JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV-lederen: – EØS-avtalen er en abonnementsordning på Høyre-politikk. Det abonnementet vil vi si opp

SV-leder Audun Lysbakken gikk kraftig ut mot EØS-avtalen i sin landsmøtetale.
Audun Lysbakken åpner SVs landsmøte 17. mars 2017.

Audun Lysbakken åpner SVs landsmøte 17. mars 2017.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– EØS-avtalen er en viktig årsak til sosial dumping. Det er derfor mostanden mot EØS vokser så raskt på grasrota i fagbevegelsen. De tillitsvalgte ser konsekvensene i hverdagen sin, sa Audun Lysbakken i sin tale.

– EØS-avtalen er en abonnementsordning på Høyre-politikk. Det abonnementet vil vi si opp, la han til, med applaus i salen som resultat.

Til stående applaus åpnet Audun Lysbakken landsmøtet til SV på Gardermoen. Det var en offensiv partileder som med en gang gikk i strupen på regjeringen.

Han utdypet synspunktene overfor LO-Aktuelt etter talen.

– Jeg tror ikke noen i LO er overrasket over disse utspillene. Jeg håper at utviklingen i fagbevegelsen kan føre til en mer realistisk debatt om EØS. Det eneste begge sider er enige om i denne debatten er at EØS-avtalen er en dårlig avtale. Det burde være et greit utgangspunkt for å begynne å legge opp andre alternativer.

– Hva er alternativet?

– Det finnes mange alternativer. Du har den sveitsiske modellen. Du har en ren frihandelsavtale. Vi har allerede i dag mange bilaterale avtaler med EU. Og jeg ser vel for meg en kombinasjon av en handelsavtale og en rekke andre bilaterale avtaler. Det jeg ber om er at både ja og nei-siden kan ha en åpen holdning til det som skjer så vi kan vurdere om det gir muligheter, sier Audun Lysbakken.

– Arbeiderpartiet vet godt hva vi mener om EØS. Jeg har ingen forventning om å få EØS-avtalen sagt opp i oktober. Men jeg har en forventning om at det gradvis kan bli en annen debatt hvor også ja-siden kan komme opp av skyttergravene og være med å vurdere hva slags alternativer som Norge kan ha. i løpet av noen år tror jeg dette kan bli veldig annerledes, mener SV-lederen.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Lovløse tilstander

SV-lederen mener valget til høsten blir et oppgjør med den økende ulikheten.

– Vi skal bytte ut forskjellsregjeringen med et flertall for forandring.

Han lovte forsamlingen at milliardærfesten er snart over. Og viste til statsministerens invitasjon til gløggfesten i statsministerboligen.

– Det er ikke den eneste festen hun lager for milliardærene til Høyre. For dem er det fest hver gang statsbudsjettet kommer. Ikke med gløgg, men med millioner, sa han. SV-lederen siterte - av alle - Ronald Reagan:

– Nå trengs det noen som er «tough on crime». Det er lovløse tilstander på noen norske byggeplasser. Jeg savner bare høyresiden når det gjelder akkurat denne kriminaliteten. Det må ta slutt, sa Lysbakken, og krever sterkere maktmidler til fagbevegelsen.

– Vi krever et oppgjør med bemanningsbransjen. Arbeidsfolk skal behandles med respekt, mener Audun Lysbakken.

Han gjentok partiets holdning til en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, og henviste til Arbeiderpartiets forsøk på enighet på sitt landsmøte.

– Det finnes ikke noe kompromiss i denne saken. Vi har gitt et løfte til folket, fiskerne og naturen i Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har tenkt å vinne en gang til.

Felle regjeringen

Om SV skal stille harde krav for å bidra til en ny regjering, gjør Audun Lysbakken det helt klart at dagens regjering skal ut av korridorene.

– Norge trenger en ny regjering. Norge trenger en ny retning. En politikk for mindre forskjeller i makt og rikdom og mindre klimagassutslipp. En regjering for mer solidaritet med mennesker på flukt og mindre med Trump. Blir de andre partiene med på å gjøre Norge mer grønt og rettferdig, er vi klar til å gå i regjering eller lage en samarbeidsavtale i Stortinget, sa Audun Lysbakken.

SV-Heikki vil stanse all oljeleting

Annonse
Annonse