JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig tjenestepensjon

Offentlig tjenestepensjon er pensjonsordninger for ansatte i offentlig sektor og for noen andre yrkesgrupper der det har vært behov for egne lovregulerte pensjonsordninger. 

 

Statens pensjonskasse (SPK) administrerer pensjonsordningen for statsansatte og store deler av undervisnings- og forskningssektoren. SPK er lovregulert av lov om Statens pensjonskasse, som også danner regelgrunnlaget for de kommunale pensjonsordningene, som er regulert gjennom tariffavtaler.

Noen kommuner og fylkeskommuner har egne pensjonskasser, men de fleste blir administrert gjennom Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

 

Den offentlige tjenestepensjonen er i endring, og regelverket avhenger av om du er født før eller etter 1962. 

 

Alderspensjon til ansatte født 1962 eller tidligere er en såkalt ytelsesbasert ordning. Det betyr at nivået på pensjonen din er avtalt på forhånd. Ytelsen utgjør 66 prosent av pensjonsgrunnlaget hvis du har full opptjening og har arbeidet i full stilling. Etter pensjonsreformen blir pensjonen levealdersjustert, som betyr at pensjonsnivået blir justert i takt med at levealderen i samfunnet øker. I praksis betyr det at man må jobbe lenger for å oppnå 66 % i pensjon. Pensjonen samordnes med pensjonen fra folketrygden. 

 

Alderspensjon til ansatte født 1963 eller senere er basert på en opptjent beholdning. En andel av lønnen din settes av til beholdningen hver måned. Størrelsen på den opptjente beholdningen avgjør hvor høy pensjon du får utbetalt når du velger å ta den ut. Har du pensjon opptjent før 2020, vil den bli beregnet og utbetalt som en egen pensjon basert på det gamle regelverket. Pensjonene blir levealdersjustert.

 

Den offentlige pensjonsordningen inkluderer også ordninger som gir penger dersom du blir ufør eller dør. Uførepensjon og ektefelle-/barnepensjon blir beregnet etter egne regler. 

 

For sjømenn og fiskere gjelder en lovbestemte offentlige tjenestepensjonsordning som er tilpasset folketrygden. Både pensjon fra SPK og Maritim pensjonskasse blir utbetalt gjennom NAV.

• KLP: Offentlig tjenestepensjon kort fortalt
• Les mer om Tjenestepensjon i Staten

Hva betyr egentlig ordene som brukes i et lønnsoppgjør? FriFagbevegelses tariffleksikon forklarer viktige begreper om jobb, lønn, arbeidsforhold og forhandlinger.


Vil du holde deg oppdatert på hva som skjer i lønnsoppgjøret? Meld deg på vårt spesial-nyhetsbrev «Alt om lønnsoppgjøret» her!