Arbeidsmiljøkriminalitet
Organisasjonsarbeider mener arbeidskrimrapport tåkelegger situasjonen
Bemanningsbransjen er ikke omtalt i rapporten som beskriver arbeidslivskriminalitet i Norge. Dette får Boye Ullmann til å reagere.
Organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening i Oslo, Boye Ullmann, mener at Situasjonsbeskrivelse 2017, Arbeidslivskriminalitet i Norge, tåkelegger hvordan kriminelle i arbeidslivet jobber.
Sissel M. Rasmussen
torgny@lomedia.no
Organisasjonsarbeider Boye Ullmann er svært skuffet over rapporten om arbeidsmiljøkriminalitet som FriFagbevegelse offentliggjorde i går.
– Dette er et kraftig tilbakeskritt i forhold til tilsvarende rapport fra 2014 og rapporten fra Riksrevisjonen som ble offentliggjort i fjor sommer.
Intervju med Jørgen Steen om rapporten
Ikke om bemanningsforetak
Rapporten Ullmann sikter til er «Situasjonsbeskrivelse 2017 Arbeidskriminalitet i Norge». Den er gitt ut av det som skal være det fremste analyse og etterretningsmiljøet om arbeidslivskriminalitet i Norge, NTAES.
– Det var nærmest med sjokk og vantro jeg leste rapporten og oppdaget at de så å si ikke omtaler bemanningsbransjen. De skriver litt om at løsere tilknytning til arbeidslivet er et problem når det gjelder arbeidslivskriminalitet, men beskriver ikke det som er en viktig del av problemet, bemanningsbyråene, sier Ullmann.
• Les også: - Det skal bli vanskeligere å være kjeltring
Ikke problem med enkeltpersonforetak
Ullmann er organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening, Fellesforbundet avd. 605 i Oslo, og besøker byggeplasser hele tida. Han er godt kjent med problemene med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i Oslo.
Han mener også at rapportens beskrivelse av enkeltpersonforetak er feil. I rapporten heter det: «Ifølge intervjuer av medarbeidere i a-krimsentrene er det en økning i antall tilfeller hvor virksomheter bruker nyetablerte enkeltpersonforetak til å utføre arbeid i stedet for ansettelse av arbeidstakere.»
– I byggebransjen er det ikke noe problem med enkeltpersonforetak, sier Ullmann. Men han utelukker ikke at det kan være bransjevise forskjeller.
• Les også: 17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger
Etablerer firma
Han synes heller ikke rapportens beskrivelse av utenlandske foretak er korrekt.
– Det finnes selvfølgelig utenlandske bedrifter som utstasjonerer sine arbeidsfolk her i landet, men dette er ikke hovedtendensen. Det vi ser i byggebransjen er at utlendinger etablerer firma i Norge og at de ansetter folk i Norge, sier Ullmann.
Tåkelegging
Han mener at rapport fra NTAES er tynne greier. Der rapporten fra 2014 og Riksrevisjonens rapport fra i fjor ga et tydelig bilde av situasjonen, er denne rapporten med på å tåkelegge.
– Dette ligner på et politisk bestillingsverk, sier Ullmann. Ullmann er ved siden av jobben som organisasjonsarbeider også politisk aktivist. Han står på Rødts liste i Oslo ved stortingsvalget.
• Slik vil Ap bekjempe arbeidslivskriminalitet
NTAES står Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter. Det ble opprettet i fjor sommer som et direkte resultat av regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet som ble lansert i januar 2015. NTAES er sammen med de sju regionale akrim-sentrene samarbeidsorganer i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. I NTAES arbeider det til sammen 11 personer fra Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet og NAV.
• 17 historier om ulikhet i Norge
• Slik svindler de kriminelle nettverkene staten
• En ny minstelønn på 198 kroner timen skal hindre sosial dumping i anleggsbransjen