen, men uten at partene har sittet samlet underveis. Aas sier det likevel har vært løpende kontakt.
– Vi har hatt dialog hele veien. En veldig konstruktiv dialog, det kan jeg vel driste meg til å si.
Holder kortene tett
På dette tidspunktet i prosessen er det lite nytt å få ut av partene. Alle er opptatt av å holde kortene tett til brystet.
Men hva som på et overordnet nivå er viktig for LO Stat, har forhandlingslederen snakket mye og ofte om. Han gjentar det nå:
– En stor, sentral pott. Generelle tillegg er viktig for oss nå og at vi får en reallønnsøkning.
– Har dere noen smertegrense for hvor mye av lønnen som kan fordeles lokalt?
– Det kommer helt an på helheten. Det er viktig å være positiv, men ikke for enhver pris. Vi har en del krav som må på plass for at dette skal gå i orden, sier Aas.
Flere tusen statlig ansatte går ut i streik hvis meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører fram.
STARTSKUDDET HAR GÅTT: Riksmekler Mats Ruland (nærmest) og kollega Richard Saue skal prøve å få partene i statsoppgjøret til å inngå en avtale i løpet av de neste døgnene. LO Stat-leder Egil André Aas sitter med ryggen til, tvers overfor statens forhandlingsleder Gisle Norheim.
Arash Nejad
Nye konstellasjoner
I år er situasjonen under meklingen en litt annen enn tidligere, i og med at Unio har signalisert at de vil bort fra den hovedtariffavtalen LO Stat og YS er en del av, og over på Akademikernes avtale. Akademikerne er tilhengere av å få mest mulig penger til lokal fordeling.
Alle mekler parallelt, men Unio snakker nå mer med Akademikerne underveis enn med LO Stat og YS, bekrefter Aas.
– De har sikkert noen behov de skal ha ivaretatt. Selv er jeg mest opptatt av å lande et best mulig resultat for de jeg skal ivareta.
En annen dialog går mot LOs delegasjon i meklingen i kommunesektoren.
– Vi følger jo også med den veien, for å se hvordan det går i kommunal sektor. Også det vil og ha en innvirkning på det vi driver med her.