Levealdersjustering er en viktig del av pensjonssystemet. Hvis levealderen øker, vil det redusere forventet pensjon for de som ennå ikke har tatt ut pensjon. Eventuelt kan folk jobbe lenger for å få samme eller høyere pensjon.
Opptjent pensjon fordeles på antall år årskullet ditt er forventet å leve. Så lenge levealderen øker, må hvert årskull jobbe lenger enn det forrige for å oppnå samme pensjon.
Eksempel: Hver generasjon fra og med 1949 må jobbe to måneder lenger for å få samme pensjon. De som er født i 1962 må jobbe to måneder lenger enn dem som er født i 1961 for å få samme pensjon. De som er født 1962 må jobbe 26 måneder lenger enn dem som er født i 1949 for å få samme pensjon som 1949-kullet.
For kullene som er født fra og med 1963 slår levealdersjusteringen slik ut: Hvert årskull må jobbe en måned lengre for å få samme pensjon.
Økt levealder vil ikke endre pensjonen for dem som allerede har tatt ut pensjon.
A
B
D
F
H
K
L
M
O
P
R
S
T
Tariffleksikonet er sist oppdatert i mars 2022 av journalist Torgny Hasås, og bygger på LO Medias tidligere tariffleksikon, samt LOs «Ord og uttrykk i tariffoppgjøret».
Ta kontakt hvis du har kommentarer til noen av ordforklaringene, eller hvis du savner noen sentrale ord som du mener burde være med.