Oppsigelse av EØS-avtalen som å tisse i buksa? Nei, svarer tillitsvalgt
En oppsigelse av EØS-avtalen setter arbeidsplasser i fare, mener næringslivet i Innlandet. Lokale LO-tillitsvalgte har ikke den samme frykten.
UENIGE: Tillitsvalgt på Benteler, Jørn Rønning og Bjørn Sigurd Svingen fra Fellesforbundet er enig med daglig leder Roger Kyseth i mye, men ikke helt i spørsmålet om EØS-avtalen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Roger Kyseth, daglig leder hos bildelprodusenten Benteler Automotive Raufoss AS, og Bjørn Sigurd Svingen, leder for Fellesforbundet Raufoss og LO i Vest-Oppland, er enige om det aller meste. Men i spørsmålet om en EØS-tilknytning stopper enigheten.
– Å si opp EØS-avtalen er som å tisse i buksa for å holde varmen, skrev Kyseth i et leserbrev i lokalavisen sammen med Trond Hagerud fra Maipei og NHOs mann i Oppland, Åge Skinstad.
• Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon
Konkurransevilkår
– Jeg ser hvor viktig det er at vi har samme konkurransevilkår som alle andre i forhold til det vi driver med. Det er bekymringen min, sier Roger Kyseth til LO-Aktuelt.
– En oppsigelse av EØS-avtalen, eller en reforhandling vi ikke kjenner utfallet av, vil fort kunne sette arbeidsplassene på Raufoss på spill. Tør vi ta sjansen på det, spør han, som leder en bedrift med 570 ansatte, i tillegg til 100 roboter.
Benteler er et tysk konsern, og bedriften har blant annet støtfangere til biler fra slutten av 60-tallet.
– Hvis vi ikke har en kollektiv oppfatning om at frontfagene med et kundelag i utlandet er noe av det viktigste vi har for å sikre velferden i Norge framover, blir jeg veldig usikker, sier Kyseth.
Akkurat det siste er ikke LOs lokale mann uenig i.
– Argumenter mot den påstanden får du ikke fra denne siden av bordet, sier Bjørn Sigurd Svingen.
• Følg oss på Facebook
Er ikke enig
EØS blir en politisk nøtt på LO-kongressen. Svingen er ikke helt på Fellesforbundets linje, hvor det siste landsmøtet med knapt flertall gikk inn for EØS-avtalen.
– Først vil jeg si at motstanden mot EØS-avtalen for min del er pragmatisk og åpen. Jeg skal lytte til både argumenter og forslag på LO-kongressen før jeg avgir min stemme. To ganger har det norske folk sagt nei til EU-medlemskap. Og vi har fortsatt arbeidsplasser, poengterer Bjørn Sigurd Svingen.
– Er det på grunn av EØS-avtalen?
– Nei, det tror jeg ikke. Vi hadde de arbeidsplassene også før EØS-avtalen. Det skjedde ikke noen voldsom oppsving i eksporten etter 1992, mener Svingen.
– Kanskje er det annerledes hvis man ser bort fra de arbeidsplassene som er knyttet til oljesektoren. Hvordan har utviklingen av industriarbeidsplasser som driver eksport og ikke er knyttet til oljesektoren vært de siste 20-30 årene? Hvis du tar bort alle arbeidsplasser som ikke er råvarebasert, hvor mange industriarbeidsplasser til eksport har vi i Norge i dag? Det er interessant å diskutere. Det sier litt om konkurranseevnen vår. På generelt grunnlag er jeg bekymret over at vi ikke har mer fokus på utvikling av høyteknologiske industriarbeidsplasser for eksport i Norge, mener Kyseth.
– Den bekymringen deler vi. Når det gjelder det statlige virkemiddelapparatet, er vi skjønt enige om det aller meste. Innen næringspolitikken er det vel bare EØS-spørsmålet hvor vi er uenige, svarer Svingen.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
Stor konkurranse
Benteler Automotive Raufoss AS omsetter for to milliarder, og klarer i dag å nå opp i konkurransen. Men det er en tøff hverdag.
– På Raufoss er kompetanse vårt eneste fortrinn. Vi er helt avhengig av å forbedre oss hver dag. Vi løfter i flokk og fagforeningene er aktivt med i å utvikle bedriften. Det er vanskelig nok å få en kundeordre, men vi har i tillegg en sterk intern konkurranse konsernet. Benteler produserer bare der de får best fortjeneste og et best mulig produkt, sier Roger Kyseth.
– Frykten er at vi får en ekstra tollsats eller mister handelsavtalen. Da står arbeidsplassene i fare, poengterer han.
Spørsmålet er hvor realistisk det er i dagens politiske situasjon at Norge forlater EØS.
– Det spørs om det er gjort til høsten, mener Svingen.
– På det var det en som sa at han ikke trodde det ville skje i hans tid. Men det kan skje i min tid, mener Svingen, som befinner seg i midten av 30-årene.
– Vi har en modell i Norge som gjør at vi er konkurransedyktige. Så kan vi diskutere om det er en følge av eller på tross av EØS. Vi jobber for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. I det ligger den norske modellen. Det vi ser er at den norske modellen og konkurransefortrinnet blir utfordret av EU-systemet. Spørsmålet er om en alternativ avtale til EØS vil gjøre noe med markedsadgangen. Der lener jeg meg på den delen av politikken som mener at det ikke vil skje. Det er heller ikke bare vi som ønsker å reforhandle EØS-avtalen. EU-byråkratene ønsker også det. Hvis ikke vi tør tenke tanken om å endre på avtalen, lar vi de sitte å gjøre alt grovarbeidet i Brüssel, påpeker Svingen.
• Helge forsøkte å hjelpe de underbetalte polakkene i 2003. Nå har saken gått til topps i Brussel
VIL BLI: Å gå ut av EØS-avtalen er som å tisse i buksa, mener Roger Kyseth.
Helge Rønning Birkelund
LO-kongressen
LO har kongress fra 8. til 12. mai.
Et av de omstridte temaene på årets kongress vil være norsk tilknytning til EØS-avtalen.
En undersøkelse utført av Opinion, viser at et flertall av LOs medlemmer ønsker å beholde EØS-avtalen.
Det er likevel ventet at en eventuell avstemning under kongressen kan bli jevn.
Flere saker
LO-kongressen
LO har kongress fra 8. til 12. mai.
Et av de omstridte temaene på årets kongress vil være norsk tilknytning til EØS-avtalen.
En undersøkelse utført av Opinion, viser at et flertall av LOs medlemmer ønsker å beholde EØS-avtalen.
Det er likevel ventet at en eventuell avstemning under kongressen kan bli jevn.