JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt utvalg overrasker Fagopplærings-Norge

Høringsfristen for ny struktur for fagopplæringen var ikke løpt ut, før kunnskapsministeren setter ned et utvalg som delvis skal vurdere de samme spørsmålene. LO mener at det lukter omkamp.
Leder i Unio, Ragnhild Lied, skal lede utvalget som skal se på hele den videregående opplæringen både studiespesialisering og yrkesfag.

Leder i Unio, Ragnhild Lied, skal lede utvalget som skal se på hele den videregående opplæringen både studiespesialisering og yrkesfag.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

Det kom som en overraskelse på hele fagopplæringsmiljøet i Norge at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nedsatte et utvalg for å vurdere fagopplæringa i Norge.

I tre år har de faglige rådene og Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) arbeidet for å komme fram til en ny tilbudsstruktur yrkesutdanning, det vil si hvilke fagbrev og videregående opplæring som skal tilbys. Mandag 4. september gikk høringsfristen ut og Utdanningsdirektoratet har mottatt 1320 høringssvar.

Lied-utvalget

Men akkurat da alle tror de er ferdige med prosessen, kommer pressemeldingen hvor kunnskapsministeren skriver at han har oppnevnt et nytt offentlig utvalg ledet av Unio-leder Ragnhild Lied. Dette utvalget skal vurdere akkurat de samme spørsmålene som SRY og de faglige rådene har lagt ned et stort arbeid for å vurdere.

Lied-utvalgets mandat er blant annet å utrede en struktur som legger til rette for at flest mulig fullfører videregående opplæring, at modellen tilfredsstiller arbeidslivets- og samfunnets behov for kompetanse.

Dette er de samme spørsmålene som SRY og de faglige rådene har strevd med å finne svar på i tre år.

Blekket ikke tørt

– Vi var ganske overrasket over sammensetningen av utvalget og at det kom nå, sier Trude Tinnlund, LO-sekretær med ansvar for utdanningsspørsmål.

– Blekket er ennå ikke tørt på svarene i høringen av ny tilbudsstruktur hvor fristen var 4. september.

Tinnlund understreker at fagopplæringen er styrt av partene i arbeidslivet. Partenes innflytelse og medvirkning er forankret i ILO-konvensjon nr. 142. Arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjonene er godt representert i de faglige rådene. Hun peker også på at i oppstarten av prosessen om gjennomgang av tilbudsstrukturen var det harde tak knyttet til partenes rolle. Utdanningsdirektoratet ønsket at ekspertgrupper skulle legge løpet, men et felles initiativ fra LO og NHO fikk endret dette.

NHO og LO reagerer på bak-kanal

Uten tilknytning til arbeidslivet

Det utvalget som nå er nedsatt er helt uten tilknytning til SRY, de faglige rådene og partene i arbeidslivet. Hverken LO eller NHO er representert i utvalget.

– Kunnskapsministeren hevder at utvalget skal sørge for at utdanningene er i tråd med arbeidslivets behov. Da er det merkelig å utelukke de som kjenner arbeidslivet best. Utvalget består stort sett av skolefolk og forskere, og de organisasjonene som er representert er KS, kommunenes organisasjon, som skoleeier, Unio ved lederen Ragnhild Lied og Akademikerne ved nestleder i Lektorlaget, Olav Myklebust, sier Tinnlund.

Svekkelse av fagarbeiderutdanningen

Hun synes departementets framgangsmåte kan lukte omkamp. Vi har allerede fått bekymringer fra de som har jobbet intenst med tilbudsstrukturen siste 1,5 årene. Departementet måtte gi seg i runden om tilbudsstrukturen i faglig råd. Nå får de en ny sjanse til å bestemme uten partenes innflytelse.

– Vi frykter at man ønsker en omlegging til mer skoleløp for yrkesfag, at det blir en svekkelse av fagarbeiderutdanningene, sier Tinnlund.

Leder i utvalget Ragnhild Lied understreker at de som er oppnevnt i utvalget ikke er oppnevnet som representant for Unio. Alle medlemmene er oppnenevnt utfra sine kvalifikasjoner og ikke som representanter for en organisasjon. Selv har hun arbeidet i 18 år på Stranda videregående skole som er en komibnert skole med både yrkesfag og studiespesialisering. Hun har også vært medlem av SRY i fler år på vegne av lærerorganisasjonene.

– Utvalget kommer til å bygge på det arbeidet SRY og de faglige rådene har gjort når det gjelder tilbudsstrukturen i yrkesfag. Vi skal se på helheten og balansere de ulike behovene mot hverandre. Det gjelder både elevenes forventninger og samfunnets og arbeidslivets behov, sier Lied til frifagbevegelse.no.

Ikke partssammensatt

Samtidig med at utvalget ble utnevnt i statsråd holdt LO en pressekonferanse. Da tok LO-leder Hans Christian Gabrielsens opp at regjeringen ikke involverer partene når viktige spørsmål skal utredes. Gabrielsens eksempel var Arbeidstidsutvalget.

Dette er et av LOs ankepunkt mot den regjeringen. Samtidig med at utvalget ble utnevnt i statsråd holdt LO en pressekonferanse. Da tok LO-leder Hans Christian Gabrielsens opp at regjeringen ikke involvert partene når viktige spørsmål skal utredes. Gabrielsens eksempel var Arbeidstidsutvalget.

– Utvalget som er nedsatt er helt uten representanter for partene i arbeidslivet. Hvorfor er ikke NHO og LO som organiserer innenfor de fleste lærefagene representert i utvalget?

– Det er riktig at dette ikke er et partssammensatt utvalg, svarer statssekretær Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet på e-post.

– Partenes interesser vil imidlertid bli svært godt representert gjennom referansegruppen som vil kunne komme med innspill gjennom hele prosessen, svarer Thue.

Overlapper tilbudsstrukturen

– Men siden dette ikke er et partssammensatt utvalg er det riktig å karakterisere dette utvalget som et ekspertutvalg?

– Det er ikke et ekspertutvalg i den forstand at det utelukkende er forskere der. Det er et bredt sammensatt utvalg hvor alle medlemmene har god kjennskap til videregående opplæring, sier Thue.

Når det gjelder om SRY og de faglige rådene til å bli involvert i utvalgsarbeidet, svarer Thue at partene vil være representert gjennom referansegruppen.

Han mener heller ikke at det er omkamp eller dobbelt arbeid å sette i gang med dette nå.

– Utvalget skal se på hele strukturen i videregående opplæring. Det er riktig at dette til dels overlapper med tilbudsstrukturen, og derfor står det også eksplisitt i mandatet at utvalget skal bygge videre på arbeidet som er gjort i forbindelse med gjennomgangen av tilbudsstrukturen på yrkesfag, slår statssekretæren fast.

NHO mener partene burde med

– Partene burde selvsagt fått plass i utvalget, men vi er ikke overrasket. Dette har vi tatt opp med Kunnskapsdepartementet mange ganger, sier kompetansedirektør i NHO Are Turmo.

– Samtidig er det formildende at det kommer en partssammensatt referansegruppe, sier Turmo.

I mandatet heter det at «det vil bli etablert en referansegruppe bestående av arbeidslivets parter og lærerorganisasjonene. Utvalget skal ha jevnlige møter med referansegruppen. Utvalget skal holde referansegruppen orientert om sitt arbeid, f.eks. om aktuelle problemstillinger og fremdrift i arbeidet. Utvalget skal sørge for at partene får mulighet til å komme med innspill til utvalgets arbeid.»

Trepartssamarbeidet i fagopplæringen foregår gjennom ni faglige råd og paraplyen Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY). De faglige rådene har til oppgave å utarbeide opplæringsplaner og fagstrukturen for sine bransjer.

Lied-utvalgets mandat er blant annet å vurdere:

om videregående opplæring har en struktur og et innhold som legger til rette for

at flest mulig fullfører videregående opplæring

om dagens modell for videregående opplæring tilfredsstiller arbeidslivets- og

samfunnets behov for kompetanse

om dagens modell i tilstrekkelig grad femmer lærelyst og motivasjon

behovet for endringer i ansvarsfordelingen mellom nasjonale myndigheter, skoleeier og arbeidsliv

behovet for å utvide ordninger for kompetanse på lavere nivå

hvordan man kan legge best mulig til rette for at voksne skal kunne oppnå

studiekompetanse/fagbrev/yrkeskompetanse

Lied-utvalget

Ragnhild Lied, leiar, Stranda, leder i Unio

Anna Hagen Tønder, Oslo, Fafo-forsker

Vidar Lande, Kongsberg, senior HR-rådgjevar, tidligere ordfører i Kongsberg (Ap). Tidligere organisasjonsarbeider i Fellesforbundet og leder av Kongsber Jern & Metall.

Olav Myklebust, lektor, Volda, 2. nestleder i Norsk lektorlag., Akademikerne.

Siri Halsan, spesialrådgjevar, Oslo, spesialrådgiver i KS

Sylvia Lind, student, Tromsø, tidligere leder i Elevorganisasjonen

Kristine Novak, rektor, Slemmestad, Rektor Drammen videregående skole

Jon Arve Eide, fylkesutdanningssjef, Eidsvoll, Fylkesutdanningssjef Akershus fylkeskommune

Liv Charlotte Bjørnson, Arendal,Studierektor Sam Eyde videregående skole

Odd Inge Strandheim, rektor, Vikhammer, Ole Vig videregående skole, Stjørdal

Tine Sophie Prøitz, forsker, Moss, Høgskolen i Sørøst-Norge

Anders Bakken, forsker, Oslo,Forsker ved Nova

Gjermund Viste, rektor, Nærbø, Tryggheim vgs.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Trepartssamarbeidet i fagopplæringen foregår gjennom ni faglige råd og paraplyen Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY). De faglige rådene har til oppgave å utarbeide opplæringsplaner og fagstrukturen for sine bransjer.

Lied-utvalgets mandat er blant annet å vurdere:

om videregående opplæring har en struktur og et innhold som legger til rette for

at flest mulig fullfører videregående opplæring

om dagens modell for videregående opplæring tilfredsstiller arbeidslivets- og

samfunnets behov for kompetanse

om dagens modell i tilstrekkelig grad femmer lærelyst og motivasjon

behovet for endringer i ansvarsfordelingen mellom nasjonale myndigheter, skoleeier og arbeidsliv

behovet for å utvide ordninger for kompetanse på lavere nivå

hvordan man kan legge best mulig til rette for at voksne skal kunne oppnå

studiekompetanse/fagbrev/yrkeskompetanse

Lied-utvalget

Ragnhild Lied, leiar, Stranda, leder i Unio

Anna Hagen Tønder, Oslo, Fafo-forsker

Vidar Lande, Kongsberg, senior HR-rådgjevar, tidligere ordfører i Kongsberg (Ap). Tidligere organisasjonsarbeider i Fellesforbundet og leder av Kongsber Jern & Metall.

Olav Myklebust, lektor, Volda, 2. nestleder i Norsk lektorlag., Akademikerne.

Siri Halsan, spesialrådgjevar, Oslo, spesialrådgiver i KS

Sylvia Lind, student, Tromsø, tidligere leder i Elevorganisasjonen

Kristine Novak, rektor, Slemmestad, Rektor Drammen videregående skole

Jon Arve Eide, fylkesutdanningssjef, Eidsvoll, Fylkesutdanningssjef Akershus fylkeskommune

Liv Charlotte Bjørnson, Arendal,Studierektor Sam Eyde videregående skole

Odd Inge Strandheim, rektor, Vikhammer, Ole Vig videregående skole, Stjørdal

Tine Sophie Prøitz, forsker, Moss, Høgskolen i Sørøst-Norge

Anders Bakken, forsker, Oslo,Forsker ved Nova

Gjermund Viste, rektor, Nærbø, Tryggheim vgs.